http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-19-05-2017/
19.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 19.05.2017.

Водитељ: Нада Арлов

Уредник: Јасенко Тодоровић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Из дана у дан РТРС нам све више показује да је његова основна функција преношење ставова владајуће структуре и критиковање њихових неистомишљеника. Показује то и чињеница да је и јуче, а и данас дневник почео дијеловина интервјуа предсједника РС Милорада Додика за емисију „Печат“.

Како Додику у посљедње вријеме не иде од руке да спроведе све своје циљеве у дјело, тако је сваки дан све нервознији. РТРС је дежурни да пренесе сваки његов став, његову критику и да буде гласило преко којег ће се у јавности оцрнити опозиција и сви они који јавно говоре колике су размјере криминала који је оштетио РС и њене грађане.

Преко РТРС-а се константно пребацује фокус са неефикасности Владе РС на власти на нивоу БИХ, а инсинуације о плаћеницима који имају за циљ урушавање РС и опасности од тероризма о којима нам са овог медија говоре „експерти“ су само начин да се скрене пажња са правих проблема. Додик и СНСД се никада нису промирили са чињеницом да су изгубили изборе и власт у Сарајеву, па садашње представнике у бх. власти на сваки начин путем РТРС-а покушавају приказати издајницима РС.

Вечерашњи дневник почео је Додиковим тврдњама за „Печат“ да су министри из Савеза за промјене у Савјету министара БиХ поново издали интересе РС и угрозили њену безбједност тако што су „подлегли захтјеву Бошњака и донијели одлуку да је потребна сагласност Предсједништва БиХ за стављање лица и организација на „црну“ листу УН-а“.

Иако је министар безбједности БиХ Драган Мектић јасно објаснио какву улогу ће Предсједништво БиХ имати, то нимало не смета да се крене са Додиковим спиновима о томе како је ово начин да се заштите терористи и терористичке организације, као и да муслимански члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић неће дозволити да се неко од неко од муслимана стави на „црну“ листу.

Гдје Додик, ту и Цвијановћка, па је и премијерка подгријавала Додикове тезе тврдњама да не вјерује у објективност институција БиХ које треба да одлучују о томе ко ће на „црну“ листу из разлога што и данас тамо сједе представници политика које су у рату и послије давали држављанства лицима која су на ове просторе донијела радикалну идеологију, па је још најавила да РС мора јачати своје капацитете. РС има специјалну антитерористичку јединицу МУП-а која се свако мало промовише путем РТРС-а.

Коме и за шта служи ова јединца јавности није јасно, али је сигурно да се за њу издвајају огромна средства, као и да се за њено постојање посебно залаже владајући режим. Конференција за медије коју је организовао ПДП и на којој су представљени сви промашаји Владе РС на РТРС-у је добила тек толико пажње да би на критике ПДП-а експресно одговорили Додик и Цвијановићка, уз помоћ шефа Клуба посланика СНСД-а Радована Вишковића. Црна и бијела књига коју је представио ПДП, од владајућег режима оцијењена је потезом очајника. Владајући режим још тврди да инцијатива за изгласавање неповјерења Влади неће проћи ни дневни ред, а Додик се већ увелико бави пребројавањем гласова, па тако зна да, поред посланика из владајуће коалције, неће гласати ни одређени број посланика, како их је назвао „око нас“.

И ту се поново намеће питање шта је сада у понуди за глас у интерсу владајућег режима. Али да се вратимо РТРС-у. Прилог је био конципиран тако да се фокус са промашаја Владе РС пребаци на рад српских представника у власти на нивоу БиХ. Тако се прилог у коме је јавности требало приказати на који начин опозиција критикује Владу и у коме су се требали чути аргументи за њену смјену претворила у очајнички потез премијерке Жељке Цвијановић да укаже на то да Савез за промјене не ради у интересу РС и њених грађана, већ да је сервис грађана Федерације.

Од почетка приче о изгласавању неповјерења Влади Цвијановићка се брани очајничким нападима на опозицију, јер очигледно да нема адеккватних аргумената којим би одбранила своју позицију и позицију институције на чијем је челу, јер су очигледно потрошене све флоскуле о ефикасности владе. Додик је нервозан, Цвијановићка је очајна а гледаоци РТРС-а морају свако вече да гледају њихове покушаје да оцрне све оне који су коначно одлучили да стану у крај режиму који влада дуго година уназад. За крај прилога апсурд свега је била изјава предсједника Клуба посланика Радована Вишковића да у „такозваној црној књизи“ којом опозиција спинује јавност, више од половине материјала није истинито.

И ту долазимо до закључка колико је режим увјерен да је грађанима испран мозак и да ће повјеровати да је Вишковић у истом дану прочитао књигу од 200 страна па зна да је пола ње лажно.

Наредни прилог под ауторством Наде Велетић бавио се одбраном Додика у вербалном дуелу на релацији Бранислав Бореновић- Додик. Како је Додик у интервјуу за Печат говорио о имовини Бореновића износећи низ оптужби на рачун њега и његове породице, стигао је и Бореновићев одговор. Бореновић је истакао да је спреман на јавно сучељење са Додиком како би се видјело ко има шта од имовине и колико та имовина вриједи. Велетићка, вечерас у одбрани Додика није крила своју пристрасност, па се побринула да јавности дочара Додика као жртву Бореновићевих напада. Тако је на Бореновићев став је спреман да покаже податке о својој имовини, да се не плаши и да га Додик једино можда може ућуткати ликвидацијом, стигла тврдња Додика да је  Бореновић одавно њему и његовој породици ставио мету на челу, говорећи неистине и сплеткарећи о имовини коју наводно има и начину на који ју је стекао.

Очај Наде Велетић у покушају да обрани Додика најбоље је показало њено питање упућено Борновићу о томе чија кућа више вриједи, његова или Додикова. Како сваком нормалном човјеку његова кућа највише вриједи, Велетићка је покушала инсинуацијама да докаже да је Додик управу са својим тврдњама везаним за имовину Бореновића. Одбрана Додика вечерас је личила на Шојићеву „неће да може“, па је и он тако говорио да да опозиција годинама лаже о његовој имовини. Неће бити да је тако, рекао је Додик, а Велетићка наставила са тврдњама Додика и Цвијановићке, да ПДП приписује себи заслуге што је на преговорима о Бутмирском пакету рекао „не“ НАТО пакту, као и да је опозиција дошла до дна и показала да више није способна да води политику, већ само показује лични очај. Тако се и други пут током вечерашњег дневника чула тврдња да је опозиција сервис грађана Федерације, а не РС.

Додик и Цвијановићка не могу да се помире са чињеницом да није успјела продаја Љубије, па сада свим средствима преко РТРС-а покушавају грађанима да прикажу Митал у негативном свјетлу, а све оне који су гласали против одлуке владе издајницима интереса РС. Тако се вечерас чула тврдња да Митал Зеница плаћа дуг према СДА градњом меморијалног центра бошњачким жртвама у руднику Омарска. Проблематично је то што су посланици Колације Домовина били суздржани, па се све поново окренуло против опозиције. Било је и изјава из ове Коалиције о морбидностима што Митал условаљава изградњу центра гласовима посланика Домовине.

Да су Бошњаци поново насанкали српску опозицију у Народној скупштини, да опозиција нема појма шта се дешава и да ради све само да нашкоди Влади РС како би се попели на власт, утврдио је Ненад Стевандић, онај коме је фотеља потпредсједника Народне скупштине РС прирасла за срце, па је није оставио ни након напуштања СДС-а. Како би потврдили Стевандићеве ставове, РТРС је истакао да се лидери опозиције Говедарица и Бореновић нису јављали током дана, а да њихове страначке колеге нису упућене у причу. У наставку дневника РТРС се бавио активностима премијерке која је данас са министрима одржала састанак са начелницима Модриче, Дервенте, Брода и Вукосавља.

Цвијановићка је истакла да се у наредном периоду очекује реализација пројеката који се односе на водопривредне објекте у вриједности од 21 милион КМ у овим општинама, као и да је након поплава које су задесиле РС, а посебно ове општине приоритет изградња насипа и објеката заштите од поплава. Ово је несумњиво још један доказ да Влада РС помаже само оне општине у којима је СНСД и странке из коалиције на власти, као што је и сам Додик обећао након избора. Показао је то и сљедећи прилог у коме је министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић заједно са СНСД-овим начелником општине Шипово Миланом Ковачем отворио локални пут Бујадница-Натпоље, дуг 4,2 километра у који је Влада РС уложила пола милиона марака.

Како је кренуло, прича о акцизама ће поново бити актуелна. Предсједавајући Вијећа министара БиХ изјавио је да има информације да је у Парламенту БиХ обзбијеђена већина да би поново биле покренуте процедуре за усвајање сета закона о акцизама, а наглашено је да ће се о овоме посебно разговарати са Савезом за промјене. Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Сакиба Халиловића и Елфете Весели због свирепог убиства 12-годишњег Слободана Стојановића из Доње Каменице, код Зворника 1992. године. Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица Српске до краја године требало би да сачини списак дјеце која су на било који начин страдала у рату.

А у Бањалуци ће у понедјељак, 22. маја, бити обиљежено 25 година од страдања 12 беба у бањалучком Клиничком центру због недостатка кисеоника. Као датум обиљежавања овог догађаја одређен је 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостатка кисеоника, умрла прва од 12 беба, а остале су преминуле до 19. јуна 1992.

Кроз прилог о акцији припадника специјалних јединица Војске РС који су током дана на Равној Романији подигли највећи јарбол и заставу Републике Српске, апеловано је на јединство у одбрани интереса РС, а поруку је пренио комадант „Вукова са Дрине“ Милан Јоловић Легенда, исти онај коме је пријећено смрћу због нејединства у локалном СНСД-у. Емитован је и прилог пуштању у рад новог транспортног система који ће побољшати рад у ЕФТ Руднику и Термоелектрани Станари, као и прилог у коме је било ријечи о проблемима домаћих привредника који имају деташмане за извођење послова у инсостранству, а који трпе штету због дугог чекања на радне визе из Амбасаде Њемачке.

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС