http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-31-05-2017/
31.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 31.05.2017.

Водитељ: Јасмина Поповић

Уредник: Јаснко Тодоровић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Дневник је почео прилогом са инаугурације новог предсједника Србије Александра Вучића. Свечаности су присуствовали предсједник РС Милорад Додик, премијерка РС Жељка Цвијановић и предсједник Народне скупштине РС.

РТРС је емитовао изјаве Додика, Цвијановићке и Чибриловића који су посебу захвалност изразиили Вучићу што је током полагања заклетве споменуо важност односа са Републиком Српском, а то је за њих знак наставка добре сарадње двије земље. Била је то прилика да Додик поново указује на своју блискост са Вучићем, па поручи да захваљујући њиховим добрим односима РС и Србија могу очекивати развој нових пројеката.

Са свечаности у Београду Додик и Цвијановићка су поново осули палљбу на опозицију у РС чија је инцијатива за смјену Владе РС била тема другог прилога. Инцијатива није прошла дневни ред Народне скупштине јер су коалицини партнери СНСД и ДНС, упркос заоштреним односима, стални једни за друге.

Опозиција која је поднијела иницијативу већ дуже вријеме се на РТРС-у свакодневно критикује, а њени разлози за смјену Владе се оспоравају. Како инцијатива није прошла дневни ред, јер није имала довољан број гласова, опозиција је истакла да ће наћи начин да она ипак дође на дневни ред редовне сједнице, а да ће све зависити од ажурности Владе.

РТРС се брже боље потрудио да да Додику простор да се обруши на опозицију, па је у Додиковим настојанима да оспори њихове наводе открио да баш најбоље не барата терминима попут интерпелације у коју ће опозиција преформулисати инцијативу. РТРС је емитовао кратке изјаве лидера опозиција Вукоте Говедарице и Бранислава Бореновића, али је насупрот њиховим кратким изјавама, емитовао изјаве СНСД-оваца, Радована Вишковића, Додика, Цвијановићке како би поново доказивала јавности немоћ опозиције.

И док Додик не барата терминима, Цвијановићка понавља једну исту причу већ данима, јер конкретне аргументе нема, па комплетну одбрану базира на нападима на опозицију. Вишковић је истакао да би расправа да је отворена била шупља прича и беспотребно трошење новца грађана, иако и сам потиче из странке која о новцу грађана најмање води рачуна. Вишковић и лидери његове странке никако да схвате да они треба да одговарају пред грађанима и да коначно престану са понашањем како да је РС њихова приватна својина.

Да је РТРС објективан медиј онда би било логично да на констацију опозиције слиједи одговор премијерке. Како РТРС није објективан он упорно грађанима пружа селективне информације из опозиције, док одговори владајућег режима имају пуно вријеме. Иако није емитована Говедарицина изјава да ће након избора 2018. године Додик и Цвијановићка у затвор, РТРС је итекако емитовао одговор премијерке која је за Говедарицу и његове колеге из Савеза за промјене, називајући их деструктивцима, истакла да је резервисано мјесто на стубу срама.

Цвијановићка се поново држи исте старе приче, па још истиче да опозција може све, сем да побиједи на изборима и да не вјерује да ће икада побиједити. Очигледно да Цвијановићка, као и Додик има чврсту увјереност да ће још дуго, дуго манипулисати грађанима. Иако је данашњу позицију Владе у Скупштини бранио министар правде Антон Касиповић, за његове изјаве није било мјеста, јер очигледно није рекао ништа лоше спрам опозиције.

Додик је из Србије кренуо пут Санкт Петербурга, па ће у наредним данима РТРС детаљно извјештавати о сваком метру који предсједник пређе. Сусрет Додика са руским предсједником Владимиром Путином на маргинама економског форума потврђен је и са руске стране, па су носачи камера и микрофона РТРС-а (јер од новинарства већ одавно нема ништа) кренули спрам Русије да јавност редовно обавјештавају о томе гдје је Додик, шта ради, с киме се састаје, шта једе и пије.

Напади на опозицију су се преселили у Представнички дом Парламента БиХ. Повод је данашње засједање на коме је замјеник предсједавајућег Представничког дома Младен Босић посланицу СНСД-а Душанку Мајкић пријавио парламентарној Комисији за кодекс, а због њене изјаве у емисији Аспект на РТРС-у. Мајкићка је том приликом оштро нападала опозицију, па је у својим настојањима изрекла лаж да је Босић у скупштинском ресторану сав усхићен рекао „Добро је пале су акцизе неће бити пензија и плата“, мислећи да ће то проћи без реакције. Реакција је услиједила од стране Босића па је РТРС стао у одбрану Мајкићке, емитујући њене, али и изјаве њеног колеге са клупе, Сташе Кошарца који се вечерас ставио у улогу жртве па говорио о свим нападима које он и његове страначке колеге трпе од чланова СДС-а.

Још једном је СНСД приказивао свој патриотизам напуштањем сједнице након што у дневни ред није изгласана смјена предсједавајућег Шефика Џаферовића, иако им Џаферовић није сметао када је на дневном реду било гласање за акцизе. Да патриотизам има цијену, сасвим је јасно. Наредни прилог бавио се везом терористе из Манчестера са БиХ.

Као и увијек, прилог се базирао на информацијама и изјавама самопрозваног експерта за тероризам, али стручњака за спиновање, Џевада Галијашевића, који очигледно има информације које немају ни неке европске полицијске агенције. Тако је Галијашевић истакао да је отац терористе Салмана Абедија који је починио масакр у Енглеској, током рата у БиХ био је повезан са злогласном јединицом „Ел муџахид“, а да су га у БиХ послала британске обавјештајне службе.

РТРС упорно настоји да прикаже БиХ као легло терориста и застрашивањем грађана скрене пажњу са стварних проблема. Тако се на РТРС-у ње чуло да су радници Робних резерви РС у штрајку, јер би се онда морало повући питање обећања Цвијановићке да ће проблем у овој организацији бити ријешен. Обијежавање страдања Бошњака у Приједору и Дан бијелих трака споменуто је у краткој информацији, па је очигледно да РТРС-у баш и не иде добро суочавање са прошлошћу.

Посебна прича је прилог о градњи болнице у Источном Сарајеву. Како су грађани овог дијела РС по ко зна који пут изиграни и доведени у ситуацију да немају гдје да се лијече, јасно је и неповјерење општине Источна Илиџа спрам новог пројекта. РТРС је и овом приликом урадио све како би приказао да СДС чији је кадар на челу ове општине опструише изградњу нове болнице, иако је и сам директор Болнице Источно Ново Сарајево потврдио да се ради о административној процедури и да општина не може да изда дозволу за извођење припремних радова.

Уколико се већ кренуло у реализацију пројекта и постоје средства, што је из владајуће структуре безброј пута истакнуто, онда није јасно зашто се не поднесе захтјев за грађевинску дозволу. Овако оставља се простор за манипулације, па не би чудило да након припремних радова профитирају грађевинске фирме из Лакташа, а да цјелокупан пројекат буде поново заустављен.

У замазивању очију јавности владајући режим са РТРС-ом је неприкосновен, јер се поново показало да се кроз прилоге јавног сервиса манипулише, а овај пут грађанима који у Источном Сарајеву немају гдје да се лијече, а за шта Министарство здравља РС сноси велику одговорност. Иако се протеклих дана није бавила турбуленцијама у теслићком СНСД-у, иако то ради и када је најмањи проблем уи опозиционим странкама, РТРС вечерас доноси прилог о бурној сједници Скупштине општине Теслић.

До раскола је дошло поводом питања регулационог плана Бање Врућице, па је девет опозиционих одборника СНСД-а, СП и СРС-а др Војислав Шешељ напустило сједницу. СНСД је истако да опструкције у вези са измјеном регулационог плана врши начелник општине који је из СДС-а. Иако су два посланика СНСД-а остала на сједници РТРС се није бавио њиховим разлозима за овакав потез, јер је циљ прилога био да докажу да општина гдје је СДС на власти ради све како би опстрисала развојне пројекте, баш као и у претходном прилогу о болници у Источном Сарајеву.

Наредни прилог бавио се проблемом прекомјерног увоза воде и проблемима домаћих произвођача који једва послују због овакве ситуације. РС очигледно нема никакав механизам да заштити домаће произвођаче, па је у прилогу за овакво стање окривљена свјест потрошача који куповином увозне воде не помажу домаћу производњу. Данас је обиљежен Свјетски дан мултипле склерозе па су обољели упозорили на све проблеме са којима се сусрећу током лијечења овог обољења.

Прије вијести из свијета емитован је демант министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка на наслов са портала и прилог РТРС-а емитованог у дневнику 25. маја да ће бити јавно саслушан због, како је наведено,енормног трошења средстава. Црнадак је истакао да се та иницијатива односи на спољнополитички положај БиХ, те је негирао наводе РТРС-а да ова медијска кућа није добила одговоре о његовим путовањима и да је 16. маја обавјештена да је њихов захтјев за информације формално неисправан.

Иако РТРС у прилогу 25. маја није споменуо одговор из МИП-а, вечерас га је споменуо али само кратко. По РТРС-у нема ништа спорно у њиховом непотпуном захтјеву, а одговорни из МИП-а су по свему судећи требали да претпоставе како ће доставити информације.

Допуну захтјева РТРС је послао 22. маја, али им у међувремену није сметало да оптужбама и тенденциозним подметањима руше углед министра Црнатка.

 

Повезане вијести:

ПДП РС