http://pdp.rs.ba/borenovi-o-u-shvedskom-parlamentu-o-po/

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић учествовао је данас у дебати шведског парламента у Стокхолму током које је бројним посланицима и дипломатама говорио о европском путу БиХ и актуелним економским и политичким изазовима у Републици Српској и БиХ.

Бореновић је говорио апликацији за чланство у Европској унији, реформској агенди, механизму координације, адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању и регионалној сарадњи, а посебну пажњу посветио је контроверзној одлуци о објављивању методологије обраде пописа која је донијета без консензуса у БиХ. Он је нагласио да је ова одлука донесена након што је БиХ начинила значајан помак у прибилижавању ЕУ и да може имати негативне посљедице.

iPhone Image 85B6A2

Бореновић је нагласио да је потребно учинити више напора ка ефикаснијем кориштењу ‎средстава из ИПА фондова, али и оптимизам да ће БиХ заједно са другим земљама Западног Балкана на бази одличне регионалне сарадње достићи жељене европске стандарде и критеријуме за чланство у ЕУ.

Он је нагласио да је у БиХ успостављена добра парламентарна сарадња, посебно кад је ријеч о одборима и комисијама за евроинтеграције парламената Републике Српске, ФБиХ и БиХ.

Бореновић борави у дводневној посјети Шведској на позив Модератерне са којом ПДП има десетогодишњу сарадњу. Данас је разговарао са шефицом посланичке групе ове партије Џесиком Пофјард и послаником Антијем Авсоном о даљој сарадњи двије партије.