http://pdp.rs.ba/bech-e-smiriti-politichke-prilike-u-reg/

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић сматра да ће предстојећи Самит о западном Балкану, који се као наставак Берлинског процеса 27. августа одржава у Бечу, допринијети смиривању политичких прилика у региону.

Иванић је подсјетио да је од Берлинског процеса проистекла иницијатива за БиХ која је омогућила ратификацију Споразума о стабилизацији и придуживању (ССП) и отворила могућност да БиХ добије статус кандидата за чланство у ЕУ.

Он сматра да ће се у Бечу бавити више инфраструктурним стварима, напомињући да је током посљедње посјете Србији указао на значај реконструкције пруге Сарајево – Београд.

„Постоје и други пројекти које ће изнијети представници Савјета министара и мислим да ће се доминантно око тог дијела разговарати“, рекао је Иванић новинарима након сједнице Предсједништва БиХ.

На Самиту у Бечу учествоваће премијери, министри иностраних послова и привреде земаља западног Балкана, који ће са представницима ЕУ, Аустрије и Њемачке разговарати о заједничким пројектима.

Како је најављено у Бечу, једна од главних тема биће проблем имиграната, али и борба против екстремизма, те питања која се тичу регионалне сарадње.