http://pdp.rs.ba/borenovi-za-euroblits-dodik-posta/

Наш политички циљ је преузимање Владе РС најкасније 2018. и дефинисање договора унутар Савеза за промјене, да би најмање десет заједничких кандидата за (градо)начелнике било из ПДП.

У интервјуу за „ЕуроБлиц“  новоизабрани предсједник ПДП Бранислав Бореновић, који је на челу странке након 16 година наслиједио њеног оснивача Младена Иванића, наводи и нове приоритете.

-Два су нова приоритета за које нисмо ни знали да ће бити неопходни када смо оснивали ПДП. Први је, а вјероватно и најтежи, зауставити одумирање нације, односно пад наталитета. Други изазов је борба против тероризма који постаје дио наше свакодневнице – каже Бореновић.

Којим путем ће кренути ПДП вашим избором за предсједника?

Ове промјене у лидерству ће се одразити и на давање шансе сљедећој генерацији. Већ има довољно изграђених млађих политичара у ПДП, што никако не значи да ћемо из процеса доношења стратешких политика и одлука мимоићи страрије, мудрије. Хоћемо да доведемо до савршенства процесе комуницирања унутар странке у којима ће сваки члан, симпатизер и заинтересовани грађанин, бити дио нашег става и рјешења. Жеља нам је промијенимо модел понашања, који разара наше друштво, хоћемо да политика буде професија за стручне, компетентне и одговорне људе, а не привилегија за стварање отуђених породичних каста.

Како то мислите да урадите?

-Увешћемо правила и процедуре, прво унутар ПДП, гдје ћемо укинути јавно плаћене функције по више основа и искоријенити непотизам као правило понашања владајуће коалиције. Касније ћемо то примијенити и у будућим одговорнијим владама. Остајемо досљедни у креирању и провођењу нове економске политике, с циљем смањења стопе незапослености на 20 одсто, довођења годишње отплате кредитних рата на ниво испод 20 одсто у односу на изворне приходе. Циљ је да зауставимо раст дефицита, покренемо привредне активности и запослимо Српску. Борба против корупције и криминала биће бескомпромисна, а реална социјална политика мора бити наша обавеза.

Предсједник РС и СНСД Милорад Додик изјавио је да је Велика Британија та која је издејствовала да преузмете ПДП?

Мислим да се Додик потпуно изгубио у времену и простору. Један дан ме вријеђа, а други дан негира да ме је уопште поменуо, као одговор на позив да се суочимо аргументима и ставовима један насупрот другога. Додик све више постаје човек прошлости, терет за РС, не дозвољава јој нормалан развој, што прије оде то је боље за грађане Српске. На његове небулозе о томе да сам агент британских служби поручујем му да ће ПДП бити одлучнији и немилосрдији у борби против корупције и криминала него Џемс Бонд у својим најбољим издањима.

Шта ћете рећи на суду ако будете позвани за сведока у судском процесу „Додик против Додика“?

Истину, оно што стално говорим и поткрепљујем аргументима и болним чињеницама. Од „оптуженог“ Додика очекујем да одговори гдје су народне паре.

Хоћете ли бити кандидат опозиције за градоначелника Бањалуке?

Очекујем договор унутар СЗП око заједничких кандидата за цијелу Српску, па тако и Бањалуку. Бањалуци је потребан заједнички кандидат опозиције који ће побиједити и извући највећи град републике из финансијског и моралног блата.

КОРИСТИТИ ИВАНИЋЕВО ЗНАЊЕ

Плашите ли се да ће Младен Иванић, као врло утицајан политичар, и даље вући кључне потезе у ПДП?

Познавајући Младена, он неће инсистирати на доношењу одлука, али ће увек бити спреман да нам да савјет или сугестију. На нама, новом тиму људи ће бити доношење одлука, али и одговорност у провођењу истих. Иванић је неспоран регионални политички ауторитет и знаћемо искористити његову мудрост и знање. Он остаје са нама у једном другом формату гдје има и сада више простора шире политичко дјеловање. И његова, а и наша жеља је да на промјене треба гледати као на шансу, изазов, напредак, могућност да унесете нову енергију и визију, што је за неке неприкосновене лидере у овој земљи очигледно параноична „ноћна мора“.

СЛОЖНО ЗА ДАН РЕПУБЛИКЕ

Како РС треба да одговори након што је Уставни суд БиХ Дан Републике прогласио неуставним?

Сви треба да реагујемо исто, јер овдје не смије бити различитих мишљења и мислим да их нема, нити ће их икада бити. То је наш Дан и настављамо га славити. Све треба учинити да се одлуке у ровитој БиХ никада више не доносе прегласавањем  једног или два народа, јер то руши основни постулат на којем се заснива живот у БиХ.

ПРЕМИЈЕРКА ЈЕ ИРЕЛЕВАНТНА

Након подношења кривичне пријаве против премијерке Жељка Цвијановић, она је опозицију назвала „лакрдијашком дружином која опструише све што може да буде добро“. Како то коментаришете?

Та особа више не заслужује никакав коментар. Потпуно је ирелевантна.

RS 02-03.indd