http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-24-04-2017/
24.04.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 24.04.2017.

Водитељ: Нада Арлов

Уредник: Јасенко Тодоровић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Први дио дневника бавио се горућим привредним проблемима који данима потресају РС, али који имају и политичку позадину. Блокада рачуна Алумине, продаја Рудника жељеза Љубија и штрајк дрвопрерађивача на Романији индикатор су лошег тешког привредног стања, иако од владајуће структуре путем РТРС-а свакодневно стижу вијести о добром привредном амбијенту у РС.

Током дневника на снази је поново био обрачун са министрима Игором Црнатком и Драганом Мектићем. Као и увијек, када РТРС узме у обзир да помене активности политичара који нису у коалицији са владајућом стуктуром, јавност добије штуре информације, обично емитоване у посљедњим минутама дневника.

Тако је и вечерас у хијерархији РТРС-а битнија била информација да је предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић отворио изложбу „25 година Народне скупштине“ у Пожаревцу, од сусрета које је предсједавајући Предсједништва БиХ одржао са најупјешнијим студентима Универзитета у Бањалуци, онима који представљају будућност ове земље. На РТРС-у је изостала осуда скандалозног понашања Милорада Додика која је стигла из Министарства иностраних послова БиХ због неруковања са амбасадорицом САД-а у БиХ Морин Кормак.

Истовремено дневник је стао у одбрану Додика, па су се чуле оште критике на рачун министра Игора Црндака. Вечерашњи адут РТРС-а био је Рајко Васић који се изнио низ увреда на рачун Црнадка, истовемено презентујући Додика као изузетно важну личност, иако му је раније Додиков значај у СНСД-у био сметња. Сада војска стаје у одбрану Додика, па се више није питање ко шта мисли, битно је да се предсједник очува на позицији, макар се газили и лични ставови.

Али да се вратимо на почетак дневника. Претходних дана проблеми у Алумини на дневнику РТРС-а били су остављени иза активности владајућих структура. Вечерас је Алумина била прва вијест и то након што је Основни суд у Бијељини донио пресуду којом се у одбија тужбени захтјев “Укио банке” против „Фабрике глинице Бирач“, чиме се неоснованијм проглашавају потраживања од 155 милиона КМ, а самим тим и потраживања „Павгорда“ спрам Алумине. Из Алумине је поручено да сада очекују Суд у Зворнику одблокирати њиихове рачуне, али то се током дана није десило.

И док се прича вртила око изјава правних тимова, министра Петра Ђокића и очекивања да ће рачуни бити одблокирани, РТРС се није запитао ко ће да надокнади вишемилионску штету која је настала у Алумини након њене блокаде.

Дрвопрерађивачи Сарајевско-романијске регије који су током дана блокирали магистрални пут Сарајево-Вишеград и Сарајево-Зворник покушавали су да се изборе за своје захтјеве. И у овом прилогу РТРС је покушавао да докаже значај улоге ресорног министра Стеве Мирјанића, па се слушајући овај медиј стекао утисак да је његово обећање да ће се састати са дрвопрерађивачима и директором ЈП Шума Српске Ристом Марићем у сриједу било довољно да се путеви одблокирају. Истовремено дрвопрерађивачима је обећано да ће директор Шума Српске Ристо Марић поднијети оставку уколико у сриједу до састанка не дође.

Како дрвопрерађивачи траже само стриктну примјену закона о шумама, питање је због чега у извјештајима РТРС никада министри попут Мирјанића не буду прозвани због пропуста у раду. Штавише, ни у једном тренутку РТРС на одговорност не позива ни Марића иако је ова регија на основу шумских ресурса оштећена за вишемилионске износе. Да су се протестима поново придружили чланови СНСД-а који су од предсједника странке Милорада Додика затражили распуштање Општинског одбора ове странке на Сокоцу и смјену Мирка Чоловића који је именовао Рајка Булајића на мјесто шумског газиднства Романија, а који је био кап која је прелила чашу дрвопрерађивачима, на РТРС-у се није могло чути.

Иако се копља ломе око продаје државог капитала у Руднику Љубија, а већ је извјесно да у Народној скупштини неће бити довољно руку за прихватање понуде компаније „Израели инвестмент груп“, Додику је још остало да преко РТРС-а беспомоћно доказује колико је израелска понуда боља.

И док из вечери у вече Евгениј Зотов преко РТРС-а на различите начине убјеђује у солвентност компаније коју представља, а РТРС закључује да је у цјелокупној ситуацији једино јасна намјера инвеститора да, постане ли власник рудника Љубија, озбиљно приступи развоју рудника, поново се прошуштају битне информације. Тако је вечерас изостављена информација да је Одбор за привреду Народне скупштине РС прихватио захтјев ПДП-а да се одржи јавно салушање у вези са продајом овог рудника и да расправа о продаји неће ићи на сутрашњу сједницу НСРС.

Забирнутост РТРС-а да ли ће Додик добити довољну подшку иде до те мјере да се сада преиспитују и ставови коалиције Домовина, па су тако посланици ове коалиције добили ријеч на РТРС-у. За Зотова је такође било простора па је вечерас прозивао политичаре који користе случај Љубија за своје политичке циљеве, а истовремено позивао посланике Народне скупштине да мисле на интересе народа РС за чије се интересе и залаже његова компанија, па је дала тако добру понуду која ће направити промјену у индустрији жељезне руде РС.

Да ли се кроз овакве изјаве са РТРС-а прозива лично лидер ДНС-а Марко Павић да продају Љубије користи у личне интересе, па се због тога из вечери у вече понавља да је ДНС против одлуке Владе РС.

У десетој минути дневника услиједио је жесток напад на министра иностраних послова Игора Црнатка од стане Милорада Додика. Режим је поново узео РТРС под своје па се чуло низ увреда на Црнатков рачун. Додик му је поручио да настави да обилази свијет, под условом да тамо ништа не говори и да никаква писма не доноси јер је штета од његове било какве дипломатске акције далеко већа од оне коју прави лутајући од државе до државе, без смисла и циља.

Додик је у писму (на РТРС није наведено да је писмо упућено министру иностраних послова БиХ) нагласио да му се ни овај пут Црнадак не обраћа као министар БиХ, већ му у функцији писмоноше прослеђује писмо Министарства иностраних послова Израела, за које је нагласио, да већ сада зна, да је дјело групе људи за које зна да нису ни пријатељи Израела, а освједочени су противници Републике Српске. У тој завјереничкој групи сте и ви и контроверзна амбасадорка БиХ у Израелу.

Додик је оцијенио да се хајка на Арие Ливнеа који је освједочени представник Српске свугдје у свијету, гдје као припадник јеврејског народа има приступ, није само питање Црнаткове професионалне срамоте, већ и одсуства било каквог морала и васпитања. Како је Црнадак само затражио истину у вези са радом Представништва РС у Израелу, цјелокупна прича је окренута и сада се преко РТРС-а потрага за истином представља као хајка на „освједоченог“ доброчинитеља РС.

Треба се запитати због чега је Додик овако агресивно стао у одбрану Ливнеа, али сигурно је једно да свака сљедећа потрага за истином о трошењу новца грађана РС ће завршити на овај начин, контранападом и бацањем љаге на онога ко је затражи.

РТРС је парафразирао дио става предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића да Црнадак јако добро ради свој посао и да је у његовом мандату у Бањалуци било више министара него од Другог свјетског рата на овамо. РТРС није дао прилику Иванићу да одбрани Црнатка, већ је ово био повод да се и њему пришије улога „локалног интелектуалца“. Од кога другог, него Рајка Васића који је вечерас у улози војника Милорада Додика тражио да јавност аплаудира на то што је Додику 1998. ставио РС на свјетску политичку мапу, док је Црнадак читао вијести на локалној радио станици, а Иванић глумио локалног интелекутуалца.

Те 1998. године, док је Васић био министар информисања, а Додик предсједник Владе по Васићевим ријечима у Бањалуку су дошли сви министри спољних послова земља чланица ЕУ. Васићу би боље било да не подсјећа јавност на период када је и на који начин Додик постао премијер, какву су улогу у томе имали међународни фактори, као и каква је била Васићева његова улога као министра информисања.

Након напада на Црнатка услиједио је обрачун са министром сигурности БиХ Драганом Мектићем. Овај пут кроз ново рочиште у случају суспендованог главног бх. тужиоца Горана Салиховића који је најавио да ће због лажног пријављивања и клевете поднијети кривичну пријаву против министра Мектића. Током прилога наведено је да је као свједок одбране саслушан и актуелни посланик у Представничком дому БиХ Никола Шпирић. Кроз прилог се могло чути како је Мектићевим гнусним лажима Салиховић дискредитован.

Шпрић је у изјави за РТРС навео да је увијек имао професионалан, људски и у интересу БиХ однос са тужитељима БИХ, па тако и са Салиховићем, што је истовремено потврдио и Салиховић. Цјелокупна прича је по Салиховићу политички стампедо, а током прилога вјешто се заобишло због чега је Шпирић свједок у овом случају. Упорно се на РТРС-у заобилазе истраге о куповини станова продајом књига и донацијама, кредитна задужења за виле по Дедињу, а истовремено док се ови случајеви прикривају, са РТРС-а свакодневно стиже низ оптужби на рачун бх. правосуђа.

У наставку је било ријечи о активностима Бакира Изетбеговића. Док је вијест о смјенама у СДА пренесена без коментара, јер смјене дијелом долазе због неусвајања закона о акцизама, а тај закон је нешто што треба и СНСД-у, у другом прилогу који се односио на аферу „предсједнички аутомобил“ Бранка Кусмук се распојасала, па је својим коментарима више дочаравала природу односа брачног пара Изетбеговић. Прилог је добио на јачини кориштењем епитета попут немуштог Бакира и голубице Себије.

Душанка Мајкић, члан Комисије за одбрану и безбједмност БиХ, зачинила је прилог, коментарисањем злоупотребе положаја, иако је и сама веома често користила све бенефите које су јој функције које обавља пружале, попут оне када је за дан пензије узела отпремнину од 28.000 КМ. У другом дијелу дневника емитовани су прилози о посјети мјеста страдања Срба, Хрвата, Јевреја и Бошњака на локалитетима Казани код Сарајева, Крижанчево Село и Крушчицу у општини Витез, те Корићанске стијене у општини Кнежево од стране чланица Међурелигијског вијећа БиХ.

Хвалоспјеви рада предузећа Електрокрајине које је обиљежило 70 година пословања, као и изградња депоније у Рамићима били су прилика да се огласе министарПетар Ђокић и министрица Сребренка Глолић који увијек наступају када треба додказивати успјешњу привредну и инфраструктурни развој РС.

Прије вијести из свијета емитована је вијест о отварању изложбе „25 година Народне скупштине“ у Пожаревцу од стране предсједника Народне скупштине РС Недељка Чубриловића, а то је очигледно била важнија вијест од успјешних бањалучких студената које је током дана у свој кабинет у Бањалуци примио предсједавајући Предсједништва БиХ.

Студенти су поручили да желе да остану у Републици Српској, а њихово настојање да се знању пружи прилика добра је порука свима, јер управо због незнања и страначког запошљавања РС се свакодневно суочава са великим проблемима.

А и како не би када предсједник због напада на свог доброг пријатеља пријети раскидом односа са дипломатијом Израела.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС