http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-23-04-2017/
23.04.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 23.04.2017.

Водитељ: Нада Арлов

Уредник: Маријана Ђурђевић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Свако вече РТРС нас запањује Додиковим изјавама, са којима по обичају дневник почиње. Вечерас, за неповјеровати, прва реченица коју је водитељка изговорила била је парафразирана Додикова изјава са комеморације у Доњој Градини.

У настојању да увелича своју улогу, Додик је истакао сљедеће: „Да смо 1941. имали Републику Српску, Јасеновац се не би догодио“. На самом почетку Додику треба поручити сљедеће: Да 2001. нисмо имали Додика имали би архивску грађа из Јасеновца као свједочанство стратишта невиних жртава.

На комеморацији су учествовали броји званичници и делегације, а за РТРС је најважније било да уз Додика, спомене присуство Александра Вучића. Највеће стратише је тако постало мјесто за нову Додикову самопромоцију, прављење дипломатских скандала и селективно поздрављање оних који су на комеморацију дошли како би одали почаст жртвама.

За РТРС најважније је оно што је током комеморације рекао Додик, па су се чуле његове да Јасеновац треба обиљежити као мјесто геноцида, и да је Република Српска настала као израз тежње српског народа за слободом. Током прилога емитоване су изјаве Додика, Вучића, градоначелник израелског града Модина Хаима Биваса.

Вијенце на спомен обиљежје положиле су делегације јасеновачких логораша, влада РС и Србије, предсједник Народне скупштине РС, предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, као и бројне делегације, између којих је по РТРС-у посебно значајна делегација Израела, а коју је представљао градоначелник Модина. РТРС се ни једном тренутку није осврнуо на то што Додик током обрћања није поздравио предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића, нити дипломатски скандал када није пружио руку амбасадорици САД-а у БиХ Морин Кормак, која је дошла да се поклони страдалим жртвама.

По покровитељством Хрватског сабора одржана је државна комеморација без Срба и Јевреја и антифашиста на другој страни Саве. Скромну поворку надјачали су повици антифашиста да се уклони спомен плоча са натписом „За дом спремни“. Током комеморације нико од државног врха Хрватске није се обратио присутнима. Како ни са једне стране Саве нису упућене поруке помирења, јако је тешко говорити о бољој будућности.

Након комеморације у Доној Градини, сусрет Додик-Вучић настављен је у Козарској Дубици. Додик је током састанка нагласио да је потребно снимити документарни филм о Јасеновцу, као и играни филм свјетског нивоа. Ни у једном тренутку није споменуто гдје је завршила архивска грађа из Јасеновца и на који начин је Додик препустио у руке САД-у и Хрватској, за које сада има само најгоре ријечи. Прилог се ипак није бавио страдањем у Градини, већ разговорима о политичким и економским темама.

Незаобилазна тема је била, како је Додик истакао, блокада у бх. институцијама. Као и након састанка у Источном Сарајеву, о састанку је говорио само Додик, па је мјесто и вријеме поново искористио да се обрачунава са, како је рекао, оним у Сарајеву који немају конзистентну политику, који су преузимали обавезе за реформе, а сада не могу да изврше ни минималне обавезе које су преузели.

Гледаоце ни вечерас није заобишла информација гдје је и шта ради премијерка и како успјешно представнике међународнох финансијских институција упознаје са ситуацијом у РС. Ненад Стевандић, често лице РТРС-а, вечерас као предсједник Уједињене Српске поново је позивао на српско јединство, иако је када треба напасти опозицију у РС, веома често први у реду. Из његове странке стигао је Нацрт декларације о неповредивости и правима Републике Српске с циљем дефинисања неповредивости Српске у уставном и територијалном капацитету.

Он је нагласио да је ова странка процијенила да су се свуда у региону сви народи почели бавити својим интересима, својом будућношћу и да се припремају и за евентуална искушења, а једино се српски народ почео бавити својим подјелама, нарочито у Републици Српској, па ће упутити Нацрт на усаглашавање свим политичким партијама, невладиним организацијама и Академији наука и умјетности Српске.

О српском једиснтву тешко је говорити, па је прилог након Стевандићеве изјаве управо донио нови повод за сукоб на релацији СНСД-СДС, када је  посланица у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић изјавила је да је недопустиво што је Правобранилаштво БиХ у сарадњи са Министарством одбране покренуло поступак књижења перспективне војне имовине у корист БиХ иако нема закона који то регулише. За све је окривила СДС, што на посљедњој сједници Представничког дома у одсуству посланика СНСД-а нико од осталих посланика из Републике Српске није реаговао на Извјештај Правобранилаштва БиХ за прошлу годину који је потписао правобранилац Млађен Мандић, кадар СДС-а, а у којем се говори и о књижењу војне имовине.

Настављена је сага о добром угледу Арие Ливнеа у израелским круговима, па је РТРС као аса у рукаву извукао самопорозваног стручњака за борбу против тероризам Џевада Галијашевића. Галијашевић овај пут има поново само њему знане информације, па је истакао да је Министарство иностраних послова Израела изманипулисано од стране министра иностраних послова БиХ и министра безбједности БиХ, Игора Црнатка и Драгана Мектића који су по Галијашевићу, службену посјету Тел Авиву искорстили за блаћење Републике Српске.

И даље је правдана улога Ливнеа, овај пут изјавама градоначелника израелског града Модина и предсједника Скупштине Савеза општина и градова Израела Хаим Биваса који је за РТРС истакао да је шеф Представништва РС у Израелу Арие Ливне имао велике заслуге за спајање РС и Израела, на свим пољима. Коментаришући оптужбе на његов рачун, рекао је да људи са стране покушавају да утичу на спољну политику, и да је то недопустиво.

Грађанима РС би најбоље било да покрију очи и уши и слијепо вјерују Додику док им скоро свакодневно џепове празне различита представништва по свијету. Свјестан је и РТРС да се улога Ливнеа мора до краја оправдати, па је и цјелокупан дневник плус посветила гостовању Биваса.

РТРС се бавио и локалним темама, а прва је било обиљежавање Дана општине Лакташи. Током свечане академије истакнуто је да Лакаташи данас имају перспективу за развој, добар геостратешки положај и неопходну инфраструктуру, а неумњиво је да ова општина ужива пуну подршку Додика и Владе РС, па све зацртано могу и да остваре.

У Требињу РТРС се бавио сивом туристичком зоном за коју се не надзире рјешење, док се илегални смјештајни капацитети стално повећавају.Одлука Скупштине Бијељине да Јавна здравствена установа Апотеке „Семберија“ буде ликвидирана, а радници и пословни простори уступљени приватној апотеци искориштена је за нови обрачун локалног СНСД-а са градском влашћу у Бијељини.

Гледајући РТРС ствара се утисак да само оне општине и градови гдје СНСД и странке из коалиције нису на власти имају проблеме. У посљедњим минутама емитована је и вијест да је један од оснивача СДС-а Љубомир Ерић из Сокоца напустио ову странку и прешао у ДНС, а све због лошег статуса у СДС-у.

 

 

 

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС