http://pdp.rs.ba/borenovic-bih-ima-visok-kreditni-rizik/

Предсједник ПДП-а у Бранислав Бореновић изјавио је данас да је БиХ по кредитном рејтингу земља која има шпекулативну кредитну способност са високим кредитним ризиком.

„То је корак од оцјене за потпуно неатрактивну земљу за улагање“, рекао је Бореновић новинарима у Бањалуци коментаришући извјештај Комисије за хартије од вриједности Српске за прошлу годину.

Он је додао да су два показатеља која говоре о паду активности на тржишту капитала у Републици Српској, а то су пад берзанског индекса за скоро 34 одсто, као и то да је скоро три четвртине промета на Бањалучкој берзи била трговина обвезницама и трезорским записима.

Бореновић сматра да су сви макроекономски показатељи у Српској лоши и да се у наредној години очекују поскупљења одређених артикала, јер је повећана цијена електричне енергије, те да се очекује повећање цијене одређених енергената – горива.

„Због тога ће бити тешко зауставити пораст цијена у наредном периоду и не видимо ниједну конкретну мјеру Владе Српске да би то спријечила. Имамо назнаке да ће се изворни приходи у Републици Српској кретати на нивоу посљедњих четири-пет година, али да ће отплата рате кредита бити знатно виша него у овој години“, навео је Бореновић.

Повезане вијести: