http://pdp.rs.ba/borenovi-i-tsrnadak-na-molitvenom-dor/

Молитвеном доручку под мотом Љуби ближњег свога, у организацији Народне скупштине Србије,  у Београду су присуствовали предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић, у својству предсједника Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Српске, те потпредсједник ПДП-а и Министар вањских послова БиХ Игор Црнадак.  Гости на доручку су такође били политичари из региона, представници Бундестага, Европског парламента и Конгреса Сједињених Америчких Држава.

Балкански молитвени доручак, према речима потпредседника Скупштине Србије Владимира Маринковића, има за циљ да се покуша да заједно се изграде мостови између држава Западног Балкана, између народа, грађана и да кроз једну нову политику толеранције, помирења се изгради нова будућност, у интересу свих грађана овог региона.

Бранислав Бореновић изјавио је да Регионални молитвени доручак у Београду шаље поруке сарадње, помирења и наставка озбиљних разговора како да се читав регион унаприједи и искористе могућности међусобне сарадње.

„Ово је добра прилика да заједнички са колегама из цијелог региона и свијета разговарамо о региону и нашим предностима и ономе што можемо да понудимо као савремено друштво“, рекао је Бореновић новинарима у Палати Србија, гдје је организован Регионални молитвени доручак.

Он је оцијенио да данашњи скуп у Београду представља наставак врло значајног окупљања, које је имало свој дио и у Бањалуци у Републици Српској прије неколико година.

Учесник молитвеног доручка у Београду је и министар вањских послова БиХ Игор Црнадак, који је рекао да по први пут учествује на једном оваквом догађају те да му је драго, јер сматра да ће ово бити допринос у приближавању оних који живе у овом региону.

„Порука љуби ближњег свога је порука блискости према првима до себе, а то су наши суседи. То је добра порука за јачање повјерења међу нама и мислим да списак учесника говори у прилог томе да смо ми у овом региону одлучили и да имамо чврст курс помирења, више комуникације, дугорочне стабилности и развоја. То је заправо једини пут којим можемо да идемо“, рекао је Црнадак.

Он је додао да се у БиХ такав приступ можда жели више него било где друго због шароликости која тамо влада те да је БиХ посебан интерес да и у границама земље, а и са суседима имају јако добре односе и да се у миру заједнички развијају.

Повезане вијести: