http://pdp.rs.ba/borenovi-ne-krijem-se-iza-ivani-a/

Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а и један од лидера Савеза за промјене, поручује да упркос слабијим изборним резултатима појединих чланица ова коалиција није уздрмана те да ће у будућности бити и много активнија. У интервјуу за „Независне“ најављује скоре разговоре с новим лидером СДС-а, али и поручује да му није јасан став ове партије приликом гласању о Закону о 9. јануару.

НН: Да рашчистимо, с обзиром на многе контроверзе након избора, да ли ће Савез за промјене и у будућности егзистирати – и у којем саставу?

БОРЕНОВИЋ: Наравно да хоће. Опозиција мора да егзистира и мора да буде много активнија. Опозициони блок из овога мора извући снажне поруке и изаћи много јачи у наредном периоду као озбиљна алтернатива власти у РС.

НН: Када смо већ код избора, СДС је прилично неславно прошао 2. октобра. Могу ли се велике турбуленције унутар СДС-а и промјена на челу ове партије одразити на саму коалицију?

БОРЕНОВИЋ: Очекујем да се то одрази у позитивном смислу, да те промјене буду позитивне, јер свака промјена је добродошла. И ми смо у ПДП-у прије нешто мање од годину ушли у, за БиХ и цијели Балкан, нетипичне промјене на челу странке; оне су показале одређене позитивне кораке, а остала је добра комуникација између Младена Иванића и мене. На чело ПДП-а дошла је свјежа екипа, жељна доказивања, која је показала добар резултат јер је ПДП освојио око 15.000 гласова више него прије двије године, чак смо добили и нешто више гласова него прије четири године, што значи да ПДП има стабилност, има озбиљност, има капацитет који може да гарантује да будемо још боља и већа странка у наредном периоду. Очекујемо да и СДС из овога изађе много јачи.

НН: Малоприје сте поменули господина Иванића па Вас морам упитати за одређене критике на рачун Вашег вођења странке. Конкретније, појединци Вам замјерају да се још „кријете“ иза Младена Иванића када треба донијети важне стратешке одлуке?

БОРЕНОВИЋ: Иванић је човјек који не доноси одлуке преко кољена, већ их више пута мјери. То ви најбоље знате као неко с великим искуством ко дуго прати политичка дешавања у БиХ. Иванић је донио одлуку која је потпуно јасна; оног тренутка када је одлучио да неће да се кандидује за предсједника странке, донио је и одлуку да више неће доносити одлуке у име ПДП-а. Дакле, унутар ПДП-а одлуке доносимо искључиво ми у руководству, а Иванић се не мијеша. Он се ставља на располагање и увијек је спремна за савјет, и када имамо неку дилему слободни смо да га питамо, али одлуке искључиво доносимо ми, унутар Предсједништва ПДП-а, на бази Статута. Ја, као предсједник, немам било какав притисак, или било који посебан разлог да се кријем иза Младена Иванића, али је увијек добродошао да чујемо његово мишљење. Ми Иванића желимо да искористимо као члана Предсједништва БиХ, који има огромно искуство и капацитет. Не либим се понекад да га назовем и питам за мишљење, али дешавало се да његово мишљење не буде идентично одлукама које донесемо.

НН: Питање које се само по себи намеће је гласање у Народној скупштини РС о Закону о 9. јануару. Дакле, иако су све странке опозиције критиковале начин на који је власт изашла из приче о 9. јануару, ПДП је на гласању био уздржан, НДП није ни гласао, док је СДС подржао закон?! Једино је Напредна Српска остала досљедно против. Овђе стоји велики упитник?

БОРЕНОВИЋ: Лично нисам присуствовао сједници, али знам све и био сам у контакту са посланичким клубом ПДП-а. Чињеница је да закон који је предложила владајућа коалиција није задовољавао стандарде за које смо се ми залагали. У суштини је показао право лице владајуће коалиције. Једно су причали и радили прије референдума и прије 2. октобра, а потпуно другачије раде послије 2. октобра, свјесни чињенице да треба ићи са примјеном одлуке Уставног суда. Међутим, невјероватно је колико владајућа коалиција не жели да прихвати било какву сугестију, било какав став који долази од опозиције.

НН: Зашто?

БОРЕНОВИЋ: Па то је питање сујете, неразумијевања, али и аутизма који се створио у владајућој коалицији свих ових година. Једноставно, тај аутизам је толико присутан да они више не виде ништа изван нечега што се зове политички плијен који контролишу СНСД, ДНС, СП и тих неколико странака које су настале од посланика, такозваних папака. Имали смо недавно апсурдну ситуацију; закон о смањењу висине затезне камате, који смо предложили, и који је добар за привреду, за грађане, чак су и банкари рекли да је добро да се изједначи висина затезне каматне стопе са ФБиХ, са Србијом, Хрватском са 18,25 посто на 12 посто, прошао је нацрт, прошао је приједлог и добио подршку свих посланика у дискусији. А Влада је све вријеме ћутала и на крају дала налог да се гласа против тог закона?!

НН: Добро, а зашто је СДС тако гласао за Закон о 9. јануару?

БОРЕНОВИЋ: То је кључно питање, то морате питати њих. Мислим да је то било гласање помало и због неких личних ставова појединаца, али у то не желим да улазим. Сљедеће седмице ћу имати први састанак са господином Вукотом Говедарицом, договорили смо да отворено поразговарамо о свему, па и о будућности односа СДС-а и ПДП-а, и да видимо како ћемо се односити, колико ћемо снаге уложити у наредне двије године да побиједимо на општим изборима 2018. и преузмемо власт у РС.

НН: Управо сте се вратили из Америке. Има ли тај Ваш пут било какве везе с могућом америчком подршком Вашој политици и ПДП-у?

БОРЕНОВИЋ: Не. Ово је искључиво био пут због разговора с потенцијалним инвеститорима, са привредницима из Америке, који су заинтересовани да буду присутни у овом дијелу Европе, иако јако мало познају политичке прилике у БиХ. Спремни су да уложе свој новац и остваре привредну сарадњу, а посебно су заинтересовани за област дрвне индустрије.

Повезане вијести:

Најновије

НовостиИзјавеВидео

Претходно