http://pdp.rs.ba/borenovi-odluka-o-referendumu-oprav/

Референдум оправдан

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић сматра да је  одлука о референдуму оправдана.  Изјаве које долазе из Сарајева о ставу Народне скупштине Републике Српске по питању Дану Републике Српске сматра као параноичне и хистеричне.

Бореновић је у Новом Граду рекао да такве изјаве долазе управо од људи који су најзаслужнији за то што је донесена одлука о референдуму.

„Зашто се то нису питали оног дана кад су послали апелацију Уставном суду и кад је Уставни суд гласовима судија који оригинално долазе из СДА и под партонатом Алије Изетбеговића гласали да 9. јануар не буде Дан Републике Српске“, упитао је Бореновић, који је и посланик у Народној скупштини Републике Српске.

Он је навео да је сасвим логична и оправдана одлука о референдуму Народне скупштине Републике Српске коју треба испоштовати и коју је ПДП подржао без дилеме.

„Сматрамо да треба додатно оснажити наш став који већ постоји, оснажити га ставом грађана Републике Српске на референдуму који треба да потврди да 9. јануар треба да остане Дан Републике Српске“, додао је Бореновић.

Он је навео да је то демократско и легитимно право једног народа, једне републике, једног ентитета, једног географског простора да изнесе свој став.

„На неки начин то треба да нам да могућност да онда можемо да правно ђелујемо и да сачувамо Дан Републике Српске у складу са вољом оних који живе у Републици Српској“, истакао је Бореновић.

Страни фактори непотребни

Лидер ПДП-а је рекао да је потпуно бесмислено тражење интервенције ОХР-а и премијера Србије Александра Вучића, те да се на тај начин подижу снажне политичке тензије.

„Поставља се кључно питање да ли су ти људи прочитали питање које смо донијели у Народној скупштини Републике Српске, питање које је потпуно нормално за друштво у којем живимо“, нагласио је Бореновић.

Он је рекао да треба разумно сагледати ситуацију и дозволити да грађани Републике Српске кажу свој став.

Повезане вијести: