http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-29-05-2017/
29.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 28.05.2017.

Водитељ: Данијел Вујановић

Уредник: Нада Арлов

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Напади на опозиционе политичаре РС који су у власти на нивоу БИХ настављени су и током прве половине вечерашњег дневника.

Истовремено, РТРС свакодневно начином извјештавања брани позицију премијерке и Владе РС, иако се приближава дан посебне сједнице Народне скупштине РС. Са јавног сервиса РС као одбрана стижу све јачи напади на опозицију, па смо свједоци да премијерка више не бира какве термине ће да употријеби, а по терминологији све више подсјећа на предсједника РС Милорада Додика. У недостатку аргумената, премијерка, а и предсједник све чешће користе „ свемирску терминологију“, попут орбите, ракета и сличних појмова како би безуспјешно описали немоћ опозиције.

Начин на који се премијерка брани од инцијативе за опозив најбоље показује њен однос према грађанима. Јасно је да премијерка сматра да јој грађани слијепо вјерују, а грађани се све чешће слушајући Цвијановићку морају запитати да ли је могуће да једна премијерка конкретним аргументима не може да одбрани своју позицију.

У очајној ситуацији користе се и очајнички потези, али је недопустива манипулација најугроженијим категоријама, попут пензионера. Тако је баш сада поново активирана прича о повећању пензија, а све како би се стекао утисак да Влада брине за своје грађане. Несумњиво је да иза свега стоји само продужавање вријека трајања и чување столица, бар до октобра, за када је и најављено да ће доћи до повећања пензија.

Тако се ствара утисак управо код најрањивијих катерогија да повећања пензија неће бити без садашње Владе, а самим тим и ствара анимозитет спрам опозиције која тражи смјену те исте Владе. Али да кренемо од почетка. Први прилог односио се на пресуду Окружног суда у Бањалуци који је данас изрекао пресуду Владану Малићу, Горану Парашу, Александру Поповићу и Олегу Банди због пљачке блиндираног комбија „Сектор секјуритија“ на ауто-путу Бањалука – Градишка 2015.године, из којег су украли 617.000 марака.

Суд их је данас обавезао да у року од 30 дана уплате 543 хиљаде марака, због противправно стечене користи.

И док се РТРС бавио детаљима пљачке, озбиљније бављење тиме како су и због чега припадници специјалне јединице МУП-а РС кренули у пљачку од РТРС-а нисмо видјели, иако је увијек ту када треба хвалити министарство и министра Драгана Лукача. У другом прилогу најављено је повећање пензија од три одсто од октобра ове године, као и стварање услова за повећање од два одсто сљедеће године. Залагање Владе за повећање пензија пренијела је премијерка Цвијановић представницима пензионера из скупштинског Одбора за праћење стања у овој области.

Овом приликом премијерка се није либила да подсјети како је Влада у претходном периоду обезбиједила повећање пензија за 11 одсто. У исто вријеме када су трошкови живота расли сто одсто, Влада РС се не престаје хвалити својим подухватима којима пензионерима на кашичицу даје по неколико марака.

Док буџетска рупа у РС све више расте, а Влада се задужује скоро сваке седмице, логично питање се намеће на који начин Влада мисли обезбиједити новац за повећање пензија. За исплату пензија у априлу требало је 81,4 милиона КМ у нето износу, односно 82,4 милиона КМ у бруто износу, мало мање од износа за који је Влада намјеравала да прода удио у Руднику Љубија сумњивој израелској компанији. Како је и сам Додик истакао да је продаја Љубије била основа за повећање пензија и редовну исплату, можемо само да претпоставимо шта се ново спрема из кухиње владајућег режима, јер десет марака је износ за који би требало повећати просјечну пензију, а не би чудило да се прибјегне некој новој продаји природних ресурса, будзашто, а све како би се продужио вијек сједења у удобним Владиним фотељама.

Након што се министар Петар Ђокић претходних дана бранио сам, вечерас је у његову одбрану стала премијерка. Она је најавила састанак коалиционих партнера СНСД-а, СП-а и ДНС-а па на њему најавила рјешење кадровских питања. Цвијановићка је напоменула да јwе одлука о продаји Љубије била Владина и да министар Ђокић не може сносити сам одговорност. И Унија послодаваца је стала из министра Ђокића истичући да су захтјеви за његову смјену дневно политички.

Уздржаност предсједника Народне скупштине Недељка Чубриловића који по питању Љубије није стао ни на страну ДНС-а нити на страну СНСД-а, већ је био суздржан, вечерас је преузео улогу на себе да каже да коалиција није угрожена. И како да су Додик или Цвијановићка проговорили из њега, додао је да да све институције у РС функционишу, за разлику од БиХ гдје се не зна ко чини већину, нити како се одлуке доносе. За РТРС није ништа страшно онда када преко њих владајући режим говори о опозицији, и напада опозиционе политичаре, како на пословном, тако и приватном плану.

Сада када опозиција износи јасне аргументе за смјену Владе РТРС нијхове наводе оцјењује оштром ретроиком. Изјаве опозицоних лидера који говоре против Владе на РТРС-у се чују само онда када их РТРС поклопи још оштријом реториком Цвијановићке и Додика.

Тако је вечерас на наводе лидера СДС-а Вукоте Говерицеда би премијерка требала да буде у затвору стигао и одговор премијерке да би Говедарица затварао све оне које није могао да побиједи на изборима. Цвијановићка је бриљирала у афери куповине посланика, што МУП РС игнорише, али и даље има образа да држи придике Говедарици и још манипулише грађанима, стварајући слику да би након доласка опозиције на власт били угрожени сви они који нису гласали за њих.

Цвијановићка је у одговору Говедарици још истакла да дневни ред Народне скупштине одређује власт, а не опозиција, као и да је иницијатива за смјену Владе исфабрикована прича којој опозција само прикрива властите проблеме.

Са добрим резултатима владе настављено је кроз информације о састанку министра Ђокића са трговинским савјетником аустријске амбасаде у БиХ Филипом Купфером, при чему је истакнута добра сарадња Аустрије и РС на пословном плану. И док хвали институције РС, јавни сервис не бјежи од тога да на сваки начин критикује институције БИХ.

Тако је било и вечерас када је истакнуто да је Дом народа Парламента БиХ донио одлуку о повећању плата полицији, иако је ММФ у петак упозорио на обавезу за смањењем потрошње у јавном сектору. Уколико већ РТРС намјерава да се бави упозорењима ММФ-а и обавезама из Реформске агенде онда би ваљда требало да се заиста позабави питањем запошљавања у ухљебљења страначких кадрова у инстутуције РС, гдје само предсједник Додик има 17 савјетника, а све одлуке доноси сам.

РТРС све чешће простор даје ХСС-овом Мариу Караматићу, јер им је он адут за напад на министра Игора Црнатка. Сада је ред да се РТРС одужи па се Бранка Кусмук вечерас обрушила на СДА-а поводом приједлога измјена Изборног закона од стране ХДЗ-а. Тако је Кусмук истакла да СДА, након што је у Дому народа БиХ зауставиала приједлог ХДЗ-а, покрећући механизам заштите виталног интереса на процедуру усвајања, сада најављује свој приједлог. Акценат, како је Кусмук навела, биће на избору делегата у Дом народа Парламента Федерације и примјена резултата пописа.

Кроз цијели прилог Кусмук је настојала да докаже да СДА не може да контролише ни руке својих посланика, а камо ли да донесе неко ново рјешење за питање Изборног закона. Све су још поткријепиле изјаве Караматића о СДА, који већ данима износи тврдње да је због министра Црндака формирана посебна комисија Привремена истражна комисија Дома народа Парламента БиХ и тиме у јавности ствара другачију слику од оне због које је комисија заиста формирана.

У свему томе има неупитну подршку РТРС-а, па је тако било и вечерас. Комсија која за циљ има да испита спољнополитички статус БиХ по РТРС-у главни задатак има да испита рад министра спољних послова Игора Црнатка и његових путовања. Из Комсије је поручено да ће се бавити Вијећем министара и одговорношћу министара Црнатка и Шаровића, а који су задужени управо за спољњу политику. У духу информација да би на пред комисију могли и међународни званичници, попут Инцка, емитована је Караматићева изјава да је БиХ банана држава и међунродни протекторат тако да се међународним званичницима не може наложити шта да раде, већ они нама налажу.

Понављао је Караматић, а и ауторка прилога већ по ко зна који пут тврдње о сумњивим трошковима путовања министра Црнатка, па је поновљено да РТРС већ трећи мјесец чека одговор из Министарства иностраних послва о службеним путовањима министра. Да је РТРС шампион скривања података свједочи и чињеница да је Транспаренси интернешнл добио спор против РТРС-а због  кршења Закона о слободи приступа информацијама, односно скривања уговора о јавним набавкама и списака запослених.

Иако је ова вијест актуелна у медијима, РТРС је пред грађанима прећутао ову пресуду. Услиједила је вијест да ће 15. јуна бити изнесене завршне ријечи у поступку који се води против суспендованог тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића. Салиховић је изразио наду да ће бити ослобођен свих оптужби, истићући да ће у супротном бити изгубљено повјерење грађана у правну државу. Директор Полиције Српске Дарко Ћулум током дана састао се са полицијским службеницима РС који су имали анганжман у мировним мисијама УН-а и том приликом им се захвалио за коректан и професионалан ангажман. Упркос турбуленцијама на нивоу колације, настављају се битни инфраструктурни пројекти.

Тако је озваничен наставак радова на водоводу Црно врело заједничким снагама Бањалуке и Приједора, а све је са 500.000 КМ подржала Влада РС, па су се на РТРС-у смјењивали градоначелници Бањалуке и Приједора, али и премијерка Цвијановић. Сасвим је сигурно да се без кредитних задужења не могу финансирати ни текуће обавезе, а камо ли нови пројекти, што је и потврђено данашење задужење од 73 милиона марака између града Бања Луке и Уникредит банке.

Обрачун са опозицијом настављен је на локалном нивоу. Тако је на ред дошла општина Пале, у којој је нови проблем настао поводом намјере фирме „Сарајевоинвест“ Момчила Крајишника за изградњу производног погона за импрегнацију дрвених стубова.  Како је из иницијативе „За чисте Пале“ за 30. мај најављен протест испред општине, Југовић се обрушио на опозицију истичићи да је он није потписао сагласност фирми „Сарајевоинвест“ и да иза протеста стоје неки други интереси, што је потврдио и сам Крајишник истичући да иза свега стоји лобирање бијељинске фирме Меридиана.

Како је Југовић прије неколико дана на локалној телевизији ОСМ говорио о пријетњама, а вечерас и на РТРС-у, створен је утисак да му пријети опозиција, поткрепљујући све наводима о ранијем паљењу аутомобила Бошку Томићу, СНСД-овцу. Из СДС-а, ПДП-а и НДП-а су истакли да су прозвани кроз овакве наводе, на шта је Југовић одговорио да никога није прозвао, али да је јасно да иза свега стоје симпатизери других политичких опција.

РТРС редовно обавјештава о изборима у мјесним заједницама увијек када највећи број гласова однесе СНСД, па је тако било и вечерас када је стигал информација и извојеваној побједи у Прњавору.

Јасно је да је једини задатак РТРС-а да гдје год може створи простор за критику неистомишљеника владајућег режима, истовремено постављајући СНСД на мјесто вјечитог борца за права грађана, па макар и кроз празна обећања.

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС