http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-25-04-2017/
25.04.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 25.04.2017.

Водитељ: Јасна Поповић

Уредник: Маријана Ђурђевић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Први дио дневника био је резервисан за извјештаје са данашње сједнице Народне скупштине Републике Српске.

Иако Рудник жељеза Љубија није био на дневном реду, цјелокупна прича се вртила управо око његове продаје. Током засједања НСРС било је ријечи и о другим законским рјешењима, али они су пали у други план. Када је у питању продаја Љубије, РТРС се поново трудио да докаже да је понуда израелске компаније најбоља, али пренесени су и ставови опозиције у вези са овим питањем.

Инцијатива ПДП-а да се одржи јавно саслушање у вези са продајом оцијењена је као политиканство од стране двије сукобљене стране баш на овом питању ДНС-а и СНСД-а. Од владајуће структуре и не чуди када се чују овакве констатације, јер свака потрага за истином и јавним објашњењем буде у старту осуђена. Из ПДП-а су објаснили да не желе да иду у политичку причу и да се дијеле на позицију и опозицију, већ да на јавном саслушању сви аргумети буду изнесени како би се донијела исправна одлука, како колатерал продаје не би био буџет РС.

Посланик НДП-а Драган Чавић истакао да ће током јавног саслушања изнијети нову документацију која доказује незаконитост продаје. Упркос дужем излагању, на РТРС-у је само пренесен дио његове реченице, без икакве информације ко је и када лобирао за продају.

Иако су током дана посланици постављали шкакљива питања министрима из Владе РС, РТРС је изабрао само она која која су летимично задирала у стварну слику функционисања инстиутуција РС. Тако су се чула питања о Алумини, Жељезницама РС, а министри углавном нису имали одговор на питања. Избјегнута су питања посланика опозиције о платама министара, представништву РС у Израелу и све оно што би могло да има негативан контекст у вези са владајућом структуром.

Након извјештаја са Скупштине, РТРС се сели у зграду Владе РС у Источном Сарајеву гдје је током дана одржан састанак министра пољопривреде, водопривреде и шумартсва Стеве Мирјанића, директора Јавног предузећа „Шуме Српске“ Ристе Марића са начелницима општина Соколац, Пале, Хан Пијесак, Рогатица, Трново, Чајниче и Фоча.Тема састанка је било стање у шумарству и дрвопреради, а начелници су искористили састанак да министра упознају са свим проблемима који постоје у овом ресору. Сви учесници су осудили извоз, односно препродају дрвних сортимената из РС и усагласили да би требало да постоје критеријуми и правило према којима ће се вршити расподјела. Због чега ово правило раније није постојало, а направило је велику штету у овом сектору РТРС није занимало.

Град Источно Сарајево је обично занемарен у дневнику РТРС-а јер су у њему на власти странке које нису у коалицији са СНСД-ом. Тако скоро сваки потез градске управе буде осуђен и на РТРС-у добија потпуно другачију конотацију. Тако је било и вечерас, када је комбинацијом изјава из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, власника фирме „Сарајевоинвест“ Момчила Крајишника и начином извјештавања новинара урадило све како би бурна реакција градоначелника Источног Сарајева и градске администрације у вези са градњом постројења за хемијски третман дрвета на самом улазу у Пале.

Њихова забринутост и забринутост становника Пала који су потписали и петицију због забринутости за здравље, очигледно РТРС-у није довољна, па је све поново претворено у политички обрачун, јер РТРС мора да да простор свима онима који ће да дају контра аргументе СДС-у, ПДП-у и НДП-у. У наставку дневника РТРС доноси видео причу из Љубиња у коме су прољећни мразеви уништили овогодишњи род свих воћних врста, па се укупна штета процјењује на 1,5 милиона КМ и премашила је општински буџет. Пољопривредни произвођачи се надају да ће Министраство пољопривреде РС реаговати, јер општина није у стању да им помогне.

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске одлучило је да ни Одлуком Народне скупштине о констатовању резултата референдума о Дану Републике Српске није повријеђен витални национални интерес бошњачког народа, као да повреде националног интереса нема ни Законом о основном васпитању и образовању. Најављено је и да би посљедња званична посјета Томислава Николића као предсједника Србије требала бити Републици Српској, као и да ће се разговарати о изградњи спомен обиљежја жртвама Јасеновца што ће бити тема скорог састанка Николића, Александра Вучића и Милорада Додика.

Настављено је са активностима Додика, а овај пут снимцима из Атине са сахране савјетника предсједника Републике Српске и дугогодишњег дипломате Прокопиуса Манзураниса. Бранка Кусмук се вечерас поново бавила правосуђем, а повод је био рочиште на коме су саслушани свједоци одбране Насера Орића и Сабахудина Мухића. Током прилога Кусмук је указала на контрадикторне изјаве свједока, који су имали само један циљ да оптуженог Орића амнестирају од одговорности за свирепо убиство три српска цивила.

РТРС доноси детаљан прилог о представљању књиге најпознатијиег теоретичар завјера Дејвида Ајка. У књизи „Свијет у шаци моћника“, он тврди да се људима широм свијета манипулише из сјенке, а да се глобална моћ непрестано централизује. Циљ владара свијета је, тврди, послушно друштво састављено од робова, несвјесних положаја и подложних манипулацијама.

Баш то што је Ајк утврдио да се примјенити и на јавни сервис РС јер се путем њега свакодневно манипулише грађанима РС и у јавности се даје једна слика, која је потпуно другачија од стварне ситуације и далеко од проблема са којима се грађани свакодневно сусрећу.

Тако је и вечерас јавност изманипулисана јер се РТРС ни у једном тренутку није дотакао одговора министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка Додику, иако су током претходне вечери детаљно ишчитавали наводе Додиковог писма у коме су изнесени гнусни коментари на Црнатков рачун.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС