http://pdp.rs.ba/borenovi-vrati-emo-se-i-na-rtrs/

СЗП мора престати са калкулацијама. ПДП ће промијенити начин опозиционог дјеловања и наћи канале којима ћемо грађанима представити ставове. То подразумијева и повратак на јавни сервис који плаћају сви грађани, каже лидер ПДП-а.

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић тврди да Савез за промјене мора из темеља да промијени начин опозиционог дјеловања и укупан однос према дешавањима у Српској.

Бореновић истиче да су прошли локални избори били посљедња опомена за комплетну опозицију због чега је дошло вријеме да кључне странке које чине Савез за промјене престану са калкулацијама, јасно кажу да желе да преузму власт у Српској и то грађанима представе путем свих могућих канала, укључујући и Радио телевизију Републике Српске на којој представници опозиције нису гостовали претходних неколико година.

“Не можемо само кукати да Јавни сервис Републике Српске не ваља, да не ради добро свој посао. Ми то знамо, али нешто морамо учинити. Да ли то значи да се морамо појављивати на РТРС-у који, уосталом, плаћају сви наши грађани? Након свега је потпуно јасно да је потребно да одемо на РТРС, кажемо своје ставове, сучелимо их са другима и искористимо сваку врсту медијског простора да кажемо за шта се залажемо. Мислим да ће ПДП ускоро донијети одлуку да наши људи иду, не само на РТРС, већ и на све друге медије, федералне и републичке, јер то је једини простор кроз који можемо артикулисати своје ставове“, каже Бореновић.

ПДП СПРЕМАН ПРИХВАТИТИ ОДГОВОРНОСТ

Он додаје да је ПДП спреман да прихвати пуну одговорност за изборни резултат СЗП-а и наглашава да, у складу са величном странке, свако носи свој дио одговорности.

„Веома је битно какве одлуке ће донијети органи СДС-а, а генерално судбина Савеза за промјене зависи од СДС-а, ПДП-а и НДП-а. ПДП остаје опозиција. Немамо намјеру да улазимо у било какве договоре са СНСД-ом. Од суштинске је важности сутрашња сједница Главног одбора СДС-а. ПДП ће имати сједницу Предсједништва сљедеће суботе, а крајем мјесеца и сједницу Главног одбора. Спремни смо за анализу унутар ПДП-а, али и унутар СЗП-а. Очекујем да сједнемо и кажемо једни другима ко колико вриједи, које странке имају капацитет да буду носиоци опозицоног дјеловања, које странке могу да носе изазов смјене власти, и са којим људима“, тврди Бореновић.

На питање да ли се калкулантски приступ СДС-а питању референдума обио о главу СЗП-у Бореновић одговара да је референдум утицао да ово не буду класични локални избори јер су се грађани опредјељивали на основу националних, а не локалних тема.

„ПДП је био врло одговоран. И почасни предсједник Младен Иванић, и потпредсједник Игор Црнадак и ја смо се одговорно понашали према теми која је битна за грађане РС. Истина, имали смо неколико неспретних изјава људи из СЗП-а из заједничких институција које су касније лоше интерпретиране. СНСД је то искористио. Њима је циљ и био да такве ситуације искористе. Ми из ПДП-а смо се само понашали логично позивајући грађане да изађу на референдум без обзира на став да је кључни проблем референдума то што се одржава седам дана прије избора“, каже Бореновић.

Као један од темеља анализе ситуације, Бореновић истиче чињеницу да велики број афера о којима су представници СЗП-а причали на крају није добио епилог. Осим тога, анализираће се и зашто се, како истиче, добра атмосфера која је креирана око мајских протеста, није искористила.

„Нисмо наставили да инсистирамо на нашим захтјевима. Имали смо протесте у Бањалуци и Приједору и онда стали. Морамо се погледати у очи и запитати се да ли желимо рушити власт. Ако желимо, онда мора да наставимо на другачијим основама, а ако неко не жели то да ради, ми то морамо рећи грађанима“, каже Бореновић.

Он тврди да актуелна власт у Републици Српској није добра, да су јој резултати лоши, и да сви аргументи говоре у прилог томе.

„Данас имамо 255.000 пензионера, а свега 245.000 грађана који су запослени и за које се плаћају порези и доприноси. Данас имамо дуг који је за вријеме СНСД-ове владавине нарастао 3,2 милијарде на шест милијарди. Имамо здравствене установе које су само по основу пореза и дугова према добављачима дужне преко 500 милиона марака. Свега неколико домова здравља нема дуговања, а те домове воде људи из ПДП-а. У Палама, Градишци, Српцу, Братунцу и Котор Варошу дуг је нула. То показује да се такав посао може одговорно радити“, закључује Бореновић.

/Мондо/

Повезане вијести:

ПДП

Најновије

НовостиИзјавеВидео

Претходно