http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-30-04-2017/
30.04.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 30.04.2017.

Водитељ: Данијел Вујановић

Уредник: Нада Арлов

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Милорад Додик не посустаје у продаји удјела у Руднику жељезне руде Љубија израелској компанији.

Тако је сада одлучио да је уговор са компанијом „Митал“ из 2004. године неповољан по РС, па ће да искористи уцјену и уколико та компанија покрене арбитражни спор због продаје државног капитала РС=Додик пред судом оспорити дијелове тог уговора. У убјеђивању јавности да је одлука о продају капитала Љубије израелској компанији главни Додиков адут је 30 милиона већа понуда од Миталове, па се са РТРС-а вечерас чула Додикова тврдња да „немамо право да акције рудника продамо за 30 милиона мање“.

По Додику, Влада РС је поступила логично јер је прихватила понуду израелске групе, па сада нападима на Митал и критиковањем њиховог пословања, начина експлоатације, путем РТРС-а покушава да јавности продају Изреалцима сервира као нешто што ће ићи у корист РС и њеним грађанима. За спорне дијелоге уговора Додик је оптужио претходну власт. Једино за шта се Додик и РТРС брину јесте да ли ће јавност да стекне утисак да је продајом Љубије угрожена коалција СНСД-ДНС.

Због тога, скоро свакодневно се са овог медија чују тврдње Додика, Цвијановићке, а вечерас и Марка Павића да коалиција није угрожена и да је једна тачка дневног реда Народне скупштине РС не може угрозити. По Павићевим тврдњама, ДНС никада није рекао да се Љубија прода Миталу, већ да израелски купац није кредибилан. Ваљда због тога, Додик у тандему са РТРС-ом скоро сваки дан убјеђује јавност управо на кредибилност Израели инвестмент групе и њеног представника Евгенија Зотова.

Поново се РТРС бавио издајом од стране СДС-а у Сребреници, јер за овај медиј смјена кадрова СНСД-а не може бити окарактерисана никако другачије него издајом и подаништвом бошњачким странкама. Политичка препуцавања су по наводима РТРС-а сада забирнула и грађане, а све трпе привреда и инвестиције. Поново се емитовала изјава начелника Младена Грујичића, његова забирнутост за привреду, а према коме је смјена скупштинске већине резултат реваншизма појединаца из СДС-а.

Емитоване су изјаве лидера ДНС-а Марка Павића и Уједињене Српске Ненада Стевандића који су поводом догађаја у Сребрениц позивали на јединство српских странака. И док је у Сребреници позивао на јединство српских странака, у Котор Вароши се из Уједињене Српске чуло како штетну политику представници Републике Српске воде у институцијама БиХ. Да се одлучи да ли је добро да се српске странке уједине или да их напада, Стевандић и његове страначке колеге још увијек нису сигури, али увијек се може играти на карту патриотизма.

Дневник је настављен вијешћу о обиљежавању годишњице погибије Раденка Ђапе, прве жртве рата у Приједору, за чију смрт још увијек нико није одговарао. Наредни прилог говорио је о обиљежавању годишњице страдања војника ЈНА у Добровољачкој, које ове године неће бити обиљежено у Сарајеву, већ у насељу Миљевићи у Источном Новом Сарајеву. Сарајевске власти не дозвољавају постављање спомен плоче убијеним војницима, нити су икада дозволили обиљежавање на мјесту злочина, па због тога преживјели војници и породице страдалих, ове године неће ићи у Сарајево.

И поново је Додик и у овом прилогу своју улогу. Овом приликом је указао на недопустив однос федералних и кантоналних власти у Сарајеву према страдању у Добровољачкој, као и пропусте у правосуђу јер ни након 25 година од убиства војника ЈНА нико није процесуиран. Најављено је и обиљежавање 22 године од страдања Срба у акцији „Бљесак“ које ће ове године у Градишци први пут бити обиљежено као догађај од републичког значаја.

Како нас свакодневно са РТРС-а обавјештавају о добрим економским показатељима, тако је и вечерас емитован прилог о запошљавању дјеце погинулих бораца. У овоме по РТРС-у предњачи општина Станари, а као и увијек чујемо само позитивне вијести, док се оне општине у којима грађани живе на рубу егзистенције ријетко буду споменуте, сем уколико на власти нису кадрови сттранака које нису у коалицији са СНСД-ом.

Најављена је и мирна протестна шетња Савеза синдиката РС. Ранка Мишић, предсједница Синдиката је оцијенила притиском захтјев МУП-а РС да Синдикат плати трошкове обезбјеђења скупа, а из Социјалистичке партије је остао приједлог да они плате трошкове обезбјеђења. Да је Синдикат тражио од Социјалитичке партије смјену министра борачко-инвалидске заштите Миленка Савановића РТРС није споменуо.

Поводом Првог маја исчитавале су се честитке предсједника РС Милорада Додика, предсједника Нардне скупштине РС Недељка Чубриловића у којима је наглашено залагање за права радника. Осим њих, по РТРС-у, честитку су упутили и премијерка РС Жељка Цвијановић и Социјалистичка партија. Уколико су та залагања као она за раднике Алумине, Жељезница, Шумартсва, Љубије, онда је боље да се владајућа структура не бори за побољшање радничких права, јер је само једно од њих, плата у РС-у из мјесеца у мјесец у РС-у, све мања.

У наставку дневника емитовани су прилози, из којих се по РТРС-у могло нешто научити. Први у низу је био прилог о фалсификовању потписа и приче људи који су због лажних потписа годинама били оштећени, посебно жираната. Научили су грађани РС тако и да је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић поново изабран за предсједника приједорског ДНС-а, о обећано је и унапређење животних услова грађана Приједора. Прича о Сњежани Башевић којој је неопходна трансплантација бубрега у Француској под ауторством Бранке Кусмук протекла је у апелу за помоћ Сњежани која је својим хуманитарним радом помагала и помаже своје суграђане.

Како је Кусмук позната по својственом начину извјештавања, чуди како је пропустила да провјери наводе о томе како и због чега Министарство здравља РС плаћа скупе дијализе приватној фирми, а не може да обезбиједи средства за трансплантације. Сада све остаје на нади да ће добри људи помоћи Сњежани, али и свим онима којима чији животи зависе од хуманости других људи, јер надлежне институције већ одавно немају адекватан систем помоћи.

Тако је и у случају породице Симић у којој живи петоро дјеце, гдје су институције заказале, а кућу за њих гради група холандских активиста који на подручју Добоја помажу изградњу стамбених објеката социјално-угроженим грађанима.

 

 

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС