http://pdp.rs.ba/borenovi-za-nezavisne-borba-protiv-k/

Успјех у борби против корупције и криминала биће највећи тест Савеза за промјене, рекао је за Независне новине Бранислав Бореновић, потпредсједник ПДП-а.

„Тој борби треба дати још времена да се заврши имплементација неких кадровских рјешења и да на бази озбиљних радњи кроз безбједносне структуре сутра видимо да ли је та борба валидна и да ли има ефекте“, рекао је он.

НН: Најавили сте објављивање 150 афера власти у РС. Како то иде?

БОРЕНОВИЋ: Мислим да смо једна од ријетких партија која је конкретно одговорила на све позиве из врха власти РС да се иде с пријављивањем афера. Годинама ми слушамо причу „корупција и криминал“ с наше стране, а с врха власти „дајте доказе“. Ми смо прије три године пријавили Тужилаштву РС седам случајева корупције и криминала: „Ослобођење Делта“, „Хидроградња“ Пале, „Боска“, „Српске шуме“, „Фокус“, „Фискализација“ и „Гранд трејд“. Озбиљне борбе против корупције и криминала нема, да ли зато што нема политичке воље или правосуђе нема снаге да уђе у све те случајеве. И онда је предсједник РС сам себе тужио и рекао да, ако опозиција има нешто да каже, нека то уради путем институција. И ми смо то урадили. Ми смо рекли да ћемо објавити документацију, прво у форми закључака НС РС, али ти закључци тамо нису били усвојени. И онда смо одлучили да их поново актуелизујемо тако што ћемо их објављивати, и то сваки дан по једну. Ту се ради о неколико веома озбиљних кривичних пријава које се и даље налазе у фијокама у тужилаштвима.

НН: Господин Додик Вас је позвао као свједока. Хоћете ли се појавити?

БОРЕНОВИЋ: Потпуно сам на располагању да отворено кажем гдје су извори и да пружим доказе за наводе које износимо. А документи којима смо се ми руководили су јавни документи – ревизорски извјештаји и усвојени буџети. И у тим документима има довољно показатеља за питања какви су ефекти од, рецимо, 6,5 милиона марака који су отишли као расходи за стручне услуге у Министарство за економске односе. Па сљедеће године 5,5 милиона, па онда четири. И тако даље.

НН: Чини се да јавност остаје некако пасивна и као да не жели да се ангажује и увјери шта је од свега тога тачно.

БОРЕНОВИЋ: Без снажног присуства јавности и медија који на одређени начин креирају слику према јавности, тешко је ту борбу уопште започети. Зато је битно да свако ко има доказ да га јавно публикује. Зато је наша дужност да доказе које ми имамо публикујемо и подијелимо са јавности и да кроз јавни притисак тврдње које износимо добију свој епилог и на тај начин утичемо на будуће генерације политичара да се добро запитају шта раде, јер ће знати да ће једног дана то што раде бити истражено.

НН: Ипак, често чујемо од те јавности да каже да су сви политичари исти.

БОРЕНОВИЋ: Мислим да ова власт врло вјешто намеће ту причу да смо сви исти. Али нисмо сви исти и ово објављивање афера, мислим, то показује. На тај начин се обавезујемо да ми нећемо бити као они и да ћемо се друкчије понашати. Желимо да наш рад буде мјерљив по резултатима, а не да буде већ виђена прича „дај само да се ја дочепам позиције па ћемо све исто као прије“.

НН: Имате ли назнака да се сад ствара нека критична маса и да више нећемо гледати те циклусе смјењивања власти, а да све остаје исто?

БОРЕНОВИЋ: То је веома захтјеван посао и за то ће бити потребно вријеме. Промјена модела понашања ће вјероватно тражити велике резове, драстичне мјере и друкчије понашање. Прво се ми морамо промијенити, морамо странке учинити много демократскијим и зрелијим да бисмо државне послове могли радити на потпуно друкчији начин.

НН: На крају овог изборног циклуса, шта бисте могли сугерисати грађанима да прате као мјерило да је савез другачији од других?

БОРЕНОВИЋ: Ми, као савез, очекујемо конкретније резултате на нивоу БиХ, али за то ће бити потребно вријеме. Али ево, ресор који води господин Шаровић – мислим да је он покренуо много веома конкретних ствари, од млијека, кромпира, итд. Он је откочио неке мале блокаде које су биле терет људи у РС и мислим да је то позитивно. Господин Црнадак ради одлично свој посао, врло избалансирано води спољну политику у којој и РС има своје мјесто. Штавише, мислим да је на тим регионалним конференцијама постигао да и већи дио пројеката припадне БиХ, и самим тим РС, и да ту буде имплементиран. Онда, господин Мектић, који води борбу против корупције и криминала, који по изјавама које даје показује велику одлучност у томе. Наравно, тој борби треба дати још времена да се заврши имплементација неких кадровских рјешења и да на бази озбиљних радњи кроз безбједоносне структуре сутра видимо да ли је та борба валидна и да ли има ефекте. То ће бити наш највећи тест и зато треба дати шансу тим људима, тој тројици кључних људи, да раде свој посао. А кад је у питању српски члан Предсједништва, господин Иванић, мислим да је својом мудрошћу и зрелошћу на најбољи начин показао како треба управљати БиХ на начин да од тога користи имају и РС и ФБиХ и сва три народа и гдје се нико неће осјећати запостављеним. Морамо почети примјењивати мјерљивост и резултате.

НН: Како сте доживјели састанак са патријархом и договор који је тамо постигнут?

БОРЕНОВИЋ: Оно што је било врло битно на том састанку јесте да су неке ствари разјашњене и да се чуло мишљење које није увијек само мишљење првог човјека РС. Разјашњен је и уговор са Исламском заједницом, која једина нема уговор типа који имају Српска православна и Римокатоличка црква. Веома је важно да су великодостојници СПЦ коначно имали прилику да чују и ставове које раније и нису баш могли чути. За нас је врло добро да се неке ствари разјасне. А сасвим је логично да власт и опозиција у РС имају супротне ставове. С обзиром на то да знамо у каквом се стању налази РС, јасно је да се у томе нећемо никада ни сложити.

„Спреман сам да преузмем ПДП ако ме изаберу“

Нећу Вас питати да ли ћете бити предсједник ПДП-а, јер је то на чланству, али ме занима јесте ли спремни за ту улогу?

БОРЕНОВИЋ: Процес кандидовања у ПДП-у је у току, а предсједник Иванић најавио је да се неће кандидовати. Ако добијем подршку, то ће за мене бити велики изазов и огромна одговорност. Спреман сам да се ухватим у коштац са свим изазовима и очекивањима која ће бити постављена пред мене. Иако ПДП није међу највећим странкама, ово је, уједно, прилика да демонстрирамо да нови људи имају шансу и могућност да се покажу.

Повезане вијести: