http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-20-04-2017-2/
21.04.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 21.04.2017.

Водитељ: Нада Арлов

Уредник: Јасенко Тодоровић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Поново је на дјелу била обмана јавности, тако што су све теме од значаја стављене у позадину Додикових интереса. 3.000 радника учесника протеста у Алумини нису ништа спрам потребе да Додик искаже све што му је на души, а да јавност сазна како премијерка Жељка Цвијановић са делегацијом успјешно преговара са представницима јеврејских заједница у САД-у.

Такође, битније је и да се из емисије „Печат“ репризира прилог о трошковима службених путовања министра спољних послова Игора Црнатка, јер важније се обрачунати са неистомишљеницима и онима који отварају очи јавности, од економског урушавања цијеле зворничке регије, па је приликом најаве ударних вијести, прво ишла најава прилога о Црнатку, а затим о протестима у Алумини.

Дневник је почео најавом помена жртвама усташког геноцида у јасеновачком логиру Доња Градина. Помен није споменут ради његовог значаја, већ да би се кроз најаву његовог обиљежавања поново промовисао Милорад Додик и његова добра сарадња са Александром Вучићем и Владом Србије, као и „висока“ делегација Израела.

Под високом делегацијом Израела РТРС и Додик несумњиво подразумијевању Арие Ливнеа, истог човјека због којег је Министарство спољних послова Израела упутило ноту Министарству спољних послова БиХ, информацију коју је РТРС вјешто заобишао раније да пренесе јавности. За Додика и РТРС нота коју је упутило Министарство спољних послова Израела представља фрустрацију одређеног броја људи, а прије свега „типа“ Александра Николића који је радио у Представништву РС у Израелу и министра вањских послова БиХ Игора Црнатка.

Због тога хијерархији Додика и РТРС-а већу важност имају сам Ливне и делегација града Модина, па ће цјелокупну ситуацију рјешавати са њима. Додик је напоменуо да стоји иза свега што је Ливне урадио јер је он његов добар пријатељ, да је више урадио за Републику Српску него Игор Црнадак и Бранислав Бореновић, а ово је истовремено порука грађанима да сви они који су пријатељи Додику имају право да црпе буџет РС и да преко леђа грађана остварују личну корист. Ко се успротиви наћи ће се на црној листи Додика и РТРС-а, као у случају министра Игора Црнатка који се посебно залаже да се јавности разјасни ситуација око представништва у Израелу, па се свако мало нађе на удару у централном дневнику.

Тако је и вечерас, два пута, први пут кроз прозивке Додика, други пут кроз емитовање прилога о трошковима његових путовања, а које према тврдњама РТРС-а Министарство вањских послова не жели да достави РТРС-у. Изјаве међународних представника РТРС преноси само када иду у корист интересима владајуће структуре, па су у посљедње вријеме изјаве шефа Делегације ЕУ у БиХ које се тичу реформи и усвајања закона о акцизама веома честе на РТРС-у. Емитују се како би јавности доказали да је сасвим нормалан потез да плаћају скупље гориво, занемарујући чињеницу да управо међународним представницима одговара да се БиХ што више задужује јер то иде у њихову корист.

Из прилога у прилог Додик је имао главну улогу, па је тако и прича Бранке Кусмук о распаду владајуће колиције за увретиру имала Додикову тврдњу да га је лидер СДА Бакир Изетбеговић звао и тражио помоћ у подршци закључцима у вези са законом о акцизама. Додик је истакао да он и СНСД нису пристали, а на овај начин Додик вјероватно жели да јавности покаже да интереси СНСД-а и СДА нису исти, иако је то свима већ јасно.

Уколико је желио да јавности појасни, зашто онда није навео који су то тачно закључци за које га је изетбеговић молио. Кусмук је тако коментарисала, постављала питања, закључивала да се на нивоу БиХ одавно не зна ко је власт, да је коалиција, како ју је назвала „стално-нестална“, и да је током јучерашњег засједања Представничког дома достигла фијаско. Кусмук је СДС назвала Изетбеговићевим партнерима из Српске, па је закључила да је позив Изетбеговића Додику уздрмао посланике ове странке.

Како и увијек, од детаља и метафора, гледаоци нису могли да разлуче шта је вијест/тема прилога, а шта њен лични став, па је од стално-несталне коалиције и правдања Додика, прилог завршио инсинуиацијама сукоба на релацији ХДЗ-СДА а све због приједлога измјена Изборног закона. Конференција за медије које је Додик имао током дана била је непресушан извор за РТРС, па би било боље да се дневник емитовао из предсједничке палате, него из новог, у регији, најмодернијег студија. Током конференције Додик је истакао да подржава раднике Алумине, а сада је за све криво правосуђе које је по њему „одметнути дио друштвених интереса у Републици Српској и цијелој БиХ“.

Раније је једино правосуђе РС за Додика имало дигнитет, па се тако није освртао на замјерке опозиције на овог правосуђа. Тако је у случају ревизије пресуде истицао да се кривичне пријаве које правосуђу БиХ поднио НДП против Бакира Изетбеговића и Сакиба Софтића требале поднијети правосуђу РС јер ово у БиХ нема легитимитет. Сад је очигледно и правосуђе РС за Додика избгубило легитимитет, па може да каже да је правосуђе „синоним за лоповлук и криминал“.

Зашто тако није регаовао када је недавно на Скупштини РС разматран извјештај Тужилаштва РС, па опозиција имала низ замјерки због политичких утицаја на правосуђе због нерјешавања крупних афера, међу којима је и Афера Бирач чије се пољедице и данас осјете, а ових дана кроз блокаду Алумине која свакодневно губи по скоро два милиона КМ и чије је урушавање све извјесније. Огласила се и Влада РС уз став да је урушавање пословања Алумине ненадокнадив губитак за РС, али је и овај прилог искориштен за то да се нагласи колика је улога Владе РС у цјелокуном напретку овог предузећа. Сада када је предузеће у блокади, Влади је требало више од седмице да се огласи.

Протест у Зворнику, гдје се окупило око 3.000 радника Алумине, Боксита и Рудника Сребреница, а који је био ударна тема скоро свих бх. медија на РТРС-у је на ред дошао тек у једанаестој минути. РТРС је истакао да су радници са протеста упутили поруку Основном суду у Зворнику да деблокира рачун Алумине, те да су затражили ванредну сједницу Владе РС о овом проблему. Од Министарства унутрашњих послова затражено је хитно процесуирање свих оних који су укључени у блокаду рачуна, а уколико се не ријеши питање најављено је да ће се протести радикализовати и наставити у Бањалуци.

Огласио се и Основни суд у Зворнику из којег је истакнуто да блокада рачуна Алумине остаје на снази све док се рјешење о извршењу не проведе у цјелости или док тужилац не преложи одлагање или не повуче приједлог. Симптоматично је како Додик који има рјешење за све у РС и коме не требају друге институције сада стоји завезаних руку и само коментарише, па је све извјесније да су тачне тврдње које се све чешће чују у другим медијима да је у СНСД-у на снази обрачун босова и да Додик не зна како ће даље.

Неизвјесно је и како ће се имплементирати и Додикова замисао о продаји Рудника жељеза Љубија „Израели инвестмент групи“. Противнике чврстог става већ има у Марку Павићу и ДНС-у, па Додик сада РТРС користи као средство како би доказао јавности да је продаја овом понуђачу исправна одлука. Тако је директор ове фирме Евгениј Зотов добио своје минуте на РТРС-у како би убјеђивао јавност да ће све што је ова компанија обећала у својој понуди бити испоштовано. И

док је давао изјаву РТРС-у, уз сценографију за рубрику неповјеровати, иза стола мањег од школске клупе, у позадини са запрљаном лопатом и једном медаљом са рударским знаком, као доказом да се ова компанија заиста бави експлоатиацијом руде, Зотов је истакао да његова фирма већ преговара са другим фирмама из региона, чиме намеће закључак да је продаја Љубије израелској компанији већ готова ствар. Додик је потврдио да су гаранције најјачих европских банака довољан доказ па самим тим поручио и градоначелнику Приједора и свим они који су забринути за судбину овог рудника да немају чега да се плаше. Милиони су ипак главни аргумент, па је Додик са екрана РТРС-а по ко зна који пут поновио како је понуда већа за 30 милиона марака и да он представљајући народ РС нема право да прихвати мању понуду од „Митала“.

Очигледно је сада узео улогу и Народне скупштине РС, па је извјесно да ће посланици узалуд засједати, јер је продаја Љубије већ завршена ствар. Оно што је жалосно је што народ РС за које се Додик само декларативно залаже неће ништа имати од милиона израелске групе. Колико је РТРС-у битно да докаже да је исправна одлука о продаји Љубије Зовтову и компанији, говори и то што је овај прилог трајао пуно дуже од прилога о протестима у Алумини.

Службена путовања министра спољних послова БиХ Игора Црнатка су и вечерас била тема. Емитован је прилог из емисије „Печат“, а све како би се доказало ненамјенско трошење средстава и лош однос Министарства спољних послова БиХ према РТРС-у и кршење закона о слободи информација од стране овог министарства. Црнадак је на удару јер јавности у РС отвара очи, пише писма, заједно са ПДП-ом тражи истраге о трошењу новца на различита представништва и редовно не добија одговоре. Вријеме је за освету, па владајућа структура користи РТРС и по принципу „напад је најбоља одбрана“ поново обмањује јавност.

Проблем је и то што Црнадак има добре односе са другим земљама, а између осталог и са Изараелом, земљом из које је коначно изашла права истина о представништву РС и улози Арие Ливнеда, Додиковог доброг пријатеља. РТРС се позива на то да РС финансира заједничке институције па самим тим и службена путовања министра спољних послова и сада је то битно да се сазна гдје средства иду и како се троше. У случају разноразних представништава РС и лобистичких кућа и милионских износа, која се исто тако финансирају из РС-а то није важно за РТРС.

Важно је само онда када улогу министра обнаша неко ко није близак владајућој структури у РС, а о објективности прилога најбоље свједочи чињеница да се сва прича базира на неименованом извору информација, „блиском Министарству спољних послова“. Цјелокупну причу пратила је слика Црнадка и делегације која га је пратила на путовањима, па би РТРС-овци у свом прилогу могли да пронађу одговор гдје је министар био и шта је радио. Да РТРС иоле прати и преноси информације о Црнатковим службеним путовањима и јавности би било много јасније шта ради министар спољних послова БиХ.

Цјелокупан прилог није могао да прође без СНСД-а који је вјероватно и непотписани аутор цјелокупне приче, па се као адекватан саговорник овај пут нашла Душанка Мајкић, у улози предсједавајуће Комисије за спољне послове у ПД ПС БиХ, која је оцијенила да о Црнаткових нема никакве користи. Након Мајкићке, на РТРС-у је наступио ХНС-овац Марио Караматић који инситира да Црнадак буде саслушан и да буду истражени подаци о његовим путовањима и какве користи од тога има БиХ, па је на његов приједлог Дом народа Параламентарне скупштине БиХ формирао привремену истражну комисију. По РТРС-у, парламентарци су сагласни да је стање у Дипломатско-конзуларној мрежи веома лоше, а спољно-политички статус БиХ никад гори.

Сада РТРС-у и владајућој структури одговара да се кола сломе на Црнатку јер није из одговарајуће политичке опције, иако проблеми у ДКП трају годинама.Додик је био актуелан и у 20-ој минути, поново кроз тематику обиљежавања Дана Војске РС. Овај пут тврдњом министрице одбране БиХ Марине Пендеш која је потврдила да предсједник РС може говорити на обиљежавању Дана Војске РС. Поново је требало аплаудирати Влади РС јер ће буџетским корисницима измиривати дуговања на рате. Као и увијек када треба да се прећути, тако је и прилог о стању у Шумама РС дао опречне информације.

Обустава испоруке за 13 предузећа која су се, како је наведено према сазнањима извозом и препродајом шумских сортимената, споменута је тек тако да би се стекао утисак исправног поступка овог предузећа. До раскида не би ни дошло да дрвопрерађивачима са Романијске регије вода није дошла под врат, па су нерегуларности испливале на површину.

Могућа оставка директора Шума РС Ристе Марића на РТРС-у није ни у једном тренутку споменута, као ни то ко ће сносити одговорност за године и године нерегуларног црпљења шумских ресурса.

Блокада рачуна болнице у Добоју од стране „Водовода“ у Добоју по РТРС-у је политички обрачун јер је на мјесто директора дошао кадар СНСД-а који је био и кандидат за градоначелника Милорад Живковић.

 

 

 

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС