http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-20-05-2017/
20.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 20.05.2017.

Водитељ: Данијел Вујановић

Уредник: Нада Арлов

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Иако је дневник вечерас трајао нешто краће, његов први дио имао је немјерљиву улогу у контаминацији медијског простора. Са РТРС-а су током вечерашњег дневника упућене изузетно опасне оптужбе да је Босна и Херцеговина партнер терориста, па би се надлежне институције требале позабавити тиме шта и како се са РТРС-а пушта у јавност.

Дневник се поново бавио темама од претходне вечери и настојањима да се докаже да је Савез за промјене у Сарајеву допустио пренос надлежности са нивоа РС. РТРС је такође покушао да покаже како министри из овог савеза нису сагласни, а циљ свега је био да се докаже да Савез за промјене не ради у интересу грађана РС.

Након интервјуа за Печат, РТРС се позабавио интервјуом Додика за Вечерње новости, па га је у централној информативној емисији пренио скоро у цјелости. У овом интервјуу Додик је истакао да ће се БиХ распасти уколико дође до појачаног интервенционизма међународне заједнице и да је више нико неће моћи саставити. Он је истакао да званичник америчког Стејт департмента Хојт Ји износи неистине и да сецесија није на дневном реду РС.

Иако је лидер ПДП-а Бранислав Бореновић позвао министра унутрашњих послова РС Драгана Лукача да истражи сазнања о плану „Посљедња шанса“, Борновићев позив се на РТРС-у није чуо. Планом се бавио Додик тврдећи да ниједним званичним каналом није добио информацију о плану “Посљедња шанса”, али да га понашање појединих опозиционих партија у Републици Српској подсјећа на описани сценарио, у којем су они ипак само лоши глумци, неспособни да изнесу своје улоге.

И док се јавности ипак покушава наметнути мишљење да опозиција јесте актер наведеног плана, Додик истовремено хвали МУП РС као најорганизованију и најспособнију полицијску структуру у БиХ, призната у свијету по борби против тероризма, те да ће МУП РС најмеродавније испитати цијелу ствар. Ко и каква признања је уручио МУП-у РС за борбу против тероризма јавности је мало познато. Упитан да ли се плаши за своју безбједност, с обзиром да је представљен као главна “мета” у плану “Посљедња шанса”, Додик је рекао да не дозвољава да га таква размишљања одвуку од суштинских ствари које је потребно урадити или потеза које је потребно повући.

Отишао је Додик и даље па се поредио са свим онима који су своје животе уткали у РС током претходног рата, док се он бавио „трговином“. И ту се није стало са баналностима, већ је на РТРС-у исчитан скоро цијели интервју, па је Додик покушавао да себе прикаже као жртву америчке администрације, истовремено очекујући да ће му нова америчка администрација на челу са Трампом скинути санкције. У наредном прилогу услиједиле су озбиљне оптужбе на рачун БиХ и њених институција.

И то од струке, како га је РТРС представила, експерта за тероризам Џевада Галијашевића. Као и претходно вече, циљ је био да се српски представници у Савјету министара прикажу као издајници РС и они који раде све како би урушили њену безбједност. Повод је одлука Савјета министара да Предсједништво БиХ даје сагласност за УН-ову „црну“ листу, а све је поново покренуо Додиков интервју за „Печат“ у коме је оптужио министре из Савеза за промјене за подаништво бошњачкој политици. Заплашити јавност, једини је циљ оваквих прилога, а манипулације тероризмом и наводне опасности на које РТРС упозорава скоро сваке седмице су постале смијурија, када се види ко стоји иза њих. За Галијапшевића одлука Савјета министара би отворила врата лицима са терористичком прошлошћу, која би могла “опрати” биографије и слободно се кретати Босном и Херцеговином, регионом и свијетом, што је велика безбједносна пријетња.

И ту се Галијашевић није зауставио већ је установио да оваквом одлуком БиХ није партнер у борби против тероризма, већ партнер терориста. Покушао је РТРС да докаже и да министри вањских послова и безбједности, Игор Црнадак и Драган Мектић нису сагласни, како би указало на проблеме унутар Савеза за промјене. РТРС се посебно вечерас обрушио на министра Црнадка након што је он истакао да је садашњи Савјет министара заслужан за исплату клириншког дуга.

То се коси са настојањима да се Додик прикаже као једини прави пријатељ кога уважава Русија, па се вечерас од њега, али и Цвијановићке чуле тврдње да су су Додик и институције РС заслужне за исплату дуга у новцу и да је све договорено прије него што је „СДА увела партије Савеза за промјене у власт, иако су изгубили изборе“. И поново су се из Печата чуле Додикове тврдње у коме је као главни баја о клириншког дугу рекао „ја сам га завршио“, али да нема везе и да ће славу препустити њима (Савезу за промјене).

На Црнатков упит зашто током десет година СНСД-ове власти није потписан овај споразум, РТРС је експресно емитовала Цвијановићкину изјаву у којој је указала на то да партије из Савеза за промјене раде све како би блокирале средства за грађане РС. РТРС замјера Црнатку што се бави смјеном Владе РС, док, како је истакнуто, сви јасно знају да проблеми постоје у парламентарној већини на нивоу БиХ. Лојални министар Петар Ђокић вечерас је стао у одбрану Владе, али и своје позиције, истичући да би се о лошем раду Савјета министара могла написати 501 страна.

Како се из владајућег режима стално чују исте флоскуле о томе да Савез за промјене у институцијама БиХ ради против интереса РС, упитно је шта би стало на те странице. Иако се са РТРС-а нису могле чути критике СДС-а на рачун плана Владе РС за Олимпијски центар, емитован је свакако Ђокићев одговор да се не продаје Олимпјиски центар, већ угоститељски објекти који, како рече министар, „зјапе празни“. Зашто су тек сада дошли на ред ти празни објекти, опет је за гледоаце остало нејасно.

Ђокић је био актуелан и у наредном прилогу који се односио на питање зворничке Алумине, па установио да би једино преговори били рјешење за ову фирму. Иако се РТРС раније није бавио информацијом да је Слободан Павловић дао оставку на мјесто сенатора РС, РТРС је вечерас пренио инфомрацију да је вијест о оставци Павловића била лажна и да је све резуилтат манипулације адвоката Душка Томића. Вијест је била кратка јер РТРС преноси само оно што одговара владајућем режиму, без потребе уласка у дубљу тематику, јер би се онда свакако морало повући питање кредита за вилу на Дедињу.

У наставку дневника биле су актуелне правосудне теме. Саопштена је информација да је Правосудна комисија Брчко дистрикта ставила је ван снаге одлуку о избору новог члана Високог судског и тужилачког савјета БиХ Драгана Томаша, као и даје Суд БиХ одбио је захтјев одбране генерала Новака Ђукића да буде обновљен кривични поступак у предмету против њега, а у којем је осуђен на казну од 20 година затвора.

Из Вишеграда дошао је прилог о обиљежавању 25 година формирања Вишеградске лаке пјешадијске бригаде, а у којој је страдало 144 бораца. Упозорено је на проблеме са којима се сусрећу дјеца погинулих бораца и породице борачких категорија, од којих већина нема запослење. У Вишеграду је такође обиљежено 25 година од страдања Бошњака, спуштањем ружа у Дрину с моста Мехмед-паше Соколовића и вјерским обредом. 25 година од почетка рата вријеме је када се обиљежавају јубилеји од оснивања више бригада Војске РС, па су ови значајни датуму обиљежени и у Зворнику, као и Брчком.

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС