http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-22-04-2017/
22.04.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 22.04.2017.

Водитељ: Данијел Вујановић

Уредник: Маријана Ђурђевић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Први дио дневника протекао је у правдању представништва РС у Израелу и улози Арие Ливнеа. Због сујете Додик је спреман да Република Српска чак раскине све везе са Министарством иностраних послова Израела, па је то и најавио уколико се испостави да је писмо овог министарства упућено бх. министарству спољних послова вјеродостојно.

Додик сваки дан показује да да све више губи контролу над увидом у своју улогу, па јавности представља да је његов став и поврјеђеност његовог пријатеља Арие Ливнеа довољна да у име Републике Српске из рукава истресе овакву одлуку.

Тако је и данас прије завршетка прекинут састанак који је Додик имао са амбасадором Израела у БиХ Боазом Родкином, а на Додикову инцијативу. РТРС је поново показао да је помни посматрач Додикових потеза, па се прилог претворио у одбрану и тврдње Арие Ливнеа. Јавност поново није добила одговоре на то гдје су и како потрошена средства из буџета РС, а РТРС је стао у одбрану Ливнеа истичући да цјелокупна прича има политичку позадину.

Поменут је и министар спољних послова Игор Црнадак и његова изјава да су сви његови ставови у вези са цјелокупном причом базирани на ставовима Владе Израела. Став министарства иностраних послова Израела, ако се испостави да је вјеродостојан, за Додика је увредљив и понижавајући, па ће све да узме у своје руке. Зашто је напрасно прекинут састанак Додика и Родкина није појашњено, а и зашто би када су гледаоци РТРС-а навикли да чују само оно што одобри владајућа структура.

За Ливена су посебно увредљиви наводи о злоупотребама новчаних средстава, а цијела прича је по њему исконструисана у вријеме продаје државног капитала у Руднику жељеза Љубија. Коначно се признало, иако не директно, да Ливне има свој удио у Изарели инвестмент групи, па су поврђена ранија писања да иза свега стоји Ливне лично. Иако то није признао, рекао је да је он довео инвеститоре, а прича се свела на то колико је он заслужан за Републику Српску и Србију, а шта је посебно урадио за РС.

У одбрану Ливнеа стао је и СНСД који је оцијенио срамном политичку хајку против доказаног (Додиковог) пријатеља Републике Српске и српског народа коју спроводи такозвани Савез за промјене и Министарство иностраних послова БиХ. У Ливнеову обрану стао је и РТРС јер ни у једном тренутку на јавном сервису грађана РС није дошла у питање његова улога, нити потрреба да се испита да ли је заиста цјелокупна прича истинита. Такође, све оно што је опозиција у протеклом периоду изнијела о овом питању и све што је затражила од надлежних институција да се испита како би се скинуо вео тајни са рада Представништва РС у Израелу на РТРС-у није споменуто.

Чак и писмо које је Министарство иностраних послова Изарела упутило БиХ није споменуто на РТРС-у док Додик није припремио контранапад. Иако се током дана амбасадор Родкин састао са министром Црнатком, РТРС о овом састанку није информисао грађане, а даје себи за право да спкулише о ненамјенском трошењу средстава за службена путовања Црнатка.

Најава обиљежавања спомена у Доњој Градини поново је била у функцији најаве учешћа Додика, Вучића и добре сарадње двије владе. У Сарајеву је први пут положен вијенац и одата пошта осморици убијених резервиста ЈНА у Великом парку у Сарајеву. Породице још увијек нису пронашле тијела својих најближих, а нада да ће се коначно открити судбина страдалих све је мања јер немају повјерења у правосуђе.

Ни свечана академија поводом Дана Града Бања Лука није могла проћи без централне фигуре Милорада Додика. Како би по некој логици поводом Дана Града прву поруку требао да упути градоначелник, у РС и на јавном емитеру је све могуће па су тако важније Додикове поруке. Свакако да јесте, јер од њега зависи колико ће се уложити у Бањалуку, а с обзиром да је Игор Радојичић градоначелник улагања ће се наставити и град ће имати неупитну подршку Владе РС. И дио Радојичићеве изјаве коју је РТРС објавио односио се на то колико је Влада РС уложила у овај град.

Ишчитано је и саопштење из Кабинета Жељке Цвијановић о састанцима које је одржала са представницима Свјетске банке, а најављен је и састанак са представницима ММФ-а. У наставку дневника емитована је и видео прича о обиљежавању Дана Града Бања Лука, а одмах затим и прилог о обиљежавању страдања у Јасеновцу, гдје је страдало око 700 хиљада људи, а упозорено је да се из Хрватске стално манипулише бројем жртава.

Између бројних изјава учесника комеморације емитована је и кратка изјава предсједавајућег Предсједништва Младена Иванића који је пристусвовао обиљежавању. Поново се дневник користио да се упозори на проблем тероризма и све чешћих одлазака бх. држављана на страна ратишта. Емитована је изјава шефа Мисије ОЕБС-а Џонатана Мура који је истакао да су за поједине функционере фотеље удобније од конкретних корака у корист народа, а РТРС је истакао да Мур на овај начин упозорава на проблеме у заједничким институцијама, као и Предсједништву БиХ.

У двадесетој минути РТРС је пренио кратку информацију да Главни одбор ПДП-а сматра да је у Народној скупштини РС потребо покренути иницијативу за изгласавање неповјерења Влади РС због лоше економске ситуације. Чак је емитован и кратки дио изјаве предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића.

Поново је услиједио низ прилога са Додиком у главној улози, од телеграма саучешћа поводом смрти Прокопиуса Манзураниса, бившег амбасадора Грчке у БиХ и Додиковог савјетника, до коментарисања приче о „великој Албанији“, оцјењући запаљивим изјаве албанских лидера Едија Раме, Хашима Тачија и Јонуза Муслијуа о могућем уједињењу Албаније и Косова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС