http://pdp.rs.ba/borenovi-dodik-izaziva-sukobe-i-nemi/

Власт у Републици Српској и предсједник СНСД-а Милорад Додик на све могуће начине покушавају да онемогуће легитимно право грађана да кроз мирне протесте, 14. маја у Бањалуци искажу своје незадовољство.

У том циљу Додик је спреман да изазове сукобе и немире, рекао је у емисји „Пулс“ БН телевизије, предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

„Зашто владајуће странке, а посебно предсједник СНСД-а Милорад Додик на сваки могући начин желе да онемогуће нешто што је потпуно легитимно право, да на један миран и достојанствен начин изађемо кроз протестну шетњу и кажемо шта нас то мучи. Невјероватно је да је тај човјек био спреман и још увијек је спреман да произведе одређене тензије, сукобе, немире и да буде генератор неке врсте кризне ситуације унутар Републике Српске, али неће му успјети“, рекао је Бореновић за БН телевизију.

Циљ протестног окупљања грађана, како каже Бореновић, јесте да се искаже незадовољство стањем у Републици Српској и потезима актуелне власти. Са протеста ће бити упућени конкретни захтјеви према власти Српске, који се, прије свега односе, на испуњавање обавеза према грађанима.

„Желимо, прије свега, да се заустави даље задуживање Републике Српске и будућих генерација. Да се исплате све обавезе које постоје према појединим категоријама становништва, да се исплате накнаде за породиље и да се коначно крене са уплатама пореза и доприноса, посебно у здравственом систему. Тражимо такође, да се укине одлука о повећању цијене електричне енергије“, истакао је Бореновић.

 

Одговарајући на понуду челника владајуће коалиције у Републици Српској да заједнички одустану од оба протеста, Бореновић је за БН телевизију рекао да је то шизофрена порука.

„То је однос једне неозбиљне групе људи која је спремна да на један, по нама, потпуно шизоифрен начин води Републику Српску и зато се данас овђе и налазимо. Када смо гледали конференцију Додика, Павића и Ђокића запитали смо се ‘како данас било шта функционише у Републици Српској’, када су они спремни да затраже од нас да одустанемо од нечега што је легитимно право у сваком демократском друштву“, закључио је Бореновић.

Он је за БН телевизију истакао да је увјерен да власт у Републици Српској неће успјети да онемогући мирно окупљање грађана у Бањалуци 14. маја и да је вријеме да се коначно чује глас народа.