http://pdp.rs.ba/borenovi-za-hrt-referendum-je-potreb/

Предсједник ПДП Бранислав Бореновић рекао је, гостујући у синоћњој емисији „Отворено“ Хрватске радио-телевизије, да референдум о Дану Републике Српске није референдум Милорада Додика, како се представља у јавности, већ референдум грађана Републике Српске и потреба да се чује њихов став.

„Садржај референдумског питања не вријеђа никога и не иде против Устава БиХ. Поредити наш референдум са оним из 1992. није у реду, јер је тај референдум тада изазвао рат. Наш референдум је унутрашње питање Републике Српске и прошао је све процедуре“, рекао је Бореновић.

Он је нагласио да је Српска морала одговорити на притиске из Федерације БиХ.

„Повод за референдум је одлука Уставног суда и апелација Бакира Изетбеговића која је била апсолутно беспотребна и довела нас у ситуацију да тражимо мишљење грађана, што је наше демократско право“, рекао је Бореновић на Хрватској телевизији.

Он је рекао да су и власт и опозиција сложни у вези са Даном Републике Српске.

„Истина је да термин за одржавање референдума пред локалне изборе није најсрећнији и да га и Милорад Додик и Бакир Изетбеговић итекако користе за кампању. ПДП је зато предлагао да референдум буде одржан 9. јануара 2017. године. Али је истина и да бошњачке политичке елите својим реакцијама, притисцима и тензијама, дају вјетар у леђа самом референдуму“, рекао је Бореновић.

Он је рекао да је Република Српска, са свим својим обиљежјима, дио Дејтонског мировног споразума и да не види зашто је то постало проблем сада, након 20 година.

ПДП БЛ