http://pdp.rs.ba/borenovi-ochekujem-da-chovi-zatrazhi-o/

„Очекујем да се Влада РС изјасни о ССП-у, јер је активни судионик свих дешавања по питању ЕУ интеграција, као и процеса који су иза и испред нас“, изјавио је предсједник ПДП-а

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић у потпуности је сагласан са одлуком члана Предсједништва БиХ Младена Иванића да блокира сазивање хитне телефонске сједнице Предсједништва БиХ на којој би била разматрана информација о адаптацији ССП-а, који је кључни услов за наставак европског пута БиХ.

Прије коначне одлуке о прилагођавању ССП-а, каже, неопходно је добити сагласност свих нивоа власти у БиХ, а посебно оних у чијој је надлежности област пољопривреде.

„Стога је потребно добити став Владе РС, који треба да буде званичан и јасан, а не да се многи погиравају са процесом ЕУ интеграција, говорећи да су за њих, а у суштини да избјегавају одговорност на европском путу. Очекујем, дакле, да се Влада РС изјасни по том питању, јер је активни судионик свих дешавања по питању ЕУ интеграција, као и процеса који су иза и испред нас“, рекао је Бореновић.

Напоменуо је и да су на недавном састанку са европским комесаром Јоханесом Ханом, лидери Савеза за промјене изнијели јасан став да без сагласности Владе РС и Народне скупштине РС не треба усвајати протокол о адаптацији ССП-а, без обзира што он даје могућности у наредном периоду, уколико званичници у БиХ буду паметно користили ЕУ фондове.

Упитан да прокоментарише данашњи апел предсједавајућег Вијећа министара БиХ Дениса Звиздића свима који учествују у процесу прилагођавања ССП-а да покажу максималну коректност, одговорност и озбиљност и да извјештај који је Вијеће министара послало Предсједништву БиХ тамо буде и потврђен, те да је за БиХ дошао преломни тренутак у погледу европске будућности, Бореновић је нагласио да су све политичке странке из РС и из ФБиХ опредијељене за европски пут, али да то треба да докажу и ђелима.

„Битно је да у овом процесу учествују сви нивои власти и да сви дају свој став по питању ЕУ интеграција“, поновио је он.

Предсједник ПДП-а истиче да је у БиХ у наредном периоду потребно донијети врло крупне одлуке, али упозорава да су посљедњи догађаји у вези са одлуком о објављивању резултата пописа становништва у доброме нарушили унутрашње повјерење.

„Створили су слику су да понекад и они који се представљају као европејци, заправо лажни европејци, јер не граде оно што је највећа европска вриједност, а то је повјерење међу нама. Одлуке које доносимо треба да буду плод консензуса, а не покушаји прегласавања и некоректних политичких игара које само штете БиХ“, поручио је Бореновић.

Жели бити оптимиста у погледу постизања консензуса компромиса у вези са објављивањем резултата пописа становништва, прилагођавања ССП-а и механизма координације. То је, каже, могуће постићи искључиво уз уважавање свих нивоа власти у БиХ и представника народа који живе у овој земљи.

„Очекујем да ће чланови Предсједништва БиХ и лидери СДА и ХДЗ БиХ Бакир Изетбеговић и Драган Човић искористити свој политички утицај како би штетна одлука о попису била повучена, те да ће дати шансу ономе што су нам обећали 5. маја, када смо се на састанку лидера коалиције у Сарајеву договорили да, уколико се не постигне унутрашњи консензус о попису, сачекамо неколико мјесеци како би се на бази заједничке сагласности донијела одлука о методологији објаве резултата пописа“, казао је Бореновић.

„Очекујем да Човић и Изетбеговић буду довољно разумни и мудри, те да, ако већ толико воле ову земљу, искористе политички утицај и затраже да директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић повуче одлуку о објави резултата пописа.

Јукић није пао са Марса, нити је човјек којег је именовала међународна заједница, него га је на ту позицију именовао ХДЗ, који партиципира у власти и који има могућност да повуче ову одлуку и прекине унутрашње тензије, које су покренуте управо због начина на који је усвојена методологија о објави пописних резултата.

Стога очекујем да ће они затражити повлачење одлуке од Јукића, који ју је вјероватно донио уз њихову сагласност, јер је сам не може донијети, што добро знамо сви у БиХ“, додао је предсједник ПДП.

Повезане вијести: