http://pdp.rs.ba/bez-rjeshena-za-popis-predsjednishtvo/

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић рекао је да ће, уколико не буде ријешено питање пописа, који је објављен без договора са Републиком Српском, Предсједништво у наредне двије године само технички одрађивати посао, без неких посебних договора.

Иванић је истакао да БиХ само компромисом и мирним дијалогом може постићи договор.

– Трудићу се да правим компромисе тамо гдје су могући, а ако неко мисли да може прегласавањем нешто постићи, имаће тешког противника – рекао је Иванић у емисији „Interview 20“ БХРТ.

Он сматра да се проблем са називом „босанског језика“ може ријешити тако што ће у свим дипломама у БиХ писати „матерњи језик“.

Иванић је поновио да Бошњаци имају право да свој језик зову како хоће, али да га нико не може натјерати да га он тако зове.

– Никад нећу пристати да се то мора зарад приче о мултиетничности. У Уставу Републике Српске пише „језик којим говоре Бошњаци“. Било би јако добро да политичари који дижу галаму око теме језика кажу да постоје четири кантона у ФБиХ у којима Срби од 2002. године нису конститутивни и да ти „велики борци за равноправност“ направе нешто тамо гдје могу и гдје им нико ко је кочничар и не прави проблем – поручио је Иванић.

Говорећи о положају Срба у Мостару, Иванић је рекао да, с обзиром на то да је Мостар град који је јасно споменут у Дејтону, то Србима даје право да траже и своју јасно дефинисану позицију.

– Без обзира на то што су Хрвати и Бошњаци у Мостару доминантни, и Срби имају своје право да буду равноправни – нагласио је Иванић.

Иванић је додао и да се из ФБиХ стално поставља питање о животу Бошњака или Хрвата у Републици Српској, а да нико не жели да постави питање како живе Срби у Грахову.

-Отиђите у Грахово, видите како Срби тамо живе и шта је лош живот. Они тамо немају ништа – рекао је Иванић.

Повезане вијести: