http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-27-05-2017/
27.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 27.05.2017.

Водитељ: Данијел Вујановић

Уредник: Јасенко Тодоровић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Иако је првих десетак минута изгледало као да ће вечерашњи дневник одморити од напада на опозицију, таква уредничка политика вечерас ипак није била на снази.

Први прилог односио се на дводневну инвестициону конференцију у Требињу која је окончана током дана. Организатори су истакли да је конференцијом остварен значајан успјех. Неколико улагача доставило је писмо намјере у Требиње, углавном у област туризма и пољопривреде, али су најављена и нова улагања у производне погоне.

Наредни прилог бавио се обиљежавањем 25 година од формирања Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране Војске Републике Српске. На Маховљанима је одржано свечано постројавање и положени вијенци за погинуле припаднике РВ и ПВО Војске Републике Српске током Одбрамбено отаџбинског рата. Током прилога истакнут је значај свих оних који су учествовали у одбрани, али и оних који су своје животе дали за РС. На Новом гробљу у Бањалуци служен је парастос несталим борцима и цивилима са подручја Прњавора. Из ове општине 34 борца се још воде као нестали,и друга је у Републици по броју страдалих у односу на број становника.

У Крушедолу на Фрушкој Гори данас је одржан Свесрпски сабор „Крушедолска звона“ на којем се окупило око пет хиљада људи, углавном Срба протјераних са својих вјековних огњишта у хрватским војним и полицијским акцијама „Бљесак“ и „Олуја“.Традиционални црквено народни сабор „Крушедолска звона“ организују удружења Срба из Хрватске како би показали заједништво и сачували сјећање на свој завичај и славну историју.

У деветој минути на ред је дошао обрачун са највећом опозиционом странком, СДС-ом. Уочи изборне скупштине РТРС данима извјештава о унутарстраначким сукобима који потресају ову странку, па је вечерас упозорено на могуће нерегуларности током изборне скупштине. Од момента када је министар безбједности БиХ Драган Мектић дао оставку на све страначке функције у СДС-у РТРС га је почео другачије третирати.

Тако се сада преносе Мектићеве изјаве, без криктика на његов рачун, што само показује да је у функцији министра критикован само зато што је члан опозицоног СДС-а. Тако је вечерас емитована Мектићева изјава коју је дао за ПИНК БХ, а у којој је говорио о лобирањима и покушајима људи врло сумњивог морала да уђу у страначке органе СДС-а. РТРС је искористио изјаву Мектића, као и недавну конференцију Божидара Васића да истакне како се лидера странке Вукоту Говедрицу не брину упозорења истакнутих чланова СДС-а.

Набрајао је тако РТРС све оне који су промијенили страначки дрес, али и дали оставку на страначке функције, попут Огњена Тадића, истичући да се ради о масовном одливу чланства странке. Како би поткријепили своје наводе, РТРС је поново емитово изјаве након изборне скупштине у Бањалуци, које су емитоване и у четвртак, а у којем су незадовољни чланови и они који су остали без функције тврдили да је ново руководство у Бањалуци изабрано на нелегалан начин, те да је све „одрађено у гепеку“.

Пренесена је кратка информација о конференцији члана ПДП-а Дарка Пашалића. Истакнуто је да је један од разлога за покретање иницијативе за смјену Владе катастрофално стање у ресору индустрије, енергетике и рударства. Иако је то један од разлога, РТРС се само фокусирао на ову ставку, па пренио и дио Пашалићеве изјаве у којој је позвао ресорног министра Петра Ђокића да поднесе оставку, као и позив посланицима ДНС-а да добро размисле о томе да ли ће дати подршку Влади.

Поново је на снази било селективно пружање информација јавности, што и не чуди јер РТРС на овај начин покушава да што јаче заштити Владу РС од негативних конотација у јавности. Како и сваки пут када су представници Владе РС на отварању неког од локалних путева, то добија медијску пажњу. Тако је било и данас на отварању новог асфалтног пута у селу Прибељци код Шипова, а који су отворили министар финасија Зоран Тегелтија и начелник општине Милан Ковач. Како је на власти СНСД-ово кадар не чуди вечерашње настојање РТРС-а да укажу на залагање локалне власти на останаку становништва на овом подручју, као и Владе РС која финансијски помаже овакве општине, гдје је СНСД на власти.

Такође похвале су стигле на рачун Општинске администрације у Броду која помаже младим брачним паровима у куповини плацева за градњу кућа и на тај начин спречава олазак младих са овог подручја. Поново у општини на чијем је челу СНСД. Свакако је позитиван примјер прилог ауторке Весне Стакић која је упозорила на проблем дискриминације српских повратника на подручју општине Илиџа кроз причу о повратници Миланки Ковачевић којој је прво ускраћена струја, а затим и вода.

Прилог би сасвим сугурно требао да има одјека и да послужи као својеврстан апел надлежним у сареајевском Водоводу, али и властима у РС да се позабаве судидном ове старице којој су ускраћена елементарна права.

И док обесправљени немају ни основне услове за живот, Влада РС издваја средства за правосудне институција. Овај пут у Приједору, па се чак издавају средства за куповину нових стамбених објеката, у износу од четири милиона марака.

 

Повезане вијести:

ПДП РС