http://pdp.rs.ba/borenovi-postoji-javni-plan-za-rushen/

Интервју предсједника ПДП Бранислава Бореновића за портал VIJESTI.BA
(објављен у петак, 5.2. у 23:34)

Како другачије тумачити рушење РС него као јавно, ако људима укидате радна мјеста, ако их осиромашујете додатно, ако их задужујете преко граница и ако уништавате њихову имовину?! Зато смо увјерени да само један план постоји, а то је јавни Милорада Додика. Он свјесно ради на нечему што се зове уклањање РС, а тако и сваке формалне претпоставке да би сутра могао одговарати за све што је учинио у РС.

Ово је у разговору за Vijesti.ba категорично поручио Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а

VIJESTI.BA: Господине Бореновићу, какав је став ПДП-а о НАТО интеграцијама БиХ?

БОРЕНОВИЋ: Потпуно је јасан став ПДП-а о НАТО интеграцијама. То је озбиљан процес, који захтјева и регионални став. Питање безбједности је једно од врло важних питања и за БиХ. Наш став се везује за став земље са којом имамо врло битне односе, а то је Србија. Питање НАТО интеграција треба бити дефинисано на начин да се усклади са Србијом.

Што се тиче ПДП-а, сматрамо да у овом моменту питање НАТО интеграција није од пресудне важности, јер није сада актуелно. БиХ се налази у процесу, а када будемо имали став свих земаља региона, а посебно Србије, можемо се одредити и по питању НАТО интеграција.

VIJESTI.BA: Зашто је дошло до неспоразума? Је ли министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, кадар партије на чијем сте челу, приликом посјете Бугарској рекао да је стратешки циљ БиХ НАТО интеграције?

БОРЕНОВИЋ: Колико сам ја упознат, министар Црнадак уопште није говорио о НАТО интеграцијама у Бугарској. Прес служба бугарског Парламента је потпуно несмотрено пренијела изјаву која се заправо тицала искључиво европских интеграција, јер је то на дневном реду.

VIJESTI.BA: Дакле, прес служба Парламента Бугарске је у изјави министра Црнатка поменула и НАТО интеграције, иако то министар није рекао?

БОРЕНОВИЋ: Наравно. Вјероватно бугарски Парламент, али и многе друге земље, сматрају да су НАТО и ЕУ интеграције у корелацији, па је због тога дошло до неспоразума. Међутим, све сумње су отклоњене реакцијом Министарства иностраних послова БиХ, те накнадном реакцијом бугарског Парламента.

Несмотрено бројни политичари из БиХ и из региона говоре о евроатлантским интеграцијама. Но, мислим да се ово питање мора посматрати на начин да одвојено говоримо о европским и атлантским интеграцијама, јер су у питању различити процеси, различите динамике и различитог садржаја.

VIJESTI.BA Када говоримо о европским процесима, битан датум за БиХ је 15. фебруар, када се очекује да наша држава преда апликацију за чланство у ЕУ. Очекујете ли позитивне оцјене европских институција спрам апликације БиХ?

БОРЕНОВИЋ: Мислим да се превише говори о нечему што је сљедећи корак на путу ка ЕУ. То је формална апликација, захтјев који се подноси и има свој редослијед у овом процесу. Након тога ће услиједити много озбиљнији приступ ЕУ  према БиХ, али и БиХ према ЕУ.

VIJESTI.BA: Ви често боравите у Бриселу. Какво је расположење европских званичника према овом питању?

БОРЕНОВИЋ: Недавно сам био на састанку са господином Долом, предсједником Европске народне партије. Они благонаклоно и са изузетним симпатијама гледају према БиХ, јер сматрају не само да географски припадамо ЕУ, него да је земља која треба да тежи и има њихову на путу ка ЕУ.

Ипак, сви они сматрају да је БиХ земља које треба много више да ради на питању прилагођавања наших прописа и закона стандардима ЕУ, те испуњавању одређених предуслова како бисмо сутра могли бити равноправан партнер свим другим земљама чланицама ЕУ.

VIJESTI.BA: БиХ требало би да у априлу буде домаћин народњачким странкама Западног Балкана, којем треба присуствовати и господин Дол. Каква су Вам очекивања у том погледу?

БОРЕНОВИЋ: Господин Дол има значајне заслуге. Ми смо у априлу 2014. године потписали декларацију о сарадњи народњачких странака у БиХ, која је била претеча формирању Савјета министара БиХ, након избора те године. Показало се да идеолошко приближавање на бази европских принципа има смисла. Потребно је наставити такву врсту сарадње. Стога и организујемо овај састанак, гдје ћемо разговарати о будућој имплементацији европских вриједности у БиХ.

VIJESTI.BA: Након хапшења лидера СББ-а, неизоставно питање је како се новонастала ситуација одражава на коалиционе партнере на нивоу БиХ?

БОРЕНОВИЋ: То је врло осјетљива тема, о којој треба причати на посебан начин. Питање правосуђа у БиХ увијек је осјетљиво. На правосудни систем се гледа на начин да је то нешто што не даје одређене резултате или нешто што је резултат политизације односа. Стога, потребно је сачекати завршетак овог процеса, у којем је, ипак, највећи терет на правосудним институцијама – Тужилаштву и Суду БиХ да покажу да ли су спремни да потпуно независно раде свој посао, ослобођени од било какве политизације, те да ли су спремни да раде свој посао у којем ће показати да су потпуно једнаки према свима, као и да су спремни да штите и закон и право, без обзира на политичку припадност. Стога је ово питање изузетно осјетљиво и велики је тест за правосудне институције БиХ, да након толико година покажу да ли су сазреле или су институције које чине одређене ствари које у датом моменту нису потпуно валидне.

VIJESTI.BA: Министар безбједности БиХ Драган Мектић најављује да ће се наставити борба против корупције. Често се у јавности може чути име Милорада Додика када се говори о хапшењима у РС. Какав је ваш став?

БОРЕНОВИЋ: Ми не само да причамо него радимо и конкретно. Поднијели смо неколико кривичних пријава у Тужилаштво РС, још прије три године. На највећи број нисмо добили никакав одговор. У континуитету објављујемо 150 највећих афера власти у РС, којима су грађани оштећени за више милијарди КМ. Додик се понашао незаконито, неуставно, коруптивно и штетно по грађане РС. Све је документовано са много докумената и то званичних аката Владе РС или докумената Службе за ревизију. Сумњамо и сматрамо да постоји много за кривичну одговорност Милорада Додика и људи из његовог окружења, носилаца кључних политичких позиција. Да одговарају пред институцијама РС или БиХ, а за огромну проневјеру, корупцију, криминал…

VIJESTI.BA: Ако ускоро не дође до хапшења, хоће ли доћи до бар једног референдума који Додик најављује?

БОРЕНОВИЋ: Референдуми су сведени на празну причу. Поготово онај о Суду и Тужилаштву БиХ. Имам осјећај да Додик чини све да до њега не дође. Сада покушава да у референдумску епизоду уведе и онај који по нама никада није био споран, а то је онај који се тиче дана РС. Додик се потпуно изгубио у референдумском свијету и више не зна како да дјелује и шта да ради. То је показало да је његов циљ био политички маркетинг и манипулација, те поигравање с емоцијама људи.

VIJESTI.BA: Како коментаришете посљедњи текст србијанског Спутника, у којем се поново говорио о опозицији плановима да са извјесним странцима сруши власт у РС? Текст се дотиче и Вас у дијелу гдје се говори како сматрате да одређене информације предсједнику РС Милораду Додику открива управо бивши предсједнику ПДП-а Младен Иванић.

БОРЕНОВИЋ: Ја одавно нисам прочитао већу глупост. Видим да им чак понестаје и маште. Ради се о организованој екипи која пише такве глупости, вјероватно у окружењу Милорада Додика. У то су укључили Спутник, СРНА и РТРС. Све се то ради у року од два сата касно послије подне. То је директна злоупотреба јавног сервиса и грађана који плаћају претплату. Упутили смо допис Спутнику, СРНА-и и РТРС-у. Тражићемо и правну заштиту да се ове морбидне ствари зауставе и да одговарају они који то чине. То не приличи ни најгорим диктаторским режимима. Свјесни смо да је Додик и његова булумента спремна на све. Тек када се те глупости прочитају, видите ко и на који начин води РС.

VIJESTI.BA: Додик и СНСД већ годинама раде пуно на лобистичким активностима. Можемо ли и ово посматрати у том погледу?

БОРЕНОВИЋ: То су све плаћеници. Он новац грађана троши немилице. Претходних неколико година потрошио је милионе марака на „стручне услуге“, а да никада нисмо добили одговор коме тај новац одлази, јер је то службена тајна. То је једна перфидна организација која је изгубила и осјећај за информацијом с неком подлогом. Показатељ је то да је режиму крај близу. Ми провјеравамо гдје су те сумњиве агенције регистроване и како се финансирају. на крају ће сви ти људи, а првенствено Додик и његова болумента, одговарати.

VIJESTI.BA: Коначно, постоји ли тајни план за рушење Милорада Додика?

БОРЕНОВИЋ: Нема никаквог тајног плана за рушење РС. Постоји један план и он је јаван. Тим планом управља Милорад Додик са појединцима из свог окружења. Како другачије тумачити рушење РС него као јавно, ако људима укидате радна мјеста, ако их осиромашујете додатно, ако их задужујете преко граница и ако уништавате њихову имовину?! Зато смо увјерени да само један план постоји, а то је јавни Милорада Додика. Он свјесно ради на нечему што се зове уклањање РС, а тако и сваке формалне претпоставке да би сутра могао одговарати за све што је учинио у РС.

Повезане вијести: