http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-25-05-2017/
25.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 25.05.2017.

Водитељ: Биљана Кнежевић

Уредник: Нада Арлов

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

У вријеме све извјесније реконстукције Владе РС, а на иницијативу опозиције, захтјев за смјену министра индустрије, енергетике и рударства РС Петра Ђокића дошао је од његовог коалиционог партнера, Марка Павића, лидера ДНС-а.

Разлог је Ђокићева лојалност према онима који су покушали да продају дио капитала Љубији сумњивој израелској групацији на челу са Евгенијем Зотовим. Иако је РТРС у вријеме приче о продаји Љубије држао страну оних који су жељели да је продају Зотову, истовремено свакодневним доказивањем да коалиција на владајућем нивоу није угрожена, очигледно је да нешто озбиљно не штима.

Лојални министар је одговорио Павићу да му ДНС није дао мадат, па им га неће ни враћати. Оно што је специфично у цијелој ситуацији јесте да се сада кола ломе на Ђокићу који је само у јавности ревносно преносио ставове Додика и Цвијановићке. Сасвим је сигурно да Павић захтјевом за смјену Ђокића шаље поруку и владајућем режиму да треба озбиљно да се забрине шта је сљедеће на дневном реду.

Додиков став спрам Павићевог захтјева показује да је ипак забирнут, али је у настојању да докаже да коалиција није угрожена рекао да је „само мало више наелектрисана атмосфера између њих“. Додик је ипак забринут за предстојећу сједницу Скупштине РС на којој ће се наћи инцијатива опозиције за смјену Владе РС, па на све могуће начине покушава да придобије ДНС да не уђе у причу са опозицијом. За сада Додик је само бранио премијерку РС Жељку Цвијановић и то у Печату на РТРС-у.

О министру који је на тапети ДНС-а а који само извршава захтјеве оних који су му дали мандат вечерас није имао ништа да каже, па се намеће закључак да би Ђокић могао бити колатерална штета унутаркоалиционих интереса. За сада у свему води ДНС, што је и очигледно, јер би се ријетко ко из коалиције упустио у авантуризам да се супростави вољи Додика. Павић је поручио да је у контексту Владе стабилна, а сасвим је сигурно да ће бити тако све док буде заједничких интерса и расподјела фотеља, јер је ДНС већ одавно добро позиционирао своје кадрове у јавна предузећа у РС.

Како би избјегла причу о смјени Владе РС и проблемима у владајућој структури РТРС се бави „осипањем“ кадрова у СДС-у. Већ неколико дана узастопно РТРС јавност обавјештава о унутарстраначким превирањима у СДС-у. Из СДС-а је у неколико наврата истакнуто да сви они који желе да остваре личну корист својим чланством у овој странци могу да из ње оду. То јавност на РТРС-у није била у прилици да чује, па се сада напуштање странке од стране оних чији лични интереси нису остварени приказује на начин да се ова странка распада због лошег вођења.

У случају напуштања Клуба СДС-а у Народној скупштини РС од стране Симуне Жакуле РТРС је сасвим нормалним приказао то што су породични интереси и интерси фирме којом руководи супруг Жакуле били разлог за напуштање Клуба посланика. Вечерас се РТРС бавио напуштањем странке од дугогодишњег члана Главног одбора Божидара Васића, па је прва изјава за коју се РТРС ухватио била она да Васић сматра да је ситуација у Угљевику много гора од оне због које СДС критикује власт на нивоу Републике Српске.

Додик је прије неколико дана преко РТРС-а најавио да ће се наставити осипање СДС-а, па се просто намеће закључак да ли су на помолу нове куповине посланика. У случају изборне скупштине Градског одбора странке Бањалука РТРС већ друго вече указује на проблем у избору новог предсједника, па су се чуле оптужбе да је избор Младена Кајкута намјештен и да је све „одрађено у гепеку“.

Непосредно пред изборну скупштину СДС-а РТРС извјештава да ће се за премоћ у одлучивању борити три супротстављене фракције, предсједник странке, Вукота Говедарица и генерални секретар Игор Остојић, другом управљају Мирко Шаровић и Немања Васић, док трећу предводе Мићо Мићић и Дарко Бабаљ и на тај начин РТРС поново покушава да докаже да је највећа опозицона странка у великом проблему.

Кроз наредни прилог РТРС се обрушио на министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка. Повод је најава да ће први пут у историји Парламентарне скупштине БиХ, тачније Дома народа, по тврдњама главног РТРС-овог извора информација, делегата у Дому народа Мариа Караматића, бити формирана Комисија за јавно саслушање, и то министра Црнатка.

Караматић већ дужи период критикује начин на који Црнадак обавља своју функцију, па се ствара утисак да Караматић има нешто против Црнатка на личном нивоу, а како су РТРС-у добро дошле све критике на рачун политичких неистомишљеника владајуће структуре, тако јавни сервис не бјежи од тога да на било који начин емитује било шта што може указати на нефункионалност српских представника у бх. власти, па тако и самог министра Црнатка.

Сасвим је сигурно да су министри Игор Црнадак и Мирко Шаровић они који имају највише резултата, али медијски сервис РС на сваки начин покушава да њихове потезе окарактерише као нешто што они раде само за лични интерес. РТРС је позивајући се на Караматића представио јавности да ће посебна Комисија бити формирана како би се утврдило за шта су потрошени милионски износи од дипломатских путовања министра Црнатка.

Као и 21. априла када се РТРС обрушио на министра због чињенице да им нису достављени подаци о тошковима путовања, РТРС је и вечерас емитовао Караматићеву изјаву која се у ријетко чему разликовала од изјаве емитоване у дневнику 21. априла.

Караматић очигледно ни после више од мјесец дана није пронашао нове аргументе за критку Црнатка, сем лошег кредитног рејтинга као и чињеницу да углед БиХ никад није био лошији. Новина је што сада Караматић не искључује захтјев за Црнатковом смјеном. Оно што РТРС никада не приказује јесте инфомације са дипломатских посјета министра Црнадка, ефекте тих посјета, као и похвале међународних званичника на рачун бх. дипломатије. А то и не чуди када је циљ да се спрам министра из Савеза за промјене створи негативан отклон, при чему РТРС не бира ни начин, нити средство. Иако аутор прилога није био потписан, по гласу и начину извјештавања дало се закључити да је у питању Бранка Кусмук, оличење свега што новинари не треба да буду, па ни вечерас нису изостала њена мишљења и осврти, те различити епитети спрам Црнатка кога је назвала још и „првим бх. путником“, поредећи га са бившим министром Свеном Алкалајом.

И док се критикују српски представници у бх. власти, не престаје се са похвалама на рачун институција РС, а од кога другог до премијерке РС која је поново истицала залагање РС за провођење услова из реформске агенде. Током састанка са потпредсједником њемачког Бундестага Јоханесом Зингхамером наглашено је да реформски пут нема алтерантиву и да је у том контексту значајно да представници свих нивоа власти у БиХ покажу политичку зрелост и досљедност у испуњавању задатих обавеза.

Пренсена је информација да предсједвајући Вијећа министара Денис Звиздић очекује да ће РС доставити одговоре на упитник Европске комисије у року од седам дана, иако је вече раније сама Цвијановићка истакла да одговори неће бити достваљени без механизма координације. Још већи проблем је што БиХ нема капацитет да преведе одговоре, па се појавила могућност да одговори оду на хрватском језику, који је један од службених језика ЕУ.

Састанак који је Звиздић имао у Бриселу са високом представницом ЕУ за вањску и сигурносну политику Федериком Могерини и челника влада земаља регије и његови резултати очигледно не занимају РТРС, као да се није ни догодио, па су причу пребацили на закон о акцизама. У свему је јасно да РТРС извјештава о путу БиХ ка ЕУ само онда када се челници РС-а сусретну са представницима ЕУ, а онда када то уради неко од представника БиХ на јавном сервису грађана РС буде заступљено у најмањој могућој мјери.

Наредни прилог бавио се судбином подружница Агрокора у БиХ, прије свега Конзума. Повјереник хрватске Владе за Агрокор Анте Рамљак је на данашњем састанку са представницима надлежних бх. и ентитетских институција у Сарајеву најавио да би се планом реструктуирања концерна Агрокора и његових компанија у БиХ на тржиште могао вратити Меркатор. У посјети Фочи и Вишеграду био је министар унутрашњих послова РС Драган Лукач, а поводом успостављања Полицијске управе у Фочи у чијој надлежности су ова и још пет општина Горњег Подриња. Начелници Фоче и Вишеграда, као и становници изразили су задовољство функционисањем нове управе.

И даље су биле актуелне инфомације из Владе РС, па је пренесена информација да је Влада усвојила Извјештај о реализацији Програма потпуног стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од И до ИВ категорије у Републици Српској за 2016. годину. Када РТРС одлучи да се бави неким проблемом од општег значаја, то ипак подлијеже режимској уредничкој политици.

Тако је вечерас емитован прилог о протесту у Бијељини који су организовали родитељи ученика који похађају Основну школу „Вук Караџић“. Родитељи тврде да је јуче у поподневним часовима, само захваљујући учитељици Наташи Илић, избјегнута трагедија у једном одјељењу. Усљед невремена, кажу родитељи, вода са крова пролазила је кроз плафон учионице преко електро инсталација. И док су на другим медијима забиљежене оштре критике родитеља како на рачун власти у Бијељини, тако и на рачун Министарства културе РС што не рјешава проблем ове школе, РТРС се бавио изјавама директора који је наступио са ставом да је у школи у најмању руку све уреду.

У наставку пренесена је Додикова честитика Његовом преосвештенству епископу зворничко-тузланском Хризостому на избору за митрополита дабробосанског. Кратка информација саопштена је и са суђења Драгану Викићу , Јусуфу Пушини, Нермину Узуновићу и Младену Човчићу  у предмету “Велики парк“. Преживјели и протјерани Срби из коњичког села Брадина данас у сеоском Храму Вазнесења Господњег и порти обиљежили су 25 година откако су злочинци из редова муслиманских и хрватских снага побили њихове чланове породица, спалили ово и околна села, и заувијек их протјерали с огњишта.

У мјесту Буквице, општина Горажде, данас је служењем парастоса и полагањем цвијећа и вијенаца обиљежено 25 година од свирепог убиства осам чланова породице Вукашиновић. Након Бијељине и Добоја, покрет Успјешна Српска добио је своје представнике и у Бањалуци. На оснивачкој скупштини, за предсједника Градског одбора изабран је Миленко Пађен.

Циљ им је, кажу, окупити младе и перспективне људе, који нису имали додира са политиком, да би тако пружили нову могућност и алтернативу на предстојећим изборима. Све свједочи да се странке већ припремају за изборе 2018. године, па је тако и Златко Максимовић, лидер покрета истакао да ће ова странка спремна изаћи на изборе 2018. године. Како се ова странка, као и Уједињена Српска приклања власти РС, већ се може претпоставити да покрет који окупља младе успјешне људе неће далеко одмаћи у ставовима од палице владајућег режма.

У наредном прилогу РТРС се бави питањем да ли је Дарвиној тероји еволуције одзвонило у РС. На то питање одговор немају ни у Сенату Универзитета у Бањалуци који је током дана организовао расправу по овом питању. Све се темељи на иницијативи интелектуалних кругова из Србије који би да оповргну научне чињенице и докажу да човјек није настао од примата. Сенат Универзтета у Бањалуци данас није нашао прави одговор, па је истакнуто да ни Сенат, ни скупштински одбори нису мјесто за овакве расправе, већ научни скупови, иако је раније на помпезан начин најављивана управо ова расправа.

И баш након овог прилога РТРС доноси прилог о обљежавању крсне славе Спасовдана, славе Бањалуке, Источног Новог Сарајева и Београда.

Поводом славе града Игор Радојичић се бавио горућим питањем, изградњом нове топлане, Додик је хвалио градску администрацију Бањалуке, а начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Чосић говорио о успјешности општине на чијем је челу. Радио Телевизија Републике Српске и Представништво Српске у Србији организовали су вечерас у Југословеснкој кинотеци београдску премијеру документарног филма Дениса Бојића “Лица лафоре”, у продукцији РТРС-а.

И опет се РТРС-у обило о главу начин на који покушава да ствари прикаже другачијим него што јесу, а да истовремено подигне тензије, што најбоље сведочи о непрофесионализму новинара РТРС-а. Тако је вечерас Биљана Кнежевић морала да ишчитава демант на прилог о „скандалозном“ потезу новог власника Месне индустрије „Импро“ у Приједору, компаније „Агро Холдинг“ да уклони спомен-плочу српским борцима. Како је прилог почео са уклањањем спомен-плоче, а завршио са „објашњенима“ како се у овој фабрици врши прерада меса по халал стандардима, новинари РТРС-а су поново показали да, иако не познају материју, својим спекулацијама и тенденциозним прилозима не одустају од покушаја да подигну међунационалане тензије.

Иако је прилог емитован и 23. И 24. маја, при чему се РТРС још хвалио својим прилогом, новинари јавног сервиса се нису потрудили да контактирају било кога од управе „Агро Импра“ како би провјерили наводе.

 

Повезане вијести:

ПДП РС