http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-28-04-2017/
28.04.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 28.04.2017.

Водитељ: Данијел Вујановић

Уредник: Маријана Ђурђевић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

И вечерас је дневник дјелимично емитован са Економског форума на Јахорини, а РТРС на нас оставља такав утисак, да није Додика не би ни било економског форума.

Како је РТРС навео, на форуму је присуствовало око 400 економских стручњака, али ипак, главни међу њима били су Додик и премијерка Жељка Цвијановић. Прича о формирању специјалних економских зона и хвалисање Додика као некога ко привлачи стране инвеститоре и тиме обезбјеђује развој инфраструктуре били су незаобилазна тема. Чак је и оцјена да је форум успио стигла од Додика, а и како и не би када је водио главну ријеч, па ваља себи дати добру оцјену. Све сами стручњаци, како у економији, тако и у другим сферама, па је тако на Економском форуму и премијерка имала своју тачку.

Ни мање ни више, Цвијановићка је истакла да је Европској унији потребна реконструкција. Врло вјероватно да је премијерку понијело то што се упорно покушава угушити глас оних који све више говоре о потребама реконструкције Владе којом она предсједава. Премијерка је тако говорила и о условима које је Европска унија постављала пред БИХ и годинама које су изгубљене јер нису успјели да се испуне услови, а то су баш оне године у којима њена странка и она сама предсједавају Владом РС. Али шта ће Републици Српској Европска унија када нас је премијерка просвијетлила информацијом да је у РС много лакше започети бизнис него у Италији, која је чланица ЕУ.

РТРС би можда могао да почне да мало размишља шта и како преноси јавности, и да није све што кажу Додик или Цвијановићка за уши и очи народа. Цвијановићку није поколебао чак ни осмијех амбасадора Италије у БиХ, јер се човјек вјероватно нашао у чуду. Али није остало само на томе, премијерка је чак истакла да је у РС нижа цијена електричне енергије за 113 посто у односу на Хрватску која је чланица ЕУ. Молба за премијерку да упореди просјечне плате у РС које падају из мјесеца у мјесец са тим истим платама у земљама ЕУ и да када буде у прилици објасни јавности своју рачуницу. Могло би испасти да по томе неко народу добро завлачи руку у џеп јер цијена електричне енергије, посебно у зимском периоду превазилази платежне могућности грађана.

Добро је да је форум трајао само два дана, ко зна шта би још чули, можда да имамо најбоље здравство у региону. Да ли је режим владајуће структуре толико сигуран да је народу испрао мозак да сада мисле да могу да причају и раде шта хоће а да ће им народ за то показивати безграничну захвалност. Ако нам је боље него земљама чланицама ЕУ, онда нам и не треба кандидатски статус.

Током форума потписан је и меморандум између Минитстарства трговине и туризма РС и кинеске холдинг групе „Макао“ , а све како би се реализовала улагања Кине у РС. Истакнуто је да је разговарао и о судбини Олимијског центра Јахорина, који је у тешкој ситуацији већ дуже вријеме, а као и сваки ресурс црпљен је до крајње границе како би се владајућа структура окористила од њега. Не треба сумњати да ће се овај ресурс још додатно циједити у наредном периоду. Премијерка под чијим будним оком је потписан споразум са кинеским холдингом, одбацила је спекулације да се спрема реконструкција Владе РС, истичући да су све то нагађања и да смјена министара није на реду.

Како су информације о потреби реконструкције дошле из редова њене странке, чуди да премијерка која је, као што смо се могли освједочити у вечерашњем дневнику, експерт за област економије а и за питање организације ЕУ, може да, то што јој страначке колеге у јавности говоре о потреби за реконструкцијом, назива нагађањима. Као и увијек РТРС је подржао премијеркина настојања да цјелокупну причу пребаци на Савјет министара и питање већине у бх. власти, као и способности функционисања институција на нивоу БиХ.

Коментарисала је Цвијановићка тако све и свашта, па је на ред дошла и Алумина. Док је Алумина била у блокади премијерка се није оглашавала, сада када је направљен мали помак узела је за право да коментарише ситуацију везану за ову компанију, па је добро питање због чега су премијерка и предсједник постали гласни тек након пресуде Окружног привредног суда у Бијељини којом се у цијелости одбија тужбени захтјев Укио банке, што практично значи да су потраживања те банке од Фабрике глинице „Бирач“ неоснована.

Због сумње у злоупотребу положаја у акционарском друштву Крајина осигурање, МУП Републике Српске поднио је извјештај против три лица из Крајина осигурања. РТРС је истакао да је незванично, ријеч о Навину Агарвалу, бившем предсједнику Управног одбора овог осигуравајућег друштва и некадашњим члановима Младену Јовановићу и Манишу Говилу. Сумња се да је Агарвал, у априлу прошле године прекорачио овлашћења, у намјери да противправно дође до 5,8 милиона марака имовинске користи. Али све ће то да поправи ИРБ јер је преузео управљање овим осигуиравајућим друштвом.

Врло вјероватно слиједи још једна прича попут оне у Олимпијском центру Јахприна. Колико режим има јак утицај на РТРС показао је најбоље прилог о пријетњама смрћу Милану Јоловићу Легенди једном од организатора протеста дрвопрерађивача на Сокоцу. Јоловић је добио СМС поруку у којој му се пријети да ће завршити као Срђан Кнежевић и Жељко Марковић. РТРС-у није био проблем да емитује овај прилог, али очигледно постоји неки проблем, јер се ни у једном тренутку нису споменула превирања у соколачком СНСД-у и сукоб на релацији са Мирком Чоловићем, као и очекивања ове странке на Сокоцу да Милорад Додик као предсједник странке распусти општински одбор СНСД-а.

Политичка превирања у Сребреници и формирање нове скупштинске већине била је тема сљедећег прилога. Нову скупштинску већину чине одборници СДС-а, дио одборника СДА, одборници ПДП-а, СРС-а, један одборник СДП-а и Покрета за преокрет. Нова већина покренула је смјену досадашњег предсједника Скупштине општине Хамдије Фејзића из мање фракције СДА и потпредсједника Радомира Павловића из СНСД-а. Новоформирана већина је смијенила стару због низа злоупотреба и кршења процедура. Из СНСД-а и ДНС-а је поручено да се нова скупштинска већина неће одржати, а начелник Младен Грујичић је оцијенио да ће се све одразити негативно на привреду ове општине и да ће подржати само ону већину која буде радила у складу са законом.

Додик је био актуелан и током прилога о бурним догађајима у Македонији, при чему је истакао да не очекује да ће се криза прелити на БИХ, али да је потребно што прије наћи рјешење у Македонији без уплитања са стране. Иако веома често опозиционе странке у РС износе податке који осликавају тешку економску ситуацију, њихове активности на РТРС буду скоро увијек запостављене.

С друге стране увијек се нађе простора за исте те активности СНСД-а и странака из коалиције, а посебно када се треба напасти нека градска или општинска власт у којој СНСД није на власти. Тако се вечерас чуо низ оптужби од стране бијељинског СНСД-а на рачун градске управе Бијељине. По наводима ове странке јавна предузећа у овом граду пропадају, власт се све више неоправдано задужује, а посебно су угрожени Бања Дворови, градска Апотека и Водовод.

Међу главним проблемима истакнута су страначка запошљавања у јавним предузећима, а посебно кадрова СДС-а и ПДП-а. По наводима СНСД-а, градска власт предвођена СДС-ом и ПДП-ом нема никакав план како да поправи стање и ријеши горуће проблеме. Због чега критиковати нова задужења,па и локална, када нам је предсједник Додик синоћ у дневнику објаснио да се путем кредитног задужења може остварити суфицит.

Уз суфицит у буџету, лакше услове за покретање бизниса него у ЕУ и јефтинију струју РС има све предуслове да постане нови Ел Дорадо. Нема везе што нам млади одлазе у те земље гдје је теже покренути бизнис, а синдикати штрајкују јер су радници доведени на просјачки штап. Не, РТРС не жели о томе да говори јер из РС долазе само лијепе слике.

С тим у вези, зашто би се јавност у РС замарала чињеницом о криминалу у Робним резервама РС којима је сада искључена струја, она 113 одсто јефтинија него у Хрватској, да су извјештаји о раду јавних предузећа, оних чије дугове рјешавају Додик и Влада РС фингирани, а за рубрику да не повјерујеш, МУП од Синдиката тражи новац како би се платили полицајци који би осигуравали мирни протест.

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС