http://pdp.rs.ba/banaluka-zbog-koruptsije-snsd-a-nema-pr/

Кандидат Савеза за промјене за градоначелника Бањалуке Драган Чавић и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак разговарали су у Бањалуци о рјешењима највећих инфраструктурних проблема града помоћу правилног аплицирања пројектима према развојним фондовима.

crnadak-cavic-2

Како је истакао министар Црнадак, Бањалука је као локална заједница потпуно заказала по питању повлачења средстава из ЕУ фондова и фондова земаља које имају обезбијеђене грантове за улагање у развој.

„Откако је Савез за промјене на власти на нивоу БиХ, из Бањалуке није било никакве иницијативе по овом питању и то због револта послије пораза на прошлим изборима. Међутим проблем је и у том што према развојним фондовима не можете да аплицирате уколико немате потпуно транспарентан рад и уколико не постоје кадрови који су оспособљени за правилно аплицирање и управљање пројектима. Упознат сам са планом господина Чавића за оспособљавање кадрова, што значи да ћемо имати јаку Бањалуку, која ће заједно са Савезом за промјене на нивоу БиХ радити на том да Бањалука правилно апплицира на пројекте и реализује што више квалитетних развојних пројеката“, истакао је Црнадак.

Министар иностраних послова БиХ такође је нагласио да очекује убједљиву побједу Савеза за промјене и Драгана Чавића у Бањалуци.

„Кандидат СНСД-а Игор Радојичић је допустио да његова странка у наш град донесе примитивизам и корупцију и зато ће да изгуби. Данас сам већ сигуран да ће Драган Чавић, који овај пут има снажну и јединствену подршку Савеза за промјене, бити нови градоначелник Бањалуке“, поручио је Црнадак.

Кандидат СЗП Драган Чавић најавио је да ће у наредне двије године министар Црнадак имати прилику да се навикне на честу комуникацију са Бањалуком ради остваривања контаката, заједничких пројеката и помоћи при аплицирању пројектима на ЕУ и друге развојне пројекте.

crnadak-cavic-3

„Ради се о великом потенцијалу који је потпуно неискориштен. Да бисмо ту били успјешни, морамо да искоријенимо корупцију у јавном сектору, да оспособимо кадрове да правилно управљају пројектима и да имамо транспарентно и домаћинско пословање. То су промјене које ће се догодити послије избора. Бањалука тренутно у том погледу заостаје за многим локалним заједницама. Са министром Црнатком сам се сложио и да локалне заједнице морају да користе капацитете Министасрства иностраних послова, које је потпуно отворено за подршку и сарадњу и за потребе свих локалних заједница. Побиједићу на предстојећим изборима, и један од приоритета је да у оквиру Градске управе, од оспособљених кадрова формирамо сектор за управљање пројектима и правилно аплицирање. Ићи ћемо приоритетно према ИПА фондовима, али ту је и читав низ развојних фондова или грантова које обезбјеђују и владе земаља попут Шведске, Норвешке, Њемачке, Јапана, САД и других. Не можемо себи више да приуштимо да пропуштамо прилике“, поручио је Чавић.

/BNTV/

Повезане вијести:

Најновије

НовостиИзјавеВидео

Претходно