http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-30-05-2017/
30.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 30.05.2017.

Водитељ: Данијел Вујановић

Уредник: Јасенко Тодоровић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Вечерашњи дневник, или бар његов добар дио емитован је из Извршног комитета СНСД-а.

И вечерас су на снази били оштри напади на опозицију, али и на коалиционог партнера ДНС, па грађанима више није јасно да ли је тачна прича о томе да ДНС неће подржати инцијативу опозиције за смјену Владе, јер СНСД је ударио по ДНС-у на локалном нивоу. Како РТРС штити владајући режим најбоље је показао прилог о повећању пензија када је за то што раније није дошло до повећања оптужена власт на нивоу БиХ, иако је сам предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ изнио низ критика на рачун власти у РС и како их је назвао, гоља који су се у РС обогатили.

Наравно критике Ракуља се преко РТРС-а нису могле чути, иако су их емитовали други медији. Дневник је почео састанком најужег руководства СНСД-а које је одбацило инцијативу опозиције и подржало Владу и премијерку РС.

Додик је опозицију назвао политичком нејачи која нема снагу ни за дневни ред. Унутаркоалициони односи ће ипак да причекају повратак предсједника РС Милорада Додика из Москве, а овим се ствара утисак да у коалицији не гори, иако се кроз друге медије може видјети супротна ситуација. Уколико је све у најбољем реду, онда се треба запитати зашто у дневнику РТРС-а посљедних дана нема Марка Павића.

Није се Додик устручавао да бира увреде, па је описујући немоћ опозиције истакао да опозција не може чак ни да изброји до 42, колико је потребно посланика за изгласавање дневног реда. Позиција Владе и премијерке се брани контранападима, па је и вечерас истакнуто да опозција покушава да пребаци своју неспособност са нивоа заједничких иснтитуција на ниво РС, да њихова иницијатива представља политички игроказ којом се покушава одржати на политичкој сцени у РС.

Како се централна информативна емисија јавног сервиса РС користи за манипулације показало је и емитовање дијела интервјуа Додика који је емитован током вечери, а гдје је он поручио јавности да би „не дај боже да такви људи преузму одговорност у име српског народа, ми не би имали ништа, Република Српска би нестала“. Застрашивањем јавности и стварањем анимозитета спрам опозиције, првенствено Бранислава Бореновића, Младена Иванића, Вукоте Говедарице, Мирка Шаровића, Додик чува своју, али и фотеље својих страначких колега, као и оних из коалиције који су му лојални.

Тако је Додик чак истакао да би Република Српска нестала за шест мјесеци уколико би је преузела опозиција. За њега је материјал који је опозиција доставила у Народну скупштину спиновање јавности, истовремено истичући да ће пензије бити повећане од октобра, а да Српска стално биљежи економски раст, за шта је Влада РС напорно радила. Хвалио је тако Додик све министре, сем ДНС-овог Неђа Трнинића, за кога је баш у задњих седам дана утврђено да се није снашао у улози министра. Додик заједно са СНСД-ом сигурно нема конкурента у спиновању јавности, што нам свакодневно доказује, а у чему РТРС има изузетно велику улогу.

Да би се доказало да инцијатива опозиције неће проћи дневни ред, са РТРС-а се чуло да ће Додик, али и Цвијановићка умјесто на посебну сједницу ићи на инаугурацију новог предсједника Србије Александра Вучића. По свему судећи, путешествије Додика слиједе на РТРС-у јер ће из Београда пут Санкт Петербурга, па нам сасвим сигурно слиједи детаљан брифинг о томе гдје је Додик био и са ким се састао, а посебну пажњу до петка ће са РТРС-а да има питање да ли ће доћи до састанка са руским предсједником Владимиром Путином.

По свему судећи спрема се ново кредитно задужење и то од Русије, које Додик описује као могућност за нови развојни циклус Српске. Премијерка је истакла да између једног важног догађаја у Скупштини Србије попут инаугурације Вучића и овог у Народној скупштини РС којег је назвала политиканством, бира да буде присутна на оном у Србији, важном.

У наредном прилогу позицију Владе, али и своју бранио је министар финансија Зоран Тегелтија. Тако је наводе опозиције о лошем економском стању покушао да оповргне наводима о расту свих економских показатеља, па чак и расту броја запослених. И док друуги медији своро сваки дан доносе приче о младима који због непотизма не могу да остваре запослење, већ пакују факултетске дипломе и одлазе на рад у Њемачку, министар финансија описује да у РС цвјетају руже.

Да није имао баш све одговоре на питања новинара на РТРС-у нисмо могли да видимо, јер циљ РТРС-а јесте да прикаже Владу РС као једину која може да одржи како политичку, тако и економску стабилност РС. Тако се Телелтија хвалио растом од 2,9 %, иако је из његових навода о пројекцијама раста БДП-а јасно да се нису остварили прогнозирани резултати. Чак се чула и тврдња да се раст БДП-а осјети кроз раст плата и пензија, иако подаци говоре супротно да просјечна плата у РС пада из мјесеца у мјесец, а да се на повећање пензија чека октобар.

Манипулација је досегла свој врхунац кроз прилог о питању повећањха пензија. Тако су се критике представника пензионера на РТРС-у преусмјериле на оне који чине власт на нивоу БиХ, уз покушаје пребацивања одговорности са нивоа РС на ниво БиХ, иако управо власти РС упорно дају пернзионерима обећања, која се крећу од три до пет посто. Изјаве Рада Ракуља пресјечене су тако да јавност у РС ни у једном тренутку није могла да помисли да пензионери имају нешто против Владе, иако су јасно поручили да ће кренути у њено рушење. Срећа, па у РС постоје и медији који нису режимски па јавност може да види шта је права истина.

РТРС тврдњу да су пензионери поручили да су представници у заједничким институцијама БиХ радили како треба да би до повећања дошло раније, није поткријепио ниједном изјавом представника пензионера, већ се све свело на причу водитеља и ауторке прилога. О гољама и онима који се богате у РС, као и рушењу Владе није било ни ријечи. Задужење је рецепт власти РС за све што је ново, па тако и за бањалучку Топлану.

Док се улази у градњу нове, о дуговима старе се шути. Све иде у користи одлуци да се гради нова топлана, па тако је и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић вечерас говорио о свим бенефитима које ће грађани, али и град имати од ове градње. РТРС се ниједном до сада није позабавио питањем старе Топлане и како је могуће да је двије деценије владавине СНСД-а у Бањалуци довело до проблема оваквих размјера.

И даље се улаже у оснивање и обнављање правосудних институција, па је вечерас услиједила таква информација из Шамца гдје су министар правде РС Антон Касиповић и начелник општине Ђорђа Милићевић потписали Споразум о сарадњи који ће обезбиједити у Шамцу рад одјељења Основног суда Модрича. Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић и министар просвјете и културе Дане Малешевић посјетили су данас Градишку гдје су са начелником ове општине Зораном Аџићем разговарали о унапређење рада локалне управе, реконструкцији и адаптацији основних и средњих школа те реконструкцији старе зграде градске Вијећнице. Начелник Аџић је истакао да се интензивно ради на добијању статуса града, па је министрици Решић уручен нулти примјерак елабората о оправданости добијања статуса града.

У Приједору је данас обиљежена 25. годишњица од Дана одбране града – 30. маја 1992. године, када су припадници тзв. зелених беретки, заједно са хрватским паравојним формацијама, напале Приједор у циљу преузимања команде над градом. У овом нападу у Приједору је убијено 15 српских бораца, а 26 их је рањено.

За ове злочине нико није одговарао, а грађани Приједора су истакли незадовољство због селективног правосуђа који Србе осуђује за злочине, истовремено игноришући злочине над њима. По РТРС-у бахатост, лакрдија, изношење прљавог веша и најаве кривичних пријава – у најкраћем данас су обиљежили рад СО Братунац.

Оно што се раније приписивало СДС-у вечерас је приписано ДНС-у. Тако су се чуле тврдње да је ДНС издао српске интересе јер је у коалицији са СДА. Оптужбе су наравно стигле из СНСД-а, од стране Славице Јовановић, јер је ДНС по њеним наводима да СДА да формира већину. Одговор је стигао из ДНС-а, који је оптужио Јовановићеву да је директно радила у корист СДС-овог кандидата за начелника општине Братунац, на претходним локалним изборима. Јовановићка је усвојила ријечник владајућег режима па је оптужбе ДНС-а назвала потезом очајника, уз наводе да они немају скупштинску већину, нити довољан број гласова.

Дало би се закључити да од врха до локала СНСД-а користи се иста прежвакана флоскула. Цијену свега ће свакако да плати ДНС-ов министар Трнинић јер режим не опрашта непослушност.

У Фочи, Рогатици, Чајничу и Горажду, Влада Републике Српске почела је изградњу 40 кућа за расељена лица у вриједности од 1.600 .000 КМ. Овај пројекат стамбеног збрињавања, који ће бити завршен за три мјесеца, спроводи се од новца кредитног задужења код Саудијског развојног фонда.

Тако Влада РС гради куће за избјегле и расљење, али и улаже у пољопривредну производњу, омогућава раст БДП-а, запослења и штити српске интересе, па нам РТРС упорко покушава да објасни да разлога за њену смјену нема. Грађани се свакако већ одавно ништа не питају, јер владајући режим има средство за манипулацију – РТРС.

 

Повезане вијести:

ПДП РС