http://pdp.rs.ba/borenovic-incku-poklonio-knjigu-zlocini-nad-srbima-u-nezavisnoj-drzavi-hrvatskoj/

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић, поводом узнемирујуће изјаве коју је дао Валентин Инцко, а у којој у исти контекст ставља Републику Српску и НДХ, послао је данас високом представнику за БиХ књигу „Злочини над Србима у Независној држави Хрватској“ и текст Дејтонског мировног споразума.

У наставку је пропратно писмо које је, уз књигу и текст споразума, Бореновић упутио Инцку, а у којем поново тражи извињење високог представника:

Поштовани господине Инцко,

као Србин не могу да останем равнодушан на Вашу изјаву у којој сте Републику Српску ставили у исти контекст са Независном државом Хрватском (НДХ). Као православни хришћанин, у вријеме празновања рођења Господа нашег Исуса Христа, ту несмотреност покушаћу да објасним Вашом неупућеношћу.

Да би Вам неке ствари постале јасније шаљем Вам књигу „Злочини над Србима у Независној држави Хрватској“. Такође, шаљем Вам и текст Дејтонског мировног споразума, за који сам сигуран да га имате, али није згорег да се подсјетите – тај споразум је предвидио постојање и улогу високог представника у БиХ, због којег Ви данас јесте овдје, али и учврстио позицију Републике Српске.

Очекујем да се читањем, и књиге и споразума, боље упознате шта стоји иза два дијаметрално супротна појма која тако олако користите. И даље очекујем Ваше извињење свим Србима и становницима Републике Српске.

Повезане вијести:

ПДП РС