http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-21-05-2017/
21.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 21.05.2017.

Водитељ: Данијел Вујановић

Уредник: Нада Арлов

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Вербални окршај премијерке РС Жељке Цвијановић и министра вањских послова БиХ Игора Црнатка емитован је као ударна вијест на РТРС-у.

И вечерас је РТРС отворено стао у одбрану Цвијановићке, па је у њену корист повлачио изјаве старе и по неколико мјесеци како би доказало да су њене изјаве тачне. Након Додикове нервозе, јавност је сада запањена и количином Цвијановићкине, па је дневник почео њеним обраћањем министру Црнатку.

„Ниси имао гласова ни да уђеш у парламент. Иванић побједу може захвалити Бошњацима“ поручила је Цвијановићка.

Заболило је Цвијановићку то што је Црнадак подсјетио да је Младен Иванић имао више гласова од ње за члана Предсједништва па се уз помоћ РТРС-а поново покушавала да докаже да је Савез за промјене ушао у власт захваљујући Бакиру Изетбеговићу. Да би поткријепио Цвијановћкине изјаве да је Иванић побиједио захваљујући гласачким листићима Бошњака, РТРС је извукао изјаву из фебруара у којој је Михнет Окић из Коалиције Домовина говорио како су за Иванића гласала сва три конситутивна народа.

Уз наводе да као носилац листе није успио да уђе у Парламент, Цвијановићка је такође поручила Црнатку да је мјесто министра вањских послова никада није занимало, али да сигуирно не би дозволила да амбасадори „пљују“ по институцијама Републике Српске у свијету, као што то дозвољава он. Очајна је премијерка па из вечери у вече свједочимо њеним изјавама у којима безуспјешно покушава да оцрни Савез за промјене, јер јој је то очигледно једино остало као аргумент за одбрану своје позиције.

„Печат“, „Новости“, па на крају „Политика“, чини се да све оно гдје Додик да изјаву веома лако постаје тема за попуњавање празнина на РТРС-у. Тако је вечерас пренесена његова изјава да су измишљотине приче о наводном центру Републике Српске и Русије у Маховљанима, сличном Српско-руском хуманитарном центру у Нишу. Он је рекао да га брине да ли тај центар прави Бакир Изетбеговић.

Каже, Српска ће прихватити сваку помоћ при елементарним непогодама, било од Русије, Америке или Њемачке, а јавности је из прилога РТРС-а остало нејасно како је настала цијела прича о овом наводном центру. Влада РС има план за спас пропалих предузећа, па је вечерас изнесен нови план за Жељезнице РС по којем Влада која држи 80 одсто акција овог предузећа намјерава да откупи и власнички удио од мањинских акционара, да би као стоодстотни власник, кренула у оздрављење предузећа.

Влада је спремила и нови закон за Жељезнице, лекс специјалис како би процес смањења радника био што безболнији. Из Сидиката су изразили очекивање да ће Влада урадити стварну систематизацију која ће заиста показати колико је радника потребно жељезницама, као и да се не слажу са минималним отпремнинама. За чудо, емитовано ње и упозорење опозције да се тенутно стање у Жељезницама рефлектује и на остале сегменте друштва, попут изнуђене овјере књижица за раднике за које нису измирене обавезе према Фонду здравственог осигурања.

Како би потврдили Додикову и Цвијановићкину причу о економском расту, РТРС емитује прилог о порасту броја запослених на подручју Требиња, а најављене су и нове инвестиције у овом дијелу РС. Циљ је свакако и да се докаже да је промјена власти у Требињу допринијела побољшању услова за његове грађане. Иако је на РТРС-у стално изложен критикама и исмијавању, вечерас је РТРС заузео много блажи став спрам министра сигурности БиХ Драгана Мектића.

Тако је РТРС једва дочекао да пренесе да је Мектић поднио оставку на све страначке функције у СДС-у, а због тајкуна који су рат искористили за шверц и богаћење и који по његовим тврдњама поново улазе у странку. Ово је и повод РТРС-у да поново указује на распад у СДС-у, као и да се са овог медија чује да тајкунизацију у прњаворском СДС-у крив Миладин Станић.

И вечерас је било ријечи о обиљежавању јубилеја јединица Војске Републике Српске које су учествовале у стварању и одбрани РС. Значајни јубилеји обиљежени су у Приједору, Зворнику, на Романији. Током прилога о обиљежавању 25 година од стравичног злочина над недужним српским цивилма у селима Горње Јошанице код Фоче упозорено је на неефикасност бх. правосуђа које ни до данас није процесуирало одговорне за овај злочин у коме су махом страдала српска дјеца, старци и жене.

На спорост у процесуирању правде упозорено је и током прилога о  повратничкој породици Ћорић из села Бучићи код Мостара. Породици Ћорић пријети пљенидба имовине због хиљаду и по марака неплаћених судских трошкова, након што су изгубили су спор од некадашњег комшије Хрвата, чији су пси поклали њихово стадо оваца, а због чега су остали и без јединог извора прихода.

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС