http://pdp.rs.ba/borba-protiv-koruptsije-je-bitka-za-sve/

Напријед, са економским и са развојем друштва можемо ићи само ако коначно започнемо борбу против корупције. Једина смо земља која нема нити један случај високе корупције који је у процесу на правосудним институцијама, упозорио је у ексклузивном разговору за Вијести.ба из Њујорка министар спољних послова БиХ Игор Црнадак .

Vijesti.ba: Делегација БиХ учествује у јубиларној 70. сједници Генералне скупштине УН-а у Њујорку. Какви су Ваши утисци?

ЦРНАДАК: Према мом мишљењу, врло је важно да након дуго, дуго времена имамо усаглашен говор шефа делегације, предсједавајућег Драгана Човића у оквиру Предсједништва БиХ. То је велика вриједност, који не треба да занемаримо. У центру пажње генералног панела су питања у вези са борбом против тероризма. Делегација БиХ присуствовала је и радном састанку који је организовао амерички предсједник Обама у вези са овом темом. Разговарано је и о избјегличкој кризи, која је сасвим сигурно доминантна тема.

VIJESTI.BA: Учествовали сте и на трилатералном састанку министара спољних послова БиХ, Србије и Турске, те на трилатералном састанку министара спољних послова БиХ, Хрватске и Турске. Шта су били закључци ових сусрета?

ЦРНАДАК: Сматрам да су ово веома важни састанци. Задовољан сам због чињенице да смо наставили формат трилатерале са Србијом и Турском, те са Хрватском и Турском. Рецимо, задњи састанак са Хрватском био је чак прије пет година. Ови сусрети ће сигурно оснажити односе трију држава, али и допринијети већем финансијском и инвестиционом ангажману Турске у овом региону. У оквиру трилатерале са Србијом посебно је важно то што смо се договорили да одмах након избора у Турској, 1. новембра, започнемо припреме за трилатералу на највишем нивоу, предсједничком или премијерском. Осим тога, значајно је напоменути да је Турска поновила опредјељење да се настави аранжман са извозом меса, који је донио вишеструке економске ефекте за БиХ. Занимљиво је и то што је министар спољних послова Турске истакао жељу ове земље да настави са инвестирањем у БиХ, али и жељу за наставком сарадње и активности са Републику Српску. Казао је да је жеља Турске сарадња и са ФБиХ и са Републиком Српском, дакле са оба ентитета у БиХ.

VIJESTI.BA: У низу Ваших активности у Њујорку издваја се и сусрет с министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом.

ЦРНАДАК: Ово је мој други сусрет са министром Лавровом. Нама је изузетно важно да имамо добре односе са Русијом, како политичке, тако и економске, без обзира на кључно, стратешко опредјељење БиХ на спољно – политичком плану да постане чланицом ЕУ. Разговарали смо о мојој очекиваној посјети Русији у капацитету предсједавајућег Комитета министара Савјета Европе до краја нашег предсједавања. На тој посјети већ раде мисије БиХ и Русије у Стразбуру. Осим тога, размијенили смо мишљења о БиХ и најактуелнијим безбједносним темама.

VIJESTI.BA: Недавно сте боравили у Стразбуру, гдје сте учествовали у раду Парламентарне скупштине Савјета Европе. Посебан осврт направили сте на избјегличку кризу. Уколико је БиХ нађе на рути миграната, имамо ли капацитет суочити се са овим изазовом?

ЦРНАДАК: Полако приводимо крају предсједавање Савјетом Европе. Оцјене су изузетно позитивне. Чекају нас два важна догађаја о интеркултуралном дијалогу и декларацији о спречавању насиља над женама у Сарајеву, те један догађај посвећен питањима младих у Бањалуци. У извјештају који сам поднио Парламентарној скупштини Савјета Европе потенцирао сам питање избјеглица, будући да је то тренутно једна од најважнијих тема у Европи и посебно утиче на наш регион. Апеловао сам на све земље да успоставе бољу комуникацију, више сарађују и заједнички раде на овом питању. Када говоримо о избјегличкој кризи, једна земља не може бити побједник на уштрб друге земље. Стога је важно да радимо заједно. Када је у питању БиХ, ми пратимо два могућа правца уласка избјеглица – Семберија и Херцеговина. За сада нема индикација да би могло доћи до масовнијег прилива избјеглица. Сматрам да је важно да БиХ настави пратити ову ситуацију са партнерским земљама региона, као и са нашим европским партнерима. Свакако, добра прилика за наш нови ангажман биће конференција министара спољних послова ЕУ и земаља Западног Балкана, која ће бити одржана у четвртак у Луксембургу, а на којој ћу и ја бити присутан.

VIJESTI.BA: Поменули сте позитивне реакције на предсједавање Савјетом Европе. Када се осврнете на протекли период, јесте ли задовољни урађеним?

ЦРНАДАК: Увијек може боље. Али мислим да смо, из позиције земље која је први пут преузела тако важну улогу, урадили добар посао. Детаљну анализу направићемо када се предсједавање заврши.

VIJESTI.BA: Када се може очекивати да БиХ пошаље кредибилну апликацију за чланство у ЕУ? Као рок се помиње крај ове или почетак наредне године.

ЦРНАДАК: Ради се о оптимизму појединих људи из врха власти БиХ. Мислим да је од рока, важније да урадимо добар посао и да ове реформе, на које смо се обавезали на свим нивоима власти, почнемо релизовати, те да наша апликација буде вјеродостојна. Свакако, не бих имао ништа против ако бисмо успјели све остватити у поменутом року.

VIJESTI.BA: Републику Српску тресе „златна грозница“. Наравно, говоримо о оптужбама на рачун Милорада Додика, предсједника СНСД и Републике Српске, да је добио килограм злата од руског бизнисмена за који је, наводно, рекао да ће поклонити свом унуку. Како гледате на овај случај и очекујете ли судски епилог ове афере? Министар безбједности БиХ Драган Мектић најављује да ће се с овим случајем укоштац ухватити државно Тужилаштво.

ЦРНАДАК: Званичних ставова надлежних институција још нема. Тужилаштво БиХ је очито реаговало и саслушало свједока Гордана Милинића. Дуго, дуго власт у Републици Српској прате бројне афере. Очигледно је да постоје индиције у проневјере огромних сума новца. Напријед и са економским и са развојем друштва можемо ићи само ако коначно започнемо борбу против корупције. Једина смо земља која нема нити један случај високе корупције који је у процесу на правосудним институцијама. Та битка мора почети, јер је то битка за сваког човјека у БиХ.

VIJESTI.BA: Када ћете се изјаснити о захтјеву СНСД-а у вези с депешама о Гордану Милинићу?

ЦРНАДАК: Због великих обавеза то неће бити могуће прије наредне године. Мислим да та реакција и није захтјев за информацијом, него више покушај дискредитовања мене и кадрова Савеза за промјене у Сарајеву. То није и неће успјети. Свој посао радимо добро, идемо с реформама, а паралелно с тим чувамо позицију Републике Српске.

(Vijesti.ba)