http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-22-05-2017/
22.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 22.05.2017.

одитељ: Јасмина Поповић

Уредник: Јасенко Тодоровић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Током дневника РТРС је покушао да јавности презентује СДС као странку која у проблему, како унутар странке, тако и на нивоу бх. власти.

У првих неколико минута РТРС је емитовао прилог о обиљежавању 25 година од страдања 12 бањалучких беба,  које су умрле због недостатка кисеоника. За овај, како су га назвали, злочин међународне заједнице, нико није одговарао, а од стране родитељи преминулих беба и Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила истакнуто је да се мора радити на томе да отвори, барем политички процес одговорности за смрт беба, ако већ не може законски, дисциплински, јер су органи УН амнестирани од оваквих и сличних дјела.

На спомен-обиљежје „Живот“ вијенце су положиле мајке 12 беба, предсједник Републике Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић и бројне друге делегације. Додик је поручио да је страдање беба биљежило историју Бањалуке и цијели протекли рат, и да је то пољедица НАТО-а и Запада. Цвијановићка је истакла да иза овог злочина стоји геноцидна намјера, али ни у оваквом тренутку није побјегла од кориштења своје свакодневне политичке терминологије, користећи термин „пуни капацитет“.

Наредни прилог бавио се поново актуелизованом причом о акцизама. Изјава предсједавајућег Вијећа министара БиХ Дениса Звиздића да је обезбјеђена парламентарна већина за усвајање сета закона о акцизама повод је РТРС-у да се поново обруши на Савез за промјене који је у бх. власти. Иако је цјела данашња прича заснована на изјавама Младена Босића, замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ који је добио коначну потврду од европских званичника да акцизе нису саставни дио реформске агенде, а на што су српски министри и парламентарци из Савеза за промјене стално указивали, РТРС-у није био проблем да исконструише како су се Босић и Клуб СДС-а уствари обрушили на Савјет министара у којем сједе и њихови министри.

С обзиром на то да је Босић истакао да Клуб није задовољан понашањем Звиздића, јасно је да је циљ РТРС-а био да се јавности представи слика да Савез за промјене није способан да води унутаркоалицинону политику, а камо ли политику на нивоу БиХ. Иако је Босић посебно нагласио да се аутопутеви могу градити и на други начин, а не акцизама, на РТРС-у је пало у други план, јер је овај јавни сервис у функцији владајућег режима и има за циљ да на било који начин критикује оне који су опозиција у РС, а чине власт на нивоу БиХ.

То је и показала концепција прилога, који је почео управо инсинуацијама сукоба Клуба СДС-а са својим министрима, а завршило тврдњама посланице Клуба СНСД-а Душанке Мајкић, која је по ко зна који пут покушавала да укаже да Савез за промјене не ради у интересу РС и да бх. парламентарна већина не постоји на нивоу БиХ. И у наредном прилогу РТРС се бавио питањем СДС-а.

Од момента када је министар безбједности Драган Мектић поднио оставку на страначке функције у овој странци, те говорио о тајкунизацији странке, РТРС је промијенио политику према њему, па се, за чудо, друго вече Мектићеве изјаве и потези не криткују, иако су се раније чуле различите оптужбе на његов рачун, од личног, преко породичног, док политичког нивоа.

Вечерас је РТРС искористио ситуацију са Мектићем како би се потврдиле Додикове најаве ће се наставити осипање СДС-а, а да је за то крива недефинисана опозициона политика, као и настојања његових чланова на нивоу бх. власти да уруше систем РС. Иако о Мектићу његове страначке колеге, Младен Босић, Миладин Станић, Мирко Шаровић, нису рекле ништа лоше, РТРС је поново покушао да укаже на неслагање унутар СДС-а.

Иако је РТРС у неколико наврата покушао да докаже да Вукота Говедарица није прави предсједник СДС-а и да ће на изборној скупштини бити изабран нови, након потврде из странке да на скупштини 28. маја неће бити биран нови предсједник, РТРС вјешто заобилази своје раније тврдње. Да је све у функцији владајућег режима, потврдило се вечерас у неколико наврата када су прилози чији су главни актери били опозициони политичари, завршавали закључцима и коментарима СНСД-оваца.

Хрватска електропривреда покренула је питање накнаде за улагања у сектор енергетике БиХ прије почетка рата. Иако је министар вањске трговине и економских односа Мирко Шаровић изразио забирнутост јер се ради о  озбиљној ситуацији и одштетном захтјеву који вриједи десетине милиона евра, за министра индустрије, енергетике и рударства РС Петра Ђокића ово питање очигледно није ништа толико страшно, па је причу брже-боље пребацио на могућност потраживања РС од Хрватске за хидроелектрану “Дубровник“.

Како се ради о министру за кога је продаја рудних богастава РС по мањој вриједности од њене стварне нешто сасвим нормално, не чуди то што га не брине могућност вишемилионског захтјева од Хрватске. Иако су изјаве Ђокића и Шаровића забиљежене током њиховог учешћа на Сарајево Бизнис Форуму, коме је присуствовао и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, на РТРС-у ова изузетно значајна конференција која је окупила велики број домаћих и страних инвеститора није ни споменута. Како Додик у функцији предсједника РС именује чланове Сената РС, јасно је због чега је РТРС вечерас био на првој линији одбране сенатора Милана Благојевића.

Благојевићу је уручен акт Високог судског и тужилачког савјета БиХ у којем се од њега очекује да поднесе оставку на мјесто сенатора ако жели да и даље буде судија Окружног суда у Бањалуци. Одбрана се темељила на Благојевићевим тврдњама да је мишљење ВСТС-а правно неутемељно. Иако је РТРС у неколико наврата стајао у одбрану чланова ВСТС-а (случај сукоба Ружице Јукић и Драгана Мектића), чуди како се вечерас промијенио став спарам овог тијела које је овим мишљењем сасвим сигурно послало поруку и Додику.

Током дана одржана је и заједничка конференција предсједника судова и главних тужилаца у БиХ, па је истакнуто да је повећан број истрага и кривичних поступака против носиоца правосудних функција показатељ да правосуђе у БиХ има функционалан, аутокорективни механизам, као и да расте повјерење грађана у правосудни систем. У другој половини дневника РТРС доноси вијести о посјети министра пољопривреде РС Стеве Мирјанића Италији, као и улагањима Владе РС у реконтрукцију три здравствене установе на подручју Брода. РТРС се бавио и цијенама лијекова на бх. тржишту.

Агенција за лијекове објавила је максималне цијене, а очекује се да би грађани, најкасније за мјесец дана у апотекама, лијекове могли плаћати јефтиније. У Фармацеутској комори, међутим, тврде да фармацеути још не знају у којем року они треба да нивелишу цијене док се мањим апотекама плаше да ће негативна нивелација ићи преко њихових леђа.

Из Агенције за лијекове су истакли да још има простора за снижење и да се треба инситирати на снижавању стопе ПДВ-а на лијекове. Позитивна вијест стигла је из Мостара гдје ће двадесет српских породица ускоро моћи да се врати у своје домове захваљујући наставку пројекта Министарства за избјегла и расељена лица Републике Српске.

Поново су у дневнику изостављене све оне вијести које би могле указивати на проблеме у владајућем режиму, па тако РТРС није пренио саопштење министра финансија РС Зорана Тегелтије који је критиковао нову-стару директорицу Агенције за банкарство РС Славицу Ињац.

Како РТРС више не може да разлучи шта је оно што би владајући режим волио да јесте, а шта је стварност, тако све чешће због својих прилога морају емитовати и деманте на исте.

Тако је било и вечерас када је на крају дневника пренесена критика СДС-а на рачун РТРС-овог прилога од 18. маја, који се бавио измјенама закона о безбједности саобраћаја.

У том прилогу РТРС је на све начине покушала да покаже да су посланицима СДС-а важнији функционери од болесних грађана и да су управо због тога заједно са посланицима СДА онемогућили измјене овог закона који би омогућио да кола хитне помоћи и ватрогасци имају предност над возилима под пратњом.

 

Повезане вијести:

ПДП РС