http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-26-05-2017/
26.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 26.05.2017.

Нада Арлов

Уредник: Момчило Остојић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Ударна вијест дневника био је сусрет делегација РС и Србије на мосту „Братољуб“ који спаја Љубовију и Братунац.

На мосту су се сусрели предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић са предсједником Србије Томиславом Николићем и премијером Александром Вучићем. Делегације су заједно обишле градилиште моста „Братољуб“, на којем се радови приводе крају. Премијер Србије Александар Вучић поручио је да је потребно градити мостове јер спајају градове и државе, али да ће овај спојити српски народ, али и Србе и Бошњаке.

Одлазећи предсједник Србије Томислав Николић поручио је како овај мост показује да је могуће окупити Србију, БиХ и РС око заједничког пројекта. Додик је истакао да овај мост свједочи специјалним везама РС и Србије. Додик и Цвијановићка су током дана посјетили и компанију Технички ремонт Братунац, која је приватизована прије двије године. Том приликом истакнуто је да је ово предузеће значајан привредни субјект Братунца и Српске, а при томе је посебно наглашен значај приватизације којом је по наводима РТРС-а, Влада РС окончала вишегодишњу агонију у овом предузећу.

Иако је раније у медијима била актуелна прича о криминалној приватизацији, са РТРС-а се вечерас чуло само најбоље о раду ове компаније, па чак и тврдња да у 22 године ситуација никад није била боља, а да су радници презадовољни условима.

РТРС се вечерас својски трудио да докаже залагање Владе РС за нове инвестиције и развој привреде, па је емитована и вијест да је генерални директор Електропривреде Републике Српске Жељко Ковачевић разговарао је данас са делегацијом инвеститора Донфанг корпорације из Кине, који су исказали заинтересованост за реализацију пројекта изградње Хидроелектране Дабар. „Инвестирај у Требиње “ – назив је дводневне инвестиционе конференције која се одржава у овом граду.

Конференција је окупила оне који већ улажу у Требиње, али и оне који тек планирају да реализују своје пројекте на југу Српске. Министар за економске односе и регионалну сарадњу у Влади Републике Српске Златан Клокић изразио је наду да ће конференција довести до нових инвестиција у Требињу, граду који је за Републику Српску веома значајан као мотор развоја Херцерговине са свим потенцијалима.

Додик је учествовао у конференцији, па је истакнуто да се пословна клима у Требињу мијења на боље. Сасвим је сигурно да су од инсталирања Луке Петровића на мјесто градоначелника Додик и Влада РС промијенили однос према Требињу, па самим тим и РТРС сада има другачији однос према извјештавању о овој локалној заједници. Тако је и најављено да ће Влада РС дати свој допринос пројектима који ће се реализовати захваљујући овој конференцији.

Додик је био актуелан и у наставку дневника, па је тако услиједио његов одговор Бакиру Изетбеговићу, иако гледаоци дневника нису имали прилику да виде за шта је то Изетбеговић прозивао Додика. Додик је тако изјавио је да је њему важна снажна Републике Српска и да нема потребе да коментарише Бакира Изетбеговића, човјека који је изгубио на свим пољима у политици.

Оно што РТРС упорно избјегава јесте да призна да у владајућој коалицији нешто не штима. По принципу, око за око, зуб за зуб, позив лидера ДНС-а Марка Павића да министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић поднесе оставку, Додик и Цвијановићка су сада отказали подршку ДНС-овом министру саобраћаја и веза РС Неђу Трнинићу. Исконструисана је и прича да му се подршка отказује због тога што је ДНС изневјерио СНСД у Братунцу и за коалиционог партнера изабрао СДА.

Како је Трнинић лидер ДНС-а у овој локалној заједници то је Додику послужило као изговор да Павићу врати за Ђокића. Тако су се од Додика чуле тврдње да су за мали шићар, ДНС и СДС путили СДА у већину. Иако је Трнинић истакао да је Додик погрешно информисан од стране Општинског одбора СНСД-а у Братунцу то није промијенило Додиково мишљење, а у коначници је најавио озбиљан разговор са лидером ДНС-а Марком Павићем.

С обзиром на то да је Додик ставио у исти кош СДС и ДНС не би чудило да са РТРС-а у наредним данима чујемо низ критика на рачун СНСД-овог коалиционог партнера на нивоу РС. Додик је још најавио да ће СНСД у Братунцу окупити поново већину, те да ће се ићи у изгласавање неповјерења начелнику општине, на чијем је челу ДНС-ов кадар.

За разлику од ранијих прилога вечерас нисмо чули да коалиција није угрожена, а сасвим је сигурно да ће турбуленције и у наредним данима потресати коалиционе партнере. О суђењу Горана Салиховића, суспендованог бх. тужиоца РТРС извјештава само онда када може вјешто да избјегне предмете попут Шпирићевог стана у Бечу, или Додикове виле на Дедињу.

Вечерас РТРС је пренио вијест о свједочењима тужилаца Барашина и Чампаре, а да је Салиховић као могућност најавио свједочење Додика, истичући да ће он сигурно свједочити у његову корист, те истакао да га Додик никада у животу није видио уживо.

Пренесена је кратка информација да је директор Управе за индиректно опорезивање Миро Џалкула доставио Управном одбору приједлог измјена закона о акцизама, а за Срну је потврђено да је приједлог сличан оном који је већ био у процедури и који је одбијен. И док се по питању акциза вртимо у круг, РТРС чини све како би оцрнила оне који су опозција у РС, а чине власт на нивоу БиХ. Оно што РТРС не види као проблем јесте чињеница да у посљедње вријеме често буду демантовани и критиковани због начина извјештавања.

Иако је из Дома народа БиХ реаговано на прилог о формирању Привремене истражне комисије која је по РТРС-у имала за циљ да саслуша министра иностраних послова Игора Црнатка због трошкова његових путовања, РТРС-у није представљао проблем да пређе преко тврдњи замјеника предсједавајућег Дома народа Огњена Тадића како Комисија нема тај задатак, већ да је формирана као тијело које ће се бавити међународним положајем БиХ, те да поново емитује изјаве Мариа Караматића, делегата у Дому народа БиХ, а који већ дуже вријеме јавно иступа против министра Црнатка, за шта му РТРС даје несебичну подршку.

Тако се вечерас чула Караматићева изјава да је Комисија формирана за јавно саслушање Црнатка и да Огњен Тадић као члан колегијума зна о чему је ријеч. Давањем више простора Караматићу него Тадићу или Црнатку јасно је једини циљ да се Црнадак прикаже у негативном свјетлу, па тако изјаве делегата на РТРС-у имају већи значај од саме институције Дома народа.

Друга половина дневника доноси вијест да су вјерници католичке жупе у Моранчанима код Тузле јутрос испред цркве затекли истакнуту заставу такозваних кавкаских калифата, која подсјећа на заставу терористичке Исламске државе. Као извор ова пут је послужила објава на друштвеној мрежи Фејсбук, а застава је према истом извору уклоњена од стране полиције током дана. Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић разговарао је данас са делегацијом Свјетске јеврејске организације коју је предводио Роберт Блох о питању реституције јеврејске имовине у Републици Српској и БиХ.

Чубриловић је подржао идеју делегације Свјетске јеврејске организације да је потребно формирати заједничку комисију ове организације, представника власти Републике Српске, Јеврејске заједнице у Републици Српској и Међурелигијског вијећа Босне и Херцеговине која би почела системски да се бави питањем реституције. Одборници у Скупштини града Бањалука усвојили су данас сет одлука о оснивању новог предузећа Еко топлана Бањалука.

Бањалука је коначно ушла у рјешавање свог највећег комуналног и финансијског проблема, рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић. Опозиционе партије биле су против овакве одлуке, па су се за чудо на РТРС-у еемитовале изјаве представика СДС-а и НДП-а. Опозицију ја највише забинула судбина запослених у Топлани, а њихову забирнутост Радојичић је назвао политиканством.

Посланик СДС у Народној скупштини Републике Српске Давор Шешић тврди да Електропривреда Републике Српске и предузећа која јој припадају имају дуговања од неколико стотина милиона КМ и да је циљ актуелне власти у Српској да буде продата ова компанија. Шешић је прецизирао да се спекулише да би компанија могла да буде продата Електропривреди Србије.

Сем парафразирања Шешићевих изјава, гледаоци нису могли чути ништа више, па самим тим ни то како је владајућојј структури Електропривреда послужила за запошљавање страначких кадрова, као и како су намјештани извјештаји о пословању овог предузећа. На овај начин вијест је представљена као обична спекулација.У наставку дневника РТРС се бавио питањем СДС-а.

Оцијењено је да се уочи изборне скупштине ситуација додатно подгријава, а да ће најзанимљивије бити у Изборној јединици 1, гдје је Борислав Бојић добио конкурента за позицију потпредсједника странке – начелника Костајнице, Драгу Бундала. Пратила је све и тврдња да су се уочи унутарстраначких избора, у СДС-у искристалисале три струје, које ће се борити за предност у одлучивању и доношењу кључних одлука.

Овим РТРС упорно покушава да пребаци фокус са проблема унутар владајуће коалиције на ниво СДС-а. Иако су на прилог РТРС-а о Агро Импру стигле бројне критике, РТРС је наставио по своме, па се вечерас чуо низ спекулација да је предсједник Борачке организације у Приједору под пријетњама промијенио став, иако то Зоран Предојевић није потврдио.

И даље је очигледно да је РТРС гласило владајућег режима и да као такво сасвим сигурно не пружа објективне и тачне информације грађанима који га у коначници плаћају.

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС