http://pdp.rs.ba/borenovic-dodikova-prica-je-uvod-u-izolaciju-i-nestanak-srpske/

– Додикова прича о самосталности је увод у изолацију и нестанак Републике Српске. Ми у изолацији и уништавању Републике Српске нећемо да будемо саучесници, ми је волимо на један здрав и рационалан начин за разлику од владајуће елите. Српска се чува и гради бољом економијом, радним мјестима, праведним односом, стварањем пријатеља и отварањем према цијелом свијету, категоричан је Бореновић.

Коментаришући изјаву Милорада Додика да се са Савезом за промјене не може постићи никакав консензус унутар РС, чак ни онај потребан за одржавање могућег референдума о статусу РС 2018. године, предсједник ПДП Бранислав Бореновић у интервјуу порталу Вијести каже да Додикова ретроградна политика полако доживљава свој крај, срећом.

„То његово хазардерство и невјероватна национално-емотивна манипулација је била вјешто срачуната само због изборне комбинаторике и изборног резултата. Кључно је питање, колико је та деценијска манипулација коштала Републику Српску? Данас, као након сваке елементарне непогоде, поплаве, пожара, можда је најтеже финансијски израчунати политичку непогоду – штету која нам је нанесена оваквим неодговорним и коцкарским политичким дјеловањем. Српска је тешко погођена вишегодишњом економском девастацијом, корупцијом, непотизмом и констатном политиком сукоба, страхова, изолације…“, казао је Бореновић.

„Чуј… Након свега говорити о консензусу, ријеч коју је власт скоро избацила из свог вокабулара. О каквом консензусу говоре? Три милијарде народних пара је нестало, опљачкано! Пола буџета иде за отплату кредита, здравство пред је банкротом, три мјесечне пензије недостају! Дефицит само из прошле године је стотине милиона КМ. Негативан природни прираштај 35 посто, млади одлазе, са пола свијета се завадили, нико нам не долази. И сад кривити опозицију за недостатак консензуса је врхунац лицемјерства и покушај тражења изговора за неуспјех чију цијену треба да плате грађани.

Е неће моћи! Вратите паре у буџет, исплатите све порезе и доприносе које дугујете, утврдите одговорност за криминал и корупцију, отпустите све блиске сроднике које сте позапошљавали у јавним установама, па нас онда позовите“, одговорио је Бореновић.

По њему Додикове посљедње тврдње о рефереднуму, односно његовом одустајању, је класични изговор за неуспјех и економски колапс који је проузроковао, па ако ћемо бити реални до краја, Српска има највећу могућу самосталност у скоро свим надлежностима од животног значаја за њене грађане, али је узурпирана лошим владањем и вођама.

„Обесмислили су ријеч референдум, добија све више значење изолационизма и злоупотребе. Додикова прича о самосталности је увод у изолацију и нестанак Републике Српске.

„Ми у изолацији и уништавању Републике Српске нећемо да будемо саучесници, ми је волимо на један здрав и рационалан начин за разлику од владајуће елите. Српска се чува и гради бољом економијом, радним мјестима, праведним односом, стварањем пријатеља и отварањем према цијелом свијету. ПДП ће 7. октобра на Програмском сабору представити програм “Обнова Српске”, започети процес обнављана Републике на реалним и праведним основама. Предложићемо рјешења за све кључне области живота, окупити стручне, честите људе и покренути разуман оптимизам и наду у боље сутра“, казао је Бореновић.

Наглашава да је стратешки политички циљ ПДП-а претварање Републике Српске у регионалног политичког и економског тигра који ће омогућити нашим грађанима да живе у најбогатијем, најуређенијем и најпросперитетнијем систему у регији.

„Имамо јасан план како да искористимо све своје географске, природне, демографске и, прије свега, људске потенцијале, те да од Републике начинимо најважнији економско-политички фактор у цијелој регији без којег неће бити могуће учинити нити један иоле важан посао, а која ће по свом уређењу бити слободнија и напреднија од већине наших регионалних партнера“, казао је Бореновић.

Осврћући се на посјету предсједника Србије Александра Вучића БиХ, Бореновић је рекао да је Вучић кључним порукама током ове посјете, али и раније показао да више поштује и жели добро Босни и Херцеговини него многи који се у њу заклињу.

„Изузетно је важно да предсједник Вучић има овако позитиван однос према БиХ, да тражи снажнији ниво сарадње, више инфраструктурних пројеката и раст обима трговинске размјене.

Морамо искористи шансу да се пружена рука из Србије на правилан начин прихвати, да кроз уређене и коректне релације између Србије и Босне и Херцеговине подигнемо ниво регионалне сарадње, развоја и безбједности простора цијелог Западног Балкана на највиши могући и зато је сада огромна одговорност управо на бошњачким лидерима да искрено прихвате Вучићеву руку пријатељства и сарадње“, казао је Бореновић.

Говорећи о сусрету са њемачком канцеларком Ангелом Меркел са којом ће се састати током присуства половином септембра у Пасау, гдје ће бити одржан завршни митинг владајућег ЦДУ-а, Бореновић каже да ће јој пренијети поруку да на Западном Балкану, у Босни и Херцеговини, а посебно у Републици Српској, постоје политичке структуре које су спремне да стабилизују политичке прилике, да зауставе провоцирање бесмислених сукоба и да се окрену стварању нормалне будућности.

„Ми хоћемо да отварамо развојне перпективе, да у нашој земљи људи остану, раде, формирају породицу… Потребна нам је подршка, добро су дошле нове инвестиције, фабрике, погони, услужни бизниси… Хоћемо да уведемо нове вриједносне механизме реда и стваралаштва, нама је потребна обнова у свим сферама друштва. Ми смо спремни за такав процес обнављања и морамо да се ослободимо страхова, вјештачких сукоба и будемо дио развијеног демократског свијета“, казао је Бореновић.

Повезане вијести:

ПДП РС