http://pdp.rs.ba/borenovi-dodik-profitira-samo-u-kriz/

Опозиција у Српској ће наставити да делује сложно, а унутар својих странака требамо да направимо детаљне анализе како бисмо били снажнији, каже за „ЕуроБлиц“ лидер ПДП Бранислав Бореновић.

Истиче да РС треба јаку алтернативу актуелној власти, због чега ће Савез за промене (СзП) наставити да сарађује и у наредном периоду.

– Јак СДС, ПДП и јаке друге странке значе и јак СзП – истиче Бореновић.

Састали сте са новим лидером СДС Вукотом Говедарицом. У ком правцу ће деловати СзП?

Више од три сата смо отворено разговарали о сарадњи. Сложили смо се да наш основни циљ треба да буде да за две године преузимемо власт у РС и омогућимо бољи здравствени систем, веће пензије и праведније и поштеније друштво. Сложили смо се да борба против криминала и корупције мора бити оштрија и да смо спремни да створимо политички амбијент у којем ће та борба дати своје ефекте.

Значи, СзП ће изаћи јединствено и на изборима 2018?

Што се тиче ПДП, спремни смо да заједничким снагама изађемо за члана Председништва БиХ и председника РС. Пре тога је врло битно рашчистити односе унутар самих странака – да будемо искрени једни према другима да мењамо ову власт и да створимо амбијент да нема калкулација или покушаја да се праве неке друге комбинаторике.

Савез за промене

Лидер СНСД Милорад Додик позвао је Говедарицу на састанак. Да ли бисте се Ви одазвали да сте на његовом месту?

Да сам на месту Говедарице одмах бих узвратио Додику и рекао да немам времена да чекам 14 дана и да га позивам да у року 24 часа дође у ПДП да разговарамо и да му кажем наше ставове. Говедарица је тек изабран за председника СДС и он је одлучио да на органима странке расправи о томе. Мислим да је сам позив, са временском димензијом од 15 дана, понижавајући и некоректан од стране Додика. То је најобичнији маркетинг Милорада Додика и мислим да ће добити сличан одговор од Говедарице.

Може ли уопште доћи до приближавања ставова два блока у РС?

Знате да је Додик рекао да смо разговарали пре пола године и тај разговор је само показао да смо ми два потпуно различита концепта и два различита гледишта на решавању животних проблема грађана РС. Сложни смо када је у питању позиција РС, али борба против криминала и корупције, реформе у здравству, ПИО, пољопривреди – ту смо два различита света. Немогуће је сарађивати са људима који су нас довели у овако лоше стање. ПДП има свој карактер и неће се понашати поданички.

Додик оптужује СзП за „издајничку“ политику. Колико су те оптужбе аргументоване?

Нема ниједан аргумент. Једино због чега Додик опстаје на политичкој сцени је то да ствара тензије, страхове и ратове. Он једино у кризним ситуацијама профитира, што се показало и на локалним изборима. Ми ратовати не желимо, а он ако жели, нека сам уђе у тај рат. Али, нека онда у том рату буде у првим редовима, као што смо ми пре 25 година били, а не да се, као тада, бави профитабилним стварима. Било какви сукоби значе отварање Пандорине кутије – Дејтонског споразума, што може бити само губитак за РС. Зато сам у уторак разговарао са Бакиром Изетбеговићем и једини захтев је био да покушамо креирати стабилан политички амбијент у којем се нећемо бавити апелацијама, тужбама и прошлошћу, него ћемо поштовати Устав и Дејтонски споразум према којем је РС један од два равноправна ентитета.

Какав сте одговор добили од Изетбеговића?

Сложио се и спреман је да да свој допринос у том правцу. Разговараћу у четвртак и са Човићем, чији предлог, рецимо о спајању локалних и општих избора већ у начелу подржавамо, јер би то смањило и трошкове и тензије. ПДП жели да дефинишемо неколико ствари – да ли смо спремни да се јавно обавежемо да наредних шест година нећемо ићи са апелацијама према Уставном суду. Такође, да ли смо спремни да се такмичимо ко је боље урадио за своју општину, град и ентитет. Очекујем позитиван епилог на наш захтев о смањењу цена лекова, а тражићемо да се иде са изменама и Закона о ПДВ, како би се пролонгирало плаћање обавеза са десетог на крај месеца, како би помогли привредницима.

Односи СДА и СББ су прилично нарушени након Радончићевих тешких оптужби на рачун СДА. Може ли то угрозити коалицију на нивоу БиХ?

Из разговора са Изетбеговићем стекао сам утисак да то неће формално нарушити коалицију. Коалиција на нивоу заједничких институција остаје иста, без обзира на горчину која се створила између странака у Федерацији. На жалост СНСД, ова коалиција остаје до краја мандата.

Политичка корупција

Владајућа већина не размишља о реконструкцији Владе РС. Требају ли јој промене?

Ово је прва Влада која је настала на политичкој крупцији и самим тим је себи ударила печат да неће бити Влада која добро ради. Ово је Влада у којој људи извршавају задатке надређених и која је искључиво настала на подели политичког плена. Реално, шта би се десило и да се промени један министар другим, јер је иста политика, начин руковођења и механизам владања? Ова Влада ће само наставити да нагомилава дугове, повећава дефицит и неће решавати кључне проблеме грађана.

Повезане вијести:

Најновије

НовостиИзјавеВидео

Претходно