http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-29-04-2017/
29.04.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 29.04.2017.

Водитељ: Данијел Вујановић

Уредник: Нада Арлов

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Очигледно је предсједник РС Милорад Додик одустао од идеје о отцјепљењу РС за којом је посезао увијек када је требало да прикупи политичке поене.

Сада када ни народ више нема повјерења у његове ставове, не остаје ништа друго него да се повуче и карту пребаци на Бакира Изтебеговића. Тако је вечерас на РТРС-у у првих четири минуте исчитавао наводе из писма које је Република Српска=Додик упутила Савјету безбједности УН-а. Додик је у пропратном писму генералном секретару УН Антонију Гутересу предстојеће дебате у тој институцији о ситуацији у БиХ, упозорио на неуставне потезе које је у протеклом периоду повукао бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, уз оцјену да РС не жели отцјепљење из БиХ већ тражи строго поштивање Дејтонског споразума.

Очигледно његове изјаве из 2015. године када је прогнозирао да ће уколико до 2017. године не буде видљивих и осјетних елемената стабилизације РС-а у складу са Уставом, односно да се многе отете надлежности морају вратити, да ће у 2018. години РС провести референдум о свом статусу, а да ће приједлог бити -самостална држава.

Како смо свједоци у посљедње вријеме да је баш Додикова странка пристала на пренос надлежности у банкарском сектору, поново је народ у РС обмањен по ко зна који пут. Иако извјештај о о стању у БиХ Вијећу сигурности подноси високи представник Валентин Инзко, Додик узима себи за право да као ентитетски предсједник сам упути писмо. И можда би у неку руку то било уреду, да се и ово писмо, као и све друго користи за промоцију Милорада Додика. РС и њен народ нема ништа од тога, сем оних којима је мозак у тој мјери испран да се још увијек заклињу у Додика и његову политику.

Ставове из Додиковог писма премијерка Жељка Цвијановић пренијела је и вршиоцу дужности сталног представника Руске федерације у УН-у Петру Иличеву током боравка у Њујорку протекле седмице. У писму посвећеном Бакиру Изетбеговићу, упозорено је на његове неуставне потезе, а посебно на покушај покретања нове ревизије пресуде против Србије према Међународном суду у Хагу, оспоравање Дана Републике Српске. Оштра критика је дошла и на рачун америчких званичника, који су по наводима из писма, подржавајући планове СДА противправно уплитали у унутрашња питања и запријетили санкцијама ако њихови захтјеви не буду испуњени.

Све Додикове бољке су наведене у писму, па тако Тужилаштво БиХ, који су према наводима из писма под утицајем СДА и представља политичко оружје против званичника РС. У писму је наведено да РС, упркос бошњачким тврдњама не тражи отцјепљење од БиХ, већ ради на реализацији децентрализованог Дејтонског споразума, који, како је ЕУ навела није препрека чланству земље у ЕУ (оне ЕУ у којој је много теже покренути бизнис и гдје је струја скупља за 113 посто, а не постоји странка попут СНСД-а која продужава животни вијек грађана).

Било је простора и за критиике на рачун Уставног суда и страних судија, али и наводе да СДА претвара БиХ у легло џихадиста. Грешка на промптеру или настојање РТРС-а да се утврди градиво, па нас је водитељ и с почетка другог прилога обавијестио да је РС упутила писмо Савјету безбједности УН-а.

Свјетска банка одобрила је 56,6 милиона евра зајма за подршку реформи финансијског сектора у БиХ, а пројекат јачања банкарског сектора помоћи ће БиХ да унаприједи регулативу и надзор над банкама, па се надамо да неће бити више случајева попут „Банке Српске“ и „Бобар банке“ у којима су чак и челници институција које регулишу рад банкарског тржишта на оптуженичким клупама. Сљедећи прилог се бавио предложеним измјенама Изборног закона од стране ХДЗ-а. Како ништа не може да прође без Додика, тако је и у овом прилогу емитована његова изјава како би се јавност у РС увјерила да предложене измјене закона не могу имати утицаја на избор српског члана Предсједништва.

Клуб хрватских делегата у Дому народа за избор хрватског и бошњачког члана Предсједништва тражи да у Федерацији, као једној изборној јединици, буду формирана три ад хок изборна подручја, чиме би сваки од народа имао право на избор свог члана Предсједништва. Емитована је и изјава лидера ХДЗ-а и хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића који је истакао да измјенама Изборног закона желе онемогућити да се бошњачким гласовима добије могућност да поновно изаберу хрватског члана Предсједништва. Из СДА нема званичног става, али противе се свакој подјели у БиХ.

Наредни прилог се поново бавио бх. правосуђем , а поново се РТРС користио за обрачун са министром безбједности БиХ Драганом Мектићем. Овај пут кроз наводе потпредсједнице Високог судског и тужилачког савјета БиХ Ружице Јукић која је за Срну истакла да је највећи проблем у Суду БиХ једнонационална одређеност. Потпредсједница ВСТВ-а која се у једној емисији сукобила са министром Мектићем сада је искористила прилику да се преко медија владајуће гаринутре у РС, Срне и РТРС-а обрачуна са министром и прозове га за истрагу у случају његове дипломе, која је по њеним сазнањима, поново отворена.

Како министар Мектић без длаке на језику упозорава на криминал и корупцију, а то добром дијелу политичке елите не одговара, Јукићева је искористила прилку да каже да његов ресор као министра није правосуђе и да његово понашање и начин на који говори о проблемима у правосуђу није цивилизован.

Поново се инструисала прича о томе да ли је Мектић Србин или Хрват, јер по Јукићевим наводома диплому коју је стекао Мектић могу имати само припадници МУП-а Хрватске. У наредном дијелу дневника РТРС се бавио кризом у Македонији.

Поново се СДС-у приписала издајничка улога. Вечерас, подмладак СНСД-а, потпредсједник странке, Марко Видаковић је рушење скупштинске већине у Сребреници коју су чинили Срби и формирање нове, коју чине Бошњаци, оцијенио као још један издајнички потез СДС-а. Главни креатор разбијања српског јединства у Сребреници по Видаковићу је предсједник СДС-овог општинског одбора Момчило Цвјетиновић који је са тврдим крилом СДА и, како каже, купљеним одборником СРС Милорадом Станојевићем, те по јединим одборником ПДП-а и НДП-а срушио српску већину на челу са СНСД-ом у Сребреници. Све то је по Видаковићу још једном показало да СДС интересује само власт, и да су због личних интереса спремни да продају интересе Републике Српске.

За чудо РТРС је пренио и наводе из СДС-а да Видаковић износи неистине. Истакнуто је да СДС подсјећа неупућеног Видаковића да је управо СНСД заједно са СДА од 1998. године владао Сребреницом, на чијем челу је тада био Радомир Павловић те да је једини резултат те владавине исељавање Срба и Бошњака и махинације. По тврдњама аутора прилога, СДС је прозвао и чланове Видаковићеве породице, не наводећи јавност на који начин, али је било простора за оцјене из СНСД-а да је ријеч о подмуклом чину, безпризорним лажима и немоћи.

Јасно као дан, ишчитани су само дијелови саопштења СДС-а па је Видаковић овдје испао жртва јер они који издају РС бескрупулозно нападају млађахног патриоту Видаковића, а јавност је поново обмањена. Циљ је створити утисак да у Источном Сарајеву чланови СНСД-а не могу мирно да спавају од напада СДС-а, било да им вербално нападају чланове породице, или да им буду због прозивки СДС-а каменовани аутомобили.

Начелник Сребренице Младен Грујичић је забринут за привреду, а подржаће ону скупштинску већину која буде радила у складу са законом. Сматра да ће смјене ићи на штету грађана, буџета јер се поново морају проводити порцедуре које коштају и које одузимају и времена и новца. Ту је и РТРС да упути , да је нова већина експресно почела са смјенама и да је дужности разријшено већ петначелника општинских одјељења, директор Дома здравља, па тиме жели да јавност стекне утисак са је штета на рачун буџета и грађана већ кренула.

Кратка вијест о ставу лидера ДНС-а Марка Павића везаном за продају Рудника жељезне руде Љубија. Врло вјероватно, јер пружа отпор Додику који се дао у хитну продају Љубије по цијени од 93 милиона, оној фирми за коју Павић сматра да није кредибилна. Нешто дужа вијест била је о изборним скупштинама у градским и општинским одборима ДНС-а, а посебно када је у питању општина Зворник гдје је поново за предсједницу Градског одбора изабрана Споменка Стевановић. В

ијест да је ПДП подинио кривичну пријаву против шефа Представништва РС у Израелу Арие Ливнеа, водитељке Дневника плус Вање Фуртуле, уредника информативног прогрма РТРС-а Синише Михаиловића и генералног директора Драшка Милиновића била је на реду тек у 20-ој минути. Зашто би се РТРС бринуо због кривичних пријава када има пуну подршку владајуће структуре, па ће врло вјероватно ова пријава завршити као неоснована.

Не вриједи ни то што је јавност у дневнику плус видјела само емотивну исповјест Арие Ливнеа, без објашњења како и зашто су утрошена средстава из буџета РС. РТРС је напоменуо да је објавио демантиј ПДП-а, а на захтјев да одговоре у дневнику плус РТРС је понудио ПДП-у да то учине у дневнику, што су по наводима РТРСа „одбили непримјерено, тражећи термин од 17 минута у централној информативној емисији“. Јавност је поново обмањена.

Иако у дневнику није емитована информација да је МУП РС тражио средства за обезбјеђење протестног скупа Синдиката, РТРС је емитовао вијест да се Социјалистичка партија РС на челу са Петром Ђокићем понудила да то обезбјеђење плати. Велико им хвала што имају разумијевања за синдикалну активност, синдикалисти би вјероватно требало да кажу, а јавност аплаудира јер се нађе неко ко се залаже за права радника.

Позитивна вијест стигла из општине Пале гдје је отворена нова градска пијаца а којом су обезбијеђена и нова радна мјеста. Обећања пољопривредницима за прошлогодишње подстицаје никако не престају, па се и вечерас са РТРС-а чуло да ће након празника бити исплаћено и преосталих 14 милиона марака прошлогодишњих подстицаја.

Била је то увретира за прилог о посјети министра пољопривреде, водорпривреде и шумартва Стева Мирјанића општини Шамац гдје је са општинским начелником било ријечи о увођењу реда у експлоатацији шљунка, јер ова општина губи између 200 и 300 хиљада марака годишње због нелегалне експлоатације. Обећање да ће Влада РС подржати рад и развој Технолошког факултета у Зворнику и сличне факултете који школују кадрове за привреду и индустрију дао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недјељко Чубриловић након разговора са ректором Универзитета Источно Сарајево Радославом Грујићем и деканом Технолошког факултета Миладином Глигорићем.

Поново је створен утисак да се институције у којима су на челу чланови СНСД-а и странака из коалиције чврсто залажу за интересе грађана, а да оне опозиционе странке само раде на штету РС.

 

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС