http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-23-05-2017/
23.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 23.05.2017.

Водитељ: Биљана Кнежевић

Уредник: Момчило Остојић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

РТРС који се „изразито“ залаже за борбу против тероризма и на чијем се екрану скоро сваке седмице чују нове тврдње о наводним опасностима од тероризма, а од самопрозваних стручњака за тероризам, вечерашњим дневником је доказала да је уствари кориштење тероризма само скретање пажње са стварних проблема у РС.

Тако је терористички напад у Манчестеру у коме су страдала дјеца дошао на ред тек након преглед акативности предсједника и премијерке . Толико о залагањима за борбу против тероризма. Први прилог који је емитован у дневнику односио се на разговоре које је предсједник РС Милорад Додик током дана имао са делегацијом Кине, као и изложбу „Пут свиле – нови изглед“ у Бањалуци.

„Један појас, један пут“ глобални је економски концепт Кине, која новим „Путем свиле“ 21. вијека, тежи да увеже читав свијет, а данашњи сусрет и изложба покушај је да се тај концепт приближи РС. Јадан од најважнијих пројеката РС са Кином је изградња теркоелктране Станари, а најављени су и нови пројекти ТЕ Гацко 2 и изградња аутопута преко Гламоча до Београда.

Једна од идеја која се чула током данашњег дана јесте и увођење кинеског језика у основне и средње школе, а чему су представници РС дали пуну подршку. Додик и Цвијановићка су изразили задовољство данашњим сусретима, па и не чуди што је ово био први прилог вечерашњег дневника. Ипак , одушевљење новим инвестицијама је кратко трајало, јер из сусједне Хрватске пријети вишемилионски одштетни захтјев који би значио велики удар на, ионако, слаб буџет како БиХ, тако и ентитета.

На адресу институција БиХ дошао је нови захтјев из Хрватске за накнаду пријератних улагања у Термоелектрану Гацко. Хрватска електропривреда тражи поравнање за уложена средства у Термоелектрану Гацко и надокнаду од око 100 милиона евра по основу неиспоручене електричне енергије. Ако БиХ не пристане на добровољно поравнање дугова, најављују међународну арбитражу. И док у Савјету министара изражавају забринутост, овај одштетни захтјев премијерку РС очигледно није забринуо, јер је увјерена да правни тимови РС могу оспорити ова потраживања.

Иако у претходном дневнику РТРС није споменуо сукоб на релацији директорице Агенције за банкарство РС Славице Ињац и министра финансија РС Зорана Тегелтије, вечерас је ипак емитовала кратку изјаву Додика да Агенција за банкарство РС остаје у надлежности РС и да неће бити никакве централизације. Управо у оваквом начину извјештавања очигледно је да РТРС преноси само оне информације које долазе из кабинета владајућих структура, а у којима се избјегава да се јавности уклаже на било какав проблем у функционисању институција РС.

Иако је већ свима јасно да прича о представништву РС у Израелу којом владајућа структура брани позицију Арие Ливнеа и крије од очију јавности гдје су отишле паре за ово представништво личи на причу за малу дјецу, РТРС-у није проблем да пренесе Додикове тврдње да они који су кренули у истрагу цијелог случаја то раде из политичких разлога, па самим тим нема проблем да захтјев за транспарентношћу и истинитим информацијама свих оних из чијих се џепова финансира наводно представништво прикаже као неоснованим и политички обојеним.

Додик је још истакао да Српска има добре односе са Изралеом и најавио скоре састанке са званичницима министарства спољних послова ове земље. Колико је у представништво уложено, а који су ефекти тог улагања са РТРС-а нисмо чули, јер јавни сервис грађана је о овом представништву говорио само онда када је требало бранити позицију Арие Ливнеа, па су чак емитоване и посебне емисије као његове емитовне исповједаонице у којима је оне који су покренули причу – опозиционе политичаре оптужио за веома озбиљне ствари.

Иако на РТРС-у нисмо могли чути о потрази БН телевизије за представништвом у Израелу, вечерас су гледаоци могли да наслуте да се водила нека истрага јер је Додик експресно одговорио на причу БН-а. Слушајући Додика намеће се једно питање – уколико је канцеларија представништва толико мала да се не може ни наћи, због чега су онда у њен рад уложена огромна средства.

Данас је одржана сједница Управног одбора Фонда солидарности за обнову Српске на којем је донесена одлука о додјели новчаних средстава за подршку привреди у Бањалуци, Бијељини и Приједору у износу од по два милиона КМ. Премијерка је најавила да ће средства бити дозначена и Лакташима у износу од милион КМ, Модричи 900.000, Шековићима 500.000 КМ и Доњем Жабару 100.000 КМ. У Фонду постоје средства која се могу користити, али они који су претрпили огромне посљедице током поплава од прије три године и даље из неког разлога чекају на помоћ.

Услиједио је прилог о терористичком нападу у Манчестеру, као и информација да су телеграм саучешћа британској премијерки упутили предсједник РС Милорад Додик и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић. Саушећше британском амбасадору у БИХ Едварду Фергусону упутила је премијерка Жељка Цвијановић. Цвијановићка и Фергусон су се састали у Бањалуци и разговарали о динамици провођења реформске агенде, при чему је Цвијановићка нагласила да институције РС испуњавају све своје обавезе.

О провођењу агенде било је ријечи и током састанка Додика и Цвијановићке и директора Директората Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу Кристијан Дениелсона, па јепоново наглашено како РС испуњава све своје обавезе. На сједници Економско-социјалног савјета Републике Српске социјални партнери,Влада, синдикат и послодавци су подржали приједлоге кривичног законика и закона о заштити лица која пријављују корупцију, те се усагласили да ове акте усвоји Влада, а након тога Народна скупштина Српске.

У РС нема закона о звиздачима, али је најављено да ће ускоро бити упућен у парламентарну процедуру. И док РТРС преноси прилог и изјаве учесника састанка, јавности већ сада може бити јасно каква судбина чека овај закон, јер се сви они који јавно указују на криминал, корупцију управо сатанизују преко РТРС-а, као што је задњи случај са онима који говоре о свим размјерама криминала у случају представништва у Израелу.

И вечерашњи дневник не би био то што јесте да се нису критиковали представници РС у власти на нивоу БиХ. Вечерас од стране Сташе Кошарца, у улози Члана Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ из СНСД-а стигле су оптужбе да већина која чини власт на нивоу БиХ, односно представници из РС нису дозволили да буду усвојене измјене Закона о јавном РТВ систему БиХ које су предложили представници сва три јавна емитера у БиХ, а како би се обрачунали са РТРС-ом.

Са мањим прекидима, вечерашњи дневник је био сликовница Додикових активности, па је и у другој половини дневника било ријечи о састанцима које је имао током дана. Током састанка са представницима удружења „Ветерани Републике Српске“ Додик је дао обећање да ће статус ветерана у скорије вријеме бити ријешен. Скандалозним су оцијењена нова правила у месној индустрији Импро Приједор коју је од аустријске Хете преузео нови власник из Цазина.

Прва одлука која је донесена након преузимања јесте да се уклони спомен- плоча за пет погинулих бораца Војске РС, радника „Импра“. „Агро Холдинг“ ради по „халал програму“ и своје производе извози у исламске земље. За оне који су покушали да остваре запослење у овој фирми услови и рад по „халал програму“ нису били издржљиви, а током прилога истакнуто је и да након доласка ове фирме домаћи произвођачи стоке нису имали никакве ефекте. Одбрана некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића уложила је жалбу на одлуку Хашког трибунала да не пусти генерала на лијечење у Русији у којој је затражила да Апелационо вијеће преиначи првостепену одлуку и омогући Младићу адекватно лијечење.

Након ове информације РТРС се поново обрушио на градоначелника Добоја Обрена Петровића који је свједок Тужилаштва БиХ у предмету који се води против Милана Нинковића и тројици оптужених за ратни злочин на подручју Добоја свједок. Основа Бранки Кусмук за вечерашњи прилог био је документ у посједу РТРС-а, а који се појавио на данашњем рочишту на суђењу добојским ратним функционерима.

Тако је Кусмук таксативно наводила шта стоји у документу, називајући Петровића „заборавним“ , а све са циљем како би му се приписала улога издајника својих суграђана. Након вишемјесечног извјештавања и начина на који се РТРС бави улогом Петровића као свједока Тужилаштва јасно је да се иза свега крије политички обрачун са кадровима СДС-а а у чему РТРС има немјерљиву улогу.

Ишчитано је саопштење СНСД-а о одлуци Окружног суда у Бањалуци који је одбио жалбу медијских кућа БН из Бијељине и Слободна Босна из Сарајева, на пресуду Основног суда од 23. фебруара прошле године у којој је пресуђено да те куће морају да исплате 2.500 КМ делегату СНСД у Дому народа БиХ Небојши Радмановићу због, како је наведено у пресуди, повреде угледа.

И док је било времена да се исчитавају саопштење и емитују изјаве које бране лик и дјело људи блиских владајућој структури, за теме од значаја које су на другим медијима биле актуелне током дана, попут оне о новом састанку на инцијативу предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића са представницима свих нивоа власти, своје мјесто на РТРС-у нису нашле.

 

Повезане вијести:

ПДП РС