http://pdp.rs.ba/borenovi-konachan-politichki-obrachun/

Владајућа коалиција у Републици Српској успјела је да наметне националне теме као примарне и уз незапамћену злоупотребу јавног новца уђе у изборни процес, рекао је у емисији „Пулс“ БН телевизије, предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Упркос резултатима, који за опозициони блок у Републици Српској нису били на очекиваном нивоу, Савез за промјене остаје јединствен, као алтернатива СНСД-овој власти, поручио је Бореновић.

Он сматра да је анализа протеклих избора предуслов за коначни политички обрачун за двије године.

„Ово је било све, само не локални избори, на којима су се користила сва дозвољена и недозвољена средства. У којима је владајућа странка ишла у борбу на живот и смрт. Користила је јавна предузећа у ненормалним количинама. Користила је, наравно, националне теме и имала је ситуацију у којој је ишла заиста жестоко. Ми у опозицији из овога морамо извући поуку да против овог политичког противника морамо бити много жешћи“, каже Бореновић за БН телевизију.

Када је у питању одговорност унутар Савеза за промјене за остварен изборни резултат, Бореновић сматра да се она, прије свега, односи на неистрајавање у рјешавању политичке корупције владајућих и захтјева са великог народног протеста у Бањалуци.

Након тога, каже Бореновић, прешло се на локалне, животне теме.

„Имали смо неколико пропуста и ту могу да прихватим одговорност унутар Савеза за промјене, свих нас заједно. Сада треба да видимо како то превазићи и како из овога изаћи јачи. Спремни смо да заједничким снагама градимо опозициони блок у којем ће се знати ко, шта и на који начин ради.

Да видимо колико странака чини опозицију у Републици Српској и да видимо ко то може бити алтернатива владајућем режиму“, додаје лидер Партије демократског прогреса.

Бореновић сматра да постоји демократски начин да у Републици Српској дође до промјене власти, без обзира на све ресурсе које има владајућа коалиција.

Према његовом мишљењу, највећи ресурс су грађани, посебно они који нису изашли на изборе.

„Један од начина је да постанемо озбиљна алтернатива и да 10% тих људи изађе на изборе. Онда ћемо ми побиједити. Наша је намјера да у наредном периоду својим ђеловањем добијемо подршку грађана који ће анулирати све ове привилегије које владајуће странке имају“, закључио је у емисји „Пулс“, Бранислав Бореновић.

Неодговорну политику према грађанима, владајућа већина показала је и подношењем Апелације Уставном суду БиХ, којег наводно не признају, о 1. марту, као Дану независности БиХ. На тај начин, сматра Бореновић, СНСД поништава суштину референдума у Републици Српској и на велика врата уводи 1. март као национални празник.

БН телевизија 

Повезане вијести: