http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-19-04-2017/
19.04.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 19.04.2017.

Водитељ: Јасна Поповић

Уредник: Нада Арлов

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Нови студио, стара уредничка политика. Како ће РТРС и даље извјештавати објаснио је предсједник РС Милорад Додик када је честитајући јубилеј РТРС-овцима поручио да „једино што треба да радите јесте да водите рачуна о Републици Српској и да Република Српска не смије да буде упитна ни у једном тренутку, да мора да буде фаворизована и увијек велика и достојанствена, јер је преживјела свих 25 година са вама“.

Гдје је Додик био док су се РС и РТРС оснивали јако је упитно, јер га по питању ратних година прати лош глас, али је оваквом поруком ставио до знања да ће јавни сервис свих грађана РС бити и даље под његовом командом и да ће грађани чути и видјети само оно што одговара интересима владајуће структуре. Дао им је пет милиона за нови студио па је сада ред да се то улагање и оправда. Од тридесет минута дневника трећина је била посвећена обиљежавању 25 година РТРС-а и порукама Додика поводом овог јубилеја.

Откривена је и освештана спомен плоча за раднике који су током рата дали живот за РС. Додик је поручио да је РТРС растао са РС и да је њен неодвојиви дио. Уреду је да јавни сервис грађана Републике Српске прати сва дешавања у РС, али се мора повући линија између објективног извјештавања и овог који је тренутно на снази, режимског, гдје се сваки потез владајуће структуре, ма колику важност имао, ставља у прве минуте дневника, док се активности других, посебно опозиционих политичара игноришу или им се приписују издајнички атрибути.

Као што је током откривања спомен плоче наглашено да су дате жртве за информацију, истину и правду, по данашњем раду РТРС-а мало шта је остало од оних који су се борили за ове идеале. Сада, када се информативне емисије уређују из кабинета владајућих структура, о објективности и пожртваности за истиниту информацију апсурдно је и говорити.

Након честитки Додика, по правилу требала би доћи премијерка, али она је на путовању у САД-у, па је други по реду за честитке био потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић, који је истакао да се РТРС, за разлику од бројних институција, попут Војске РС одупрла свим настојањима да се истргне и отме од РС. Генерални директор Драшко Милиновић је поновио, као и претходиних вечери, да РТРС сада има најмодернији студио у региону и да је нагледанија, па је најавио још боље резултате, а током подужег интервјуа захваљивао је свим онима који подржавају рад РТРС-а.

У складу са обиљежавањем 25 година организован је и велики концерт у Бањалуци, а заиста је невјероватно како поред великих дуговања овог јавног емитера постоје огромна средства за све што је најављено поводом њеног обиљежавања.

Од 12 минуте на дневнику су кренуле актуелности које су обиљежиле дан. Као и увијек прво су на реду биле теме везане за Додика, СНСД, саопштења из кабинета Жељке Цвијановић,док су за крај дневника остављене активности попут посјете предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића Македонији.

Мјеста за активности опозиционих странака, попут неколико захтјева које је током дана изнио ПДП није било. Јасно је да ће и даље РТРС о СДС-у, ПДП-у и другим опозиционим странкама извјештавати само онда када буду имали прилику да критикују њихове потезе, или тек толико да створе утисак да се ове странке не боре за интересе РС. Кроз неколико прилога понављале су се Додикове изјаве,који је као и до сада био главни извор информација за свако питање.

Прво је на ред дошло ново изазивање кризе, јер је у Предсједништво БИХ стигао захтјев из Министарства одбране БИХ да се ова институција изјасни о обраћању предсједника РС на свечаности поводом обиљежавања Дана Војске Републике Српске. Иако је предсједавајући Предсједништва БИХ Младен Иванић упутио јаку поруку поводом ових дешавања и истакао да је неприхватљиво да предмет нове политичке кризе у БиХ буде програм прославе Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пјешадијског Република Српска пука, нова криза ће вјероватно да наступи, јер је Додик истакао да ће убудуће Дан Војске Републике Српске бити обиљежаван одвојено од касарни и протокола Оружаних снага БиХ.

И у овом прилогу јавио се Стевандић истичући да само јединство српских странака може да се одупре оваквим нападима. О јединству као најбољем одговору није се могло говорити у наредном прилогу који се односио на сједницу Представничког дома Парламента БиХ на коме ће се наћи закон о акцизама. Тако је истакнуто да је СДС умјесто јединства са СНСД-ом изабрао коалицију са СДА. Оно што је током дана поручио Младен Босић на РТРС-у се могло чути само дјелимично, јер овом меидју не одговара да јавност чује о политиканству СНСД-а и све евидентнијем обрачуну босава у кругу ове странке.

Такође не одговара ни то да се чује СДС-ово појашњење шта је Влада РС требала да уради за пољопривреднике и да аутопутеви за које ће ићи додатних 15 фенинга од акциза неће значити ништа оним грађанима који нису близу аутопута Бањалука-Сплит који се намјерава градити, а преко којег ће се вјероватно поново опрати милиони.

Зато има простора за изјаве Сташе Кошарца који је током подужег обраћања истакао да СДА понижава СДС, да је изиграва као партнера на реформским процесима, да положај српских представника у заједничким институцијама у БиХ никада није био лошији, али да се ова странка ипак окреће Бакиру Изетбеговићу, те да је стварни циљ СДС-а економско урушавање РС.

Исчитано је и саопштење о одласку Жељке Цвијановић у САД гдје ће учествовати на Скупштини Свјетске банке и ММФ-а. Велика задужења и све чешће емисије трезорских записа РС правдао је Додик истичући да РС испуњава кредитне обавезе и смањује дуг, што је једнствен примјер у региону. Навео је и да представе о задужењу РС нису објективне, па је тако обмануо поново све грађане причом о стабилности буџета који се свакодневно буши новим задужењима, попут најновијег вишемилионског за нови возни парк премијерке и министарстава.

Поново је изнесен и низ критика Додика на рачун бискупа Комарице.

У наствку дневника РТРС се потрудио да докаже да коалиција СНСД-а и ДНС-а није угрожена продајом Рудника жељеза Љубије. Чији интерес ће да побједи показаће гласови у Народној скупштини РС, а с озиром на став Марка Павића, јасно је да ова странка неће промијенити мишљење. Додику се ипак свиђа цифра од 92 милиона, па је јасно је да искористи све снаге да избори продају Љубије, у јавности сумњивој израелској компанији, па ћемо вјероватно у наредном периоду чути са РТРС-а још бројне аргументе који иду у користи продаје овом понуђачу.

О кризи у Алумини још увијек РТРС површно извјештава. Тако је вечерас пренесен само дио говора начелника Зворника Зорана Стевановића који већ данима покушава да ријеши кризу насталу блокадом рачуна ове компаније. О пријетњама ликвидацијом које је добио Стевановић није било ни ријечи, а јасно је и због чега, јер је управо особа која је пријетила Стевановићу, Вељко Вукелић близак предсједнику Додику.

Поново је на снажи режим, па се ствара утисак да је камен на аутомобилу Сташе Кошарца важнији од пријетњи смрћу начелнику Зворника. Криза у Агрокору и учешће министра Шаровића на састанку министара региона добило је 20-ак секунди у дневнику, а посјета предсједавајућег Предсједништва БИХ Младена Иванића Македонији и састанку са предсједником Ђорђем Ивановим током којих је наглашена изузетно добра сарадња двије земље и најављени нови пројекти добила је тек 40-ак секунди.

Као што је на почетку и речено, нови студио, стара уређивачка политика под контролом владајуће структуре.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС