http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-20-04-2017/
20.04.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 20.04.2017.

Водитељ: Нада Арлов

Уредник: Јасенко Тодоровић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Дневник је почео прилогом о сједници Представничког дома Параламента БиХ на коме није прошао приједлог о усвајању закона о акцизама по хитном поступку и приједлог закона о осигурању депозита.

Док је за грађане то добра вијест, за СНСД и владајућу структуру у РС то је пораз, јер је сада јасно да неће бити нове транше ММФ-а. За непролазак приједлога РТРС је кривца препознао у четири „одметнута“ посланика СДА и СДС-у, а данашње обарање закона је по РТРС-у поново показало да на нивоу БиХ парламентарна већина не функционише. Док су се на другим медијима могле чути оштре критике на рачун СНСД-а и свих оних који су се залагали за повећање акциза, а које је изнијела посланица СДС-а Александра Пандуревић, као и информација да је предсједавајући Шефик Џаферовић одгађао гласање како би се шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац чуо са Милорадом Додиком и Бакиром Изетбеговићем, за гледаоце РТРС-а ове информације су биле недосупне.

Прилог се свео на то ко је и како гласао, драматични апел СНСД-ове Душанке Мајкић да је данашње обарање Закона о акцизама угрозило ентитете и цијелу БиХ, вјероватно из страха јер је изневјерила очекивања премијерке Жељке Цвијановић па јој неће моћи јавити позитивне вијести које би могла пренијети ММФ-у на чије је засједање отишла у САД. РТРС је пренио само кратки дио изјаве Александре Пандуревић који се односио на њен став да је ово добра вијест јер ће џепови грађана остати сачувани од оних који неодговорно управљају буџетима и јавним средствима.

Дневник је искориштен и да се критикује министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак тако што је током дневника најављена емисија „Печат“ у којој је једна од тема био рад Црнатка и његова службена путовања по свијету. Како и сам назив функције коју обавља објашњава шта је министру у опису посла, преко РТРС-а се очигледно владајућа структура поново обрачунава са Црнатком.

Огромна средства која владајућа структура троши на своје путашествије, куповину нових аутомобила, представништва РС по свијету на РТРС-у се не спомињу, па тако вечерас на дневнику није споменута нота коју је Министарство иностраних послова Израела упутило Амбасади БиХ у овој земљи, а у којој се наводи да су у претходном периоду исцрпљени сви дипломатски канали којима су покушали да укажу на чињеницу да Представништво Републике Српске у Израелу не постоји и да Арие Ливне није представник Републике Српске у тој земљи, иако је вијест одјекнула у бројним бх. медијима. А и зашто би јавни сервис грађана РС сам себи копао јаму, па показивао јавности да је све што се у претходних неколико дана и година могло чути о представништву у Израелу лаж и обмана режимске политике и да су паре грађана отишле у приватне џепове. С друге стране, када треба оптужити опозицију ту је РТРС први.

Предсједник Додик вечерас је био у улози спасиоца општина коју су претходне власти довеле до пропасти. Сада, када је одговарајућа власт у Језеру и Шипову, Додик ће да помогне ове општине, па ће се чак и формирати фонд за помоћ неразвијеним општинама, градиће се вртићи, фискултурне сале, улагати у инфраструктуру. Намирисао је Додик природне ресурсе, па сад иде од општине до општине и све гласније говори о валоризацији бања, руда, шума и свега онога што се може искористити док су СНСД-овци на власти. Приватизација Рудника жељеза Љубија око које се ломе копља на релацији Додик-Павић била је тема свих медија, па тако и РТРС-а.

И док су други медији стајали на страну радника и синдиката „Арселор Митала“ из Приједора и Зенице који су током дана организовали конференцију за медије, РТРС-у је најважније да да докаже да „Изараели инвестмент група“ има бољу понуду. Евгениј Зотов, представник „Изараели инвестмент групе“ који је на конференцију дошао непозван, по РТРС-у ненајављен, дошао је да би доказао синдикатима да су намјере компаније озбиљне, а што су тврдили и представници СНСД-а у Приједору, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић.

Посјета министра Ђокића компанији Алумина била је повод да се РТРС мало дуже позабави питањем ове компаније, о којој се из владајућих структура до сада нису оглашавали. Да је из Павгорда Фоче упућено писмо предсједнику РС Милораду Додику на РТРС-у се није могло чути, јер вјероватно Додик има своје разлоге. У „Алумини“ су упозорили да због блокаде рачуна компанија губи дневно око два милиона КМ, а од Ђокића су добили обећање да ће се Влада овим питањем позабавити сљедеће седмице. Шта је још пар милиона, а очигледно за Владу РС нису драматични ни најављени протести и блокаде путева. Алумина ће очигледно да причека да се премијерка врати из САД-а.

Током дневника јавила се и Цвијановићка која је у САД-у имала низ састанака, а између осталог и са представницима Јеврејске заједнице Њујорку о унпређењима сарадње РС и Израела. Ни овдје није било спомена о представништву РС-а у Израелу, па је очигледно да ће се у наредном периоду рад приватног предузћа Арие Ливнеа на РТРС-у извјегавати. У телефонском јаваљају Цвијановићка је говорила о састанку који је имала са  сталним представником Руске Федерације у УН Петром Иљичевим, наводећи да Русија врло досљедно брани међународну, дејтонску позицију БиХ и у оквиру тога и Републике Српске, која је верификована Дејтонским споразумом.

У наставку дневника РТРС се бави проблемима које је у дистрибуцији електричне енергије, путевима и пољопривредним засадима оставио нови сњежни покривач. Штета је направљена широм РС и Федерације, а из ентитетских министарстава још нема никакве најаве како ће се санирати штете. Свако мало, па се Добој нађе на мети РТРС-а.

Вечерас је крикована градска Топлана која је дан након званичног истека сезоне гријања угасила пећи. Због недостатка гријања скраћени су часови у школама, а потрошња струје је по наводима РТРС-а на ивици колапса, па је на РТРС-у било и простора да се чује глас добојског СНСД-а да ће у понедељак на скупштини затражити одговорност за самовољу и неодговоран однос према грађанима. Чак и информација о отказивању рочишта због техничких проблема може бити тема РТРС-а онда када се кроз њега може провући да су чланови опозиционих странака против интереса РС.

Тако се вечерас поново спомињао градоначелник Добоја Обрен Петровић чије учешће у суђењу у предмету Нинковић и други РТРС редовно прати. У вечерас је обиљежавање Дана Војске РС било тема дненика. Овај пут кроз сједницу Организације старјешина Војске Републике Српске која је оштро осудила омаловажавање Републике Српске и дана њене војске из сарајевских кругова. Наглашено је да старјешине ВРС пружају пуну подршку институцијама РС на челу са предсједником Републике Милорадом Додиком да Дан Војске буде обиљежен на начин како то Српска и њени патриоти заиста заслужују.

Поново се Бранка Кусмук бавила апсурдима бх. правосуђа, овај пут кроз судски процесу који је вођен против Душка Јевића и Мендељева Ђурића због ратног злочина. Кусмук је указивала на „накарадну сарајевску правосудну праксу“ и пропусте у раду „грешне“ суткиње Мире Смајловић која је упутни акт за издржавање казне у Казнено-правном заводу Фоча Јевићу и Ђурићу потписала 10. априла , иако њих двојица казну издржавају од 2013. године.

 

 

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС