http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-28-05-2017/
24.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 24.05.2017.

Водитељ: Биљана Кнежевић

Уредник: Нада Арлов

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Вечерашњи дневник почео је прилогом о састанку одржаном у Сарајеву, а на иницијативу предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића.

Састанак окупио бројне званичнике, чланове Предсједништва, представнике Савјета министара и ентитета, али се РТРС посебно посветио премијерки РС Жељки Цвијановић. Иако је тема састанка била одговор на упитник Европске комисије, РТРС није бјежао од тога да поново криткује српске представнике у власти на нивоу БиХ. Након састанка закључак који се наметнуо јесте да се на упитник очигледно неће одговорити у скорије вријеме, јер је споран механизам координације.

На РТРС-у смо пуно пута до сада чули о ефикасности институција РС које испуњавају све своје обавезе, па тако смо сазнали да је РС одговорила на сва питања из упитника, те да је одговоре верификовала још у јануару, али да их неће дати док се не усагласи механизам координације. Исконструисано питање о томе да ли инцијатива за смјену Владе РС утиче на кораке РС на европском путу искориштено је да се фокус пребаци на проблем непостојања парламентарне већине на нивоу БиХ за шта се на РТРС-у константно прозивају представници Савеза за промјене који су на власти на нивоу БиХ.

Пренесена је и кратка изјава предсједавајућег Иванића који је поручио да још нема заједничког одговора на нивоу БиХ, као и да треба радити у складу са механизмом координације. Одмах затим емитован је прилог у коме је било ријечи о поновном враћању на дневни ред сета закона о акцизама. Сада је већ јасно да неко врши притисак за усвајање овог сета закона јер ће у парламентарну процедуру по пети пут. Т

ако је најављено да ће на сједници Управног одбора Управе за индиректно опорезивање у понедјељак поново бити ријечи о акцизама. Управа ће предложити измјене закона о акцизама, а уколико Одбор то прихвати, закон ће се наћи у парламентарној процедури. Поред акциза на гориво, поново се предлаже повећање акциза на алкохолна, безалкохолна пића и пиво, а све како би се санирали здравствени фондови у оба ентитета. Они фондови који су уништени, али и даље се уништавају недоговорном политиком. Кроз прилог се указивало на значај усвајања сета закона како би се добио аранжман са ММФ-ом, као и убрзао пут ка ЕУ. Иако је из ММФ-а само неколико дана раније стигла порука да неће одустати од аранжмана са БиХ, то не смета да се преко РТРС-а поново указује на повећање акциза на нафту као главни услов за кредит ММФ-а.

Премијерка РС која јесте за усвајање закона о акцизама, што је и потврдила безброј пута, данас је да би поново указивала на проблеме у функционисању власт на нивоу БиХ истакла да је без парламентарне већине, бесмислено пети пут почињати исти процес са исходом који се већ зна. Премијер ФБиХ је ипак за повећање акциза, па је објашњавао како новац од акциза не може ићи за крпљење буџета, а све је зачинила и његова анализа о томе како повећање цијена нафте неће утицати на пораст цијена, бар не пет животних намирница.

Оно што Новалић није разматрао, а РТРС се није запитао јесте како ће грађани са минималним платама плаћати додатне цијене за нафту, као и то да грађани не живе само од пет намирница. Критике на рачун Савеза за промјене кулминирале су вечерас кроз изјаве посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Николе Шпирића који је упозорио да је најављена заједничка платформа Савеза за промјене за изборе 2018. године деструктивна према Републици Српској. Шпирић је рекао да се Савез за пормјене припрема за изборе 2018.године, очекујући да ће до тада што више бити БиХ, а што мање Републике Српске.

Овакве тврдње сасвим сигурно представљају безупсјешан одговор на инцијативу опозиције за смјену Владе, а СНСД-у и владајућем режиму остао је још РТРС да нападом на Савез за промјене покушају доказати да је садашња Влада једина која може да одбрани интерсе РС и да Савез за промјене иде у њену смјену како би уништио РС.

Због тога се РТРС у посљедње вријеме стално бави темом „осипања“ у СДС-у, па је вечерас пренесена информација да је члан Главног одбора СДС-а Божидар Васић неколико дана пред изборну скупштину напустио странку, као и да је у току изборна скупштина Градске организације СДС-а у Бањалуци, а да су у трци три кандидата. Кнежевићева је имала и незваничне информације да ће незадовољни чланови одбора напустити странку. Бављење унутрашњим питањима у опозиционим странкама и преношење незваничних информација на РТРС-у је очигледно значајније од информација о новим поплавама у шест села на подручју Модриче, чије је становништво морало бити евакуисано.

Иако се није санирала ни штета из 2014. године, а из Фонда солидарности тек три године касније дијеле се средства, представници Владе РС и Министарства пољопривреде обилазе поплављење општине и обећавају помоћ.

Тако је кроз наредни прилог премијерка објашњавала како ће се дијелити средства за санацију штете привредним субјектима, три године након поплава. Директор Агенције за информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић потписао је у САД, у име Владе Српске, споразум „Владин безбједносни програм“, чиме је РС постала прва потписница овог споразума у региону.

Аеродром „Никола Тесла“ Београд донирао је „Аеродрому Бањалука“ транспортни систем у вриједности 70.000 КМ. Повод за донацију је обиљежавање 55 година београдског аеродорома, али као посљедица добрих преговора Владе РС са Владом Србије, што је нагласио министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђе Трнинића.

Предсједника Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије Милана Мандића и новинаре Телевизије ЕЛТА, Суд БиХ, првостепеном одлуком, ослободио је оптужби за изазивање и ширење националне мржње. Иако је ово својеврсна побједа правде, то није сметало аутору прилога Бранки Кусмук да се као и увијек до сада у прилог толико инкорпорира своје коментаре, па се је од његог мишљења било веома тешко одвојити праве инфомације.

РТРС је пренио и незваничну информацију да је Полицијска управа Требиње доставила Тужилаштву Босне и Херцеговине извјештај против високог официра такозване Армије БиХ Јована Дивјака због постојања основа сумње да је починио кривична дјела ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против човјечности на подручју Коњица 1992. године.

И вечерас се РТРС бавио скидањем спомен-плоче погинулим борцима са улаза у месну индустрију у Приједору. Грађани Приједора, породица удружења страдалих и приједорске борачке организације истакли су незадовољство оваквим потезом управе Импра.

Посланик Руске думе и предсједник Комитета за подршку генералу Ратку Младићу, Павел Дорохин, позвао је руску и српску јавност, владе Српске и Србије и православну цркву да подрже напоре како би Хаг одобрио Младићево лијечење у Москви, а живот генерала био спасен. Забринутост породице генерала Младића расте јер се од децембра његово здравствено стање стално погоршава, а вјештаци су утврдили кардиналне пропусте у лијечењу, истакао је генералов син Дарко Младић.

У настваку дневника најваљена је инвестициона конференција „Инвестирај у Требиње“. Инвестициона конференција прилика је да Требиње представи своје развојне потенцијале и оствари сарадњу на конкретним пројектима са бројним привредним и политичким делегацијама које су најавиле долазак. Градоначелник Брчког Синиша Милић прекинуо је сједницу Владе, након што су чланови из бошњачког народа напустили салу, не желећи да се изјашњавају о приједлогу одлуке о кредитном задужењу за ревитализацију Луке Брчко.

Милић је оцијенио да би овакав потез једног броја чланова Владе могао да доведе у питање кредибилитет институција Брчко дистрикта, будући да су Савјет министара БиХ и оба дома Парламентарне скупштине БиХ дали сагласност на уговор о задужењу за овај пројекат. Предсједник брчанског парламента Есед Кадрић, подршку условљава санацијом водоводне мреже, те истиче да је спорно што ревитализација Луке обухвата измјештање пружног колосијека из центра града. Кадрић је истакао да се овим ради у корист појединаца, и да неће тако нешто да подржи.

У Приједору је данас сахрањен замјеник градоначелника и предсједник Градског одбора СНСД-а, Драго Тадић. Тим поводом емитована је изјава предсједника РС и лидера СНСД-а Милорада Додика, као и градоначелника  Приједора Миленка Ђаковића. У Источном Сарајеву одржана је свечана академија поводом Дана и 25 година постојања Универзитета у Источном Сарајеву чему је присуствовао предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић. Организован је и донаторски ручак за куповину аутобуса који ће бити кориштен за превоз запослених и туриста у Националном парку “Сутјеска“.

У оба прилога наглашена је подршка Владе РС. РТРС обично прати активности премијера Србије Александра Вучића. Међутим, иако су бх. медији пренијели да је Вучић током дана примио у посјету замјеник помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Хојт Брајан Јиа и да је том приликом изражена добра сарадња Србије и САД-а, РТРС је изигнорисао данашњи састанак, управо из разлога што америчка администрација није благонаклона према Додику, али врло вјероватно због инфомације да је Вучић након састанка одговарајући на питања новинара истакао да су бесмислене тврдње да Ји не представља америчку администрацију, што је и својеврсна порука Додику који се током протекле седмице обрушио на Јиа, истичући да је он заједно са старом америчком администрацијом највише допринио пропасти БиХ.

 

Повезане вијести:

ПДП РС