http://pdp.rs.ba/banke-ne-zele-pozajmiti-novac/

– У Приједору ћемо говорити о Љубији, у Источном Сарајеву о Болници, у Добоју о катастрофалном стању у Жељезницама…

Од протеста опозиције одржаних 14. маја у Бањој Луци прошло је довољно времена да се са дистанце сагледају резултати. Како оцјењујете тај догађај?

– С обзиром на околности у којима је опозиција проводила активности на организовању протеста, спиновање јавности да ће се у Бањој Луци десити немири, да ће се на улицама пролити крв и да ће доћи до великог, српско-српског сукоба, ми смо презадовољни ефектима. Главни ефект јесте слобода. Мислимо да се народ ослободио страха. Потом, ту је та позитивна енергија исказана на протесту, број људи који се окупио је импозантан. Понављам, уз услове у којима смо радили и покушај сатанизације опозиције у РС-у причом да припрема насилно рушење власти, више смо него задовољни.

Додуше, ово је само први корак и ми сада разматрамо наредне кораке. Нама је ово требало да нас раздрма, али и да људима покажемо да свако у демократском друштву има право да изрази незадовољство и да протести нису никакав баук. И ми смо, да подсјетим, 2004. године господину Милораду Додику дозволили да организује протесте. С којих је поручивао “данас смо мирни, сутра немирни”, што се тада могло тумачити као рушење РС-а, али то нисмо учинили. Он се изузетно препао протеста, а ја сам пред протесте рекао да је он од великог баје постао мала баја и он је тих дана заиста био мала баја.

Шта су наредни кораци Савеза за промјене?

 – Осим што разматрамо могућност организовања нових протеста, много ближа опција је да ћемо покушати у наредном периоду одржати што је могуће више народних скупова по регијама. Већ смо добили и позив из Приједора да разговарамо и говоримо о приватизацији Рудника жељезне руде Љубија. Слиједећи скуп Савеза за промјене бит ће у Добоју гдје ћемо говорити о актуелном стању у Жељезницама РС-а које је катастрофално.. Затим, идемо у Источно Сарајево да говоримо о стању у Болници Касиндо, РАОП-у и свим осталим пропалим предузећима за која Влада РС-а сноси велику одговорност. Потом идемо у Херцеговину да видимо с којим се они проблемима суочавају. Покушат ћемо да са више скупова успоставимо везу са народом, да од њих добијемо више инпута. И оно што је народ од нас тражио, да без обзира на критику која је на рачун власти константна, направимо нову политику с којом ће Савез за промјене изаћи у јавност. Питање је да ли више има смисла да предлажемо законска рјешења у Народној скупштини, када ни један приједлог који је дошао од опозиције, колико год да је идеалан, није прошао. Морамо се базирати на нове људе, нову енергију, да доиста покажемо да смо алтернатива актуелној власти. Јер замјерке нама су да немамо нове људе, нове идеје, нове политике, које ће показати да нисмо само критичари, него и стварна алтернатива власти. Протести су нас, кажем, мало раздрмали, покренули, с тим што је највећи успјех ових протеста да се на њима ништа ружно није десило и да смо послали поруке актуелној власти Српске. Сада ћемо видјети јесу ли они те поруке схватили.

Очекујете ли да ће захтјеви које сте на митингу поставили представницима власти у РС-а бити, барем дјелимично, реализовани? Један од њих, увођење принудне управе над јавним РТВ сервисом РС-а, одбачен је од парламентарне већине прошле недјеље…

-Видите, по мом мишљењу, РТРС је најслабија карика овог режима у РС и можда организација која производи највеће подјеле у српском народу. Мој утисак с протеста је да је убједљиво највеће незадовољство грађана изражено када се споменуо РТРС. Мени је и данас тај хук у ушима и то незадовољство које су грађани изразили. То само потврђује да је РТРС прешао границу и дотакао дно непрофесионалног извјештавања. Они исписују најсрамније странице новинарства у Републици Српској. И та медијска кућа би сносила највећу одговорност да се у Бањој Луци десило оно што су они најављивали, а онда са жаљењем констатовали да је све прошло мирно. Њихове тврдње да је тај мир осигурала полиција су нетачне, јер полиција није имала потребу да реагује и то је успјех искључиво грађана.

Куповине одборника

Када говоримо о Савезу за промјене, чини се да договори о заједничким кандидатима на начелнике – градоначелнике не теку глатко? – Један број општина и градова смо већ договорили, али морам признати да су у појединим заједницама локални антагонизми и неслагања кључних људи из СП-а проблем. Мислим на Требиње, Добој, Прњавор, гдје нису испоштовани ранији коалициони договори и гдје је врло тешко постићи неки ауторитет. Но, ништа боља ситуација није ни на другој страни. С позиције ПДП-а, ми смо на локалним изборима освојили 60 хиљада гласова и добили само једног начелника, док је НДП с много мање гласова добио три начелничке позиције. То значи да смо у ранијим расподјелама били оштећени. Покушавамо помирити захтјеве из базе с врхом Савеза за промјене. Ја сам умјерени оптимиста. Оно што је за нас највећи проблем је огроман капитал који има актуелна власт и која је на све спремна, јер се бори на живот и смрт. Најочигледнији примјер за то је Бијељина и начин на који је куповином одборника преузета већина у градској Скупштини.

У сјени политичких тема којима се баве и власт и опозиција чини се да је остала вијест да је ММФ прихватио писмо намјере и да ће се БиХ, односно њени ентитети код те међународне финансијске институције задужити за више од пола милијарде еура. Власт поручује да је то њен успјех, а шта каже опозиција о наставку задуживања?

– Далеко је од поклона како то наводи власт, кредит ММФ-а. Али, када сте дављеник, онда се и хватате за сламку спаса. Ово ми личи на ону народну држи воду док мајстори оду. Овај кредит ММФ-а не може бити награда, јер је он условљен и захтјевима које је власт морала испунити. То је, прије свега, ликвидација Банке Српске, а то ће бити и приватизација предузећа у којима је РС већински власник. Кредит ММФ-а и задуживање на домаћем тржишту капитала не да није добро, него ће нас то кад-тад сачекати. Неку владу, неку власт и довести је у пат-позицију.

Дављеник и ММФ

 – Фрапантан је податак да су банке у РС-у и више него ликвидне и да посједују слободан капитал који могу пласирати. Упркос томе, прије мјесец Влада РС-а је тражила кредит од 20 милиона КМ са роком доспијећа од 30 дана, по каматној стопи од 2,7 посто, што је изузетно висока камата. Морам вам рећи да сам био шокиран податком да та емисија обвезница није успјела, да је на Бањалучкој берзи купљено 13 милиона марака. То најбоље показује у какву је позицију РС довела ова власт, када банке не желе, да на мјесец, уз високу камату, Влади позајме новац. Исти тај дан емисију обвезница вршила је и Влада Федерације БиХ, али по много повољнијим условима и то најбоље показује да ова власт Српску уводи у дужничко ропство, те да то дугорочно не може донијети ништа добро.

Када смо већ код ММФ-а, зна ли се званично шта садржи писмо намјере?

 – Не, осим да су се обавезали на провођење реформи. Али, реформе се проводе када за њих постоје услови, као што је то био случај у РС-у када је извршена продаја Телекома, када су са новцем који је био на располагању могле провести реформе пензионог, здравственог и пореског система. То није урађено, о чему свједочи и податак да смо у десет година пореску политику мијењали девет пута и то увијек на штету реалног сектора. Сада се морају десити радикалне реформе, за што ова влада нема ни снаге ни знања, али будимо објективни, нема ни финансијских могућности.

Повезане вијести: