http://pdp.rs.ba/borenovi-vlada-rs-trebala-podnijeti/

Влада Републике Српске давно је требала поднијети оставку због презадужености – тврди предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић.

Бореновић наводи да је владајућа већина у Српској , „која је настала на бази политичке корупције“, на данашњој посебној сједници Народне скупштине РС изгласала битне документе за РС, ребаланс овогодишњег буџета и Нацрт буџета за 2016. годину, у којима је видљиво да је Република Српска у великим кредитима.

– За нас је најтрагичније да власт наставља с великим задуживањем Српске, чиме доводи у питање ликвидност РС и оптерећује грађане. У наредној години РС ће морати вратити кредите у износу од готово 50 посто изворних прихода у овој години – рекао је Бореновић новинарима у Бањалуци, истичући да је бар због те чињенице Влада РС требала „давно поднијети оставку“.

Опозициони посланици у парламенту Српске нису данас присуствовали гласању о ребалансу буџета за 2015. и Нацрту буџета за 2016, као и сета закона којим пензиони систем прелази на трезорски начин плаћања, јер је сједницу водио потпредсједник Ненад Стевандић, чији легитимитет оспоравају.

Бореновић је рекао да је неприхватљиво да Стевандић буде у скупштинском руководству, а напустио је СДС, на чији приједлог је изабран, али је задржао потпредсједничку функцију.

Предсједник ПДП-а је нагласио да референдум у Републици Српској о 9. јануару као Дану Републике Српске може само потврдити став српских политичара да је одлука Уставног суда БиХ о том датуму донесена прегласавањем, штетна и лоша не само за РС, већ и за БиХ.

– Потребно је у року од четири мјесеца донијети закон о Уставном суду БиХ да би све будуће одлуке биле прихватљиве за све грађане БиХ и да најмање један представник ентитета и народа гласа за одлуке – додао је Бореновић наводећи да стране судије не могу бити у тој правосудној институцији.

Рекао је да усвајање закона о Уставном суду БиХ треба да у овом моменту буде приоритет те да се „спусте“ политичке тензије у БиХ.

Повезане вијести: