http://pdp.rs.ba/borba-vladajucih-za-direktorske-pozicije-na-ustrb-kvaliteta-osnovnog-obrazovanja/

Према новом Закону о основном васпитању и образовању, директоре основних школа у Српској умјесто Школског одбора, од сада ће бирати Влада Републике Српске на приједлог ресорног министра. Тиме се, тврди шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Мирослав Брчкало, створила додатна политизација у сфери основног васпитања и образовања.

“Ради се о општој борби СНСД-а и ДНС-а за директорске позиције у основним школама и што они то посматрају као свој плијен, те као политичке хијене јуришају на позиције широм Српске. Мислимо да је много боље да директоре бирају Школски одбори, јер је сваки Школски одбор састављен од седам чланова, а ту су представници министарства, локалне заједнице, Савјета родитеља”, сматра Брчкало.

У ПДП-у тврде да усвојени закон потврђује да владајућу коалицију интересују искључиво директорске фотеље, а не тешки услови у којима основне школе функционишу.

Нови закон предвиђа рационализацију, која ће се одразити на квалитет образовања, јер ће, тврде у ПДП-у, доћи до гашења подручних школа, те смањења броја наставника и учитеља.

Повезане вијести:

ПДП