http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-26-04-2017/
26.04.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 26.04.2017.

Водитељ: Биљана Кнежевић

Уредник: Јасенко Тодоровић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Вечерас је на снази било пребацивање лоптице на правосуђе и приписивање заслуга СНСД-у за деблокаду „Алумине“.

Деблокада рачуна ове компаније била је ударна вијест дневника, а све информације је дао предсједник РС Милорад Додик. Иако увијек наступа као неко ко без обзира на улогу коју обнаша рјешава све проблеме, током блокаде „Алумине“ понашање Додика је било јако чудно. Још чудније је да се у дневнику РТРС-а по овом питању није оглашавала премијерка Жељка Цвијановић, па се намеће закључак да је Влада РС заједно са Додиком немоћна пред настојањима „Павгорда“ да преузме дио у „Алумини“.

У цјелокупној ситуацији битна је и улога РТРС-а који само преноси селективне инфромације. Сада ће се кола сломити на Основном суду у Зворнику, јер Додик инситира на суспензији предсједника овог Суда. На РТРС-у се не спомиње на који начин је „Павгорд“ откупио спорна потраживања од Литванаца, јер би се онда морала споменути и улога Додика у цјелокупној причи.

Заслуга за деблокаду покушава да се припише СНСД-у, па је вечерас херој одбране Алумине на РТРС-у уз Додика био и шеф Клуба посланика СНСД-а у НСРС Радован Вишковић. Како је и на који начин Павгорд пристао на деблокаду рачуна са РТРС се није чуло, јер су по извјештају РТРС-а актери састанка у Влади РС били Вишковић, Цвијановићка, Лазо Ђурђевић и Милорад Мотика из Алумине.

Додик је током дана држао конференцију па је то поново био повод за већину прилога РТРС. Док су се на другим медијима чуле констатације да до блокаде Алумине не би дошло да је Влада РС испунила своју обавезу и да је истражена пљачка милијарду КМ у Фабрици глинице Бирач, на РТРС-у су вјешто поново избјегли да спомену улогу Владе у свему, па је само споменуто да није завршена истрага.

Како је МУП РС на РТРС-у оличење заштитника РС јасно је да би било какав помен улоге МУП-а у цјелокупној ситуацији могао да наруши улогу „анђела чувара“. Поново је понуда Израели инвестмент групе за куповину државног капитала у Руднику жељезне руде Љубија имала на РТРС-у своје вријеме за промоцију добрих гаранција у улагања у развој овог рудника.

У позицији када нема подршку ДНС-а остало је још да се блати друга компанија Митал, па је Додик истакао да ова компанија фаворизује систем трансферних цијена, злоупотребљава обрачун добити и штети Републици Српској.

И у овом случају пребачена је лоптица на опозицију, па се Додик који не може да се сјети 2014. године и преговора у Литванији, присјетио 2004. године када је, како је навео, са Миталом склопљен штетан уговор у којем је спорно најмање пет ставки, које су тамо наведене, а према којима је готово безначајно 49 одсто акција Српске, а све је парафирала извршна власт РС, чији је предсједник тада био Драган Чавић. Ако је уговор и био штетан због чега Влада РС није раније реаговала, него сада износи овакве аргументе како би јавности доказала да компанија Митал нема добре намјере и да компанија са прометом од 156 КМ може да обезбиједи 93 милиона за куповину капитала у овој компанији. Јавност би требала аплаудирати и министру пољопривреде, водопривреде и шумарства Стеву Мирјанићу због успјешних преговора са дрвопрерађивачима на Романији.

Тако је РТРС истакао да су дрвопрерађивачи захвални министру због прихваћених 90% захтјева, обећања да ће бити ријешено питање именовања директора Шумског газдинства Романија. Очигледно није било простора за најаве из синдиката ШГ „Романија“ Соколац да би радници могли сада у блокаду путева јер је предузеће угрожено а радницима се спрема смањење плате од 150 КМ које је директор Шума РС Ристо Марић, актер данашњих разговора донио без сагласности синдиката. Зато је било простора за Додика који се правдао да не стоји иза именовања Рајка Булајића нити било каквог страначког именовања, те се залаже за обрачун са криминалом, иако је тешко повјеровати јер како се пита за све у РС, тешко да иједна одлука у странци може да прође без њега.

Тужна вијест потресла је РС јер је трогодишња Софија Мићевић изгубила битку са опаком болешћу. Овако трагичан догађај порука је свима да нам дјеца умиру јер им у овој земљи не можемо пружити адекватну здравствену заштиту, а због пражњења буџета и неуређености немамо ни довољно средстава за њихово правовремено лијечење.

Сигурно је добра вијест да ће Република Српска добити Фонд солидарности за лијечење дјеце обољеле од ријетких болести. Одлука је саопштена након састанка Додика са представницима удружења, чији су циљеви усмјерени на побољшање услова за лијечење обољеле дјеце. Обвезници овог фонда, који би функционисао у оквиру Фонда здравственог осигурања, биће сви запослени у РС, а Фонд ће се финансирати и донацијама.

Дакле, све ће поново преко леђа оних чије плате падају из мјесеца у мјесец, док ће се елите из владајуће структуре трошкарити по скупим дестинацијама, возити у најновијим лимузинама по најскупљим аутопутевима, јер ипак је њихова сигурност на првом мјесту, а њихови мандати су много важнији од живота оних на којима свијет остаје.

По извјештају РТРС-а још једном би се требало рећи хвала Додику јер је овако добродушан. Додик је организовао и пријем за полазнике 6. класе Високих студија безбједности и одбране Србије, па је то била прилика да се истакне да је приоритет институција очување безбједности Српске у времену нестабилних регионалних и глобалних односа, као и борба против тероризма, који је постао највећа пошаст савременог доба.

Тероризам нам је свакако најбитнији, јер шта су криминал и корупција, страначка запошљавања и сталне штете на буџету РС спрам једне такве опасности. Додик је ту за све и свашта па тако успутно коментарише и ситуацију у Србији, а вечерас се залагао за њен територијани интегритет , што је како је навео, показала и непризнавањем Косова. Током извјештаја са Народне скупштине поново су прескочене критике које је опозција изнијела током засједања. Кроз прилог се поново провлачила заслуга СНСД-овца Радована Вишковића за деблокаду Алумине.

Стратегије научног и технолошког развоја Српске до 2021. године коју је представио министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић наишла је на критике опозиције, али се те критике на РТРС-у поново нису могле чути. Прилог се свео на Комићево ишчитавање стратегије, за чији текст ни сам није био сигуран шта чита, а предсједник НСРС је поручио да је потребно финансијски подржати овај ресор и да вјерује да Влада РС има ово у виду.

Наредни прилог бавио се стањем у СДА за који је РТРС оцијенио да пуца по шавовима. Аутор прилога био је Александар Црквењаш, чије извјештавање почиње да сличи извјештавању Бранке Кусмук, а питање је да ли би прилог и био емитован да се кроз њега није провукла прича о акцизама и да на нивоу БиХ не постоји парламентарна већина.

На РТРС-у детаљан прилог о изградњи аутопута „9. јануар“ који повезује Бањалуку и Добој и на коме је урађено 70 посто радова. Његова изградња би могла бити готова до краја године, па ће РС добити нових 36 километара савременог аутопута, додуше мало скупљих од првобитних 338 милиона еура, па се увећање правдало посљедицама поплава.

Колико кошта није битно, битно је да ће се владајуће елите возати по најсавременијим аутопутевима, јер нова аута не трпе рупе, а грађани ће скупљом нафтом да финансирају путеве које не користе.

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС