http://pdp.rs.ba/bih-je-za-ure-ene-granitse/

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да власти Босне и Херцеговине желе да што пре уреде питање граница с Хрватском и Србијом и да се надају да ће потписивање споразума о граници БиХ и Црне Горе у Бечу бити додатни подстицај да се то и оствари.

„За нас је врло значајно што смо ријешили питање границе с Црном Гором. То би требало да буде почетак процеса јер наша је жеља да дођемо у сличну ситуацију што прије када су у питању Хрватска и Србија“, рекао је Црнадак најављујући бечки састанак представника Европске уније и држава Западног Балкана 26. и 27. августа.

На том скупу ће представници БиХ и Црне Горе, у присуству аустријског предсједника Хајнца Фишера, потписати међудржавни споразум о граници, а након његове ратификације постаће прве државе настале распадом бивше Југославије, које ће ријешити овај проблем.

„Мислим да ће ово поспјешити и убрзати активности које имамо и с Хрватском и Србијом, како бисмо што прије потписали споразуме и с тим земљама“, рекао је Црнадак.

Бечки састанак раније је планиран прије свега због јачања сарадње међу државама на југоистоку Европе, али Црнадак је потврдио да ће најновија збивања те планове донекле промијенити, јер ће се нужно разговарати и о суочавању са избјегличком кризом.

„Ово је доказ како се приоритети у региону лако могу одједном промијенити“, рекао је шеф дипломатије.

Оцијенио је да је мало вјероватно да ће БиХ бити суочена с доласком великог броја миграната из арапских и афричких земаља, али да се ипак предузимају мјере опреза.

„У БиХ немамо назнака о могућем драматичном приливу избјеглица, но наставићемо да пратимо стање. Логично је да будемо на опрезу“, каже Црнадак.

Додао је да ће се БиХ у Бечу заложити за што шире укључивање у рјешавање ових проблема јер би у противном могло доћи до хуманитарне катастрофе.

Говорећи о конкретним инфраструктурним пројектима које ће БиХ понудити за међународну финансијску подршку на бечком састанку, Црнадак је потврдио да ће међу њима бити и мостови преко Саве на граници с Хрватском код Градишке и Свилаја.

БиХ ће уз то покушати да увјери потенцијалне финансијере у исплативост улагања у наставак изградње ауто-пута на коридору 5-ц, проширење капацитета сарајевског аеродрома и у разминирање рјечног корита Саве и његово оспособљавање за пловидбу.