http://pdp.rs.ba/borenovic-besmisleno-razgovarati-sa-rusiteljima-odnosa-na-nivou-bih-i-rs/

Прије неколико дана, ми смо врло коректно рекли да било какав састанак у било којем формату, а којем ће присуствовати предсједник Републике Српске и СНСД-а Милорад Додик, за нас нема смисла. Наш политички став је коректан – бесмислено је разговарати са неким ко руши односе на нивоу БиХ и ко својим дјеловањем ради против европског пута не само БиХ, него и РС“,

поручио је Бореновић.

Он је додао да нема ништа против разговора било којих политичких актера у БиХ, јер се „можда у том ужем кругу могу наћи рјешења за новонасталу ситуацију. Такође, нема ништа против стратешког партнерства предсједника СНСД-а и ХДЗ-а БиХ, Додика и Човића.

„Предсједник СДС-а Вукота Говедарица и ја јасно исказујемо свој став и код нас нема ‘муљања’ у смислу да нешто прихватите, па онда кроз неке закључке то уствари негирате. Или сте за или сте против одређених уговорних односа. Када говоримо о прикључивању Транспортној заједници, врло се прецизно зна свачија улога. Ова питања се могу рјешавати и без састанака на начин да сваки ниво власти преузме свој дио одговорности и да, у складу са тим, донесе одређене одлуке“, навео је предсједник ПДП-а.

Говорећи о актуелној политичкој ситуацији у БиХ, он је указао на потребу чешћих институционалних билатералних разговора носиоца одређених политичких процеса на појединим нивоима власти.

„То се посебно односи на ФБиХ, јер се мора пронаћи унутрашњи консензус по питању измјена Изборног закона и других отворених питања у функционисању власти на нивоу ФБиХ“, сматра Бореновић.

Мишљења је да и представници власти на нивоу БиХ треба отвореније да разговарају о предстојећим изазовима.

„Оно што се десило, треба да остане иза нас и да нас опомиње да се више не дешавају такве ствари. Било какав формат који ће укључивати и позицију и опозицију, те помијешати различите политичке судионике је врло захтјеван и мислим да га је тешко провести. То смо видјели кроз покушај састанка у Мостару. Не видим шта може донијети таква врста састанака, јер је ту толико супротстављених политичких ставова. Ипак, то не може да буде било какав изговор да се нешто конкретно уради у случају европског пута БиХ“, закључио је Бореновић.

Повезане вијести: