http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-18-05-2017/
18.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 18.05.2017.

Водитељ: Нада Арлов

Уредник: Јасенко Тодоровић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Ударна вијест бх. медија током дана била је информација безбједносних служби да се спрема атентат на министра сигурности БиХ.

Већина бх. медија је у централним информативним емисијама ову вијест емитовала на самом почетку. На РТРС-у ова информација на ред је дошла тек у 18-ој минути, веома кратко. Вечерашњи дневник најбоље осликава под чијом палицом се води уредничка политика РТРС-а. Иако је интервју предсједника РС Милорада Додика емитован у емисији Печат, одмах након дневника, РТРС је велики дио интервјуа пренио као први прилог у дневнику.

Јасно је и због чега, јер је дио интервјуа садржавао Додикове тврдње да инцијатива за смјену Владе неће проћи, као и озбиљне оптужбе на рачун опозиције. Оно што РТРС и Додик упорно настоје јесте да покажу како су посланици из опозиције поткупљиви, истовремено игноришући чињеницу да су они којима се ти исти посланици обраћују у ланцу корупције.

Како је Додик онај који се у посљедње вријеме највише буса да су му се обраћали посланици опозиције, а током вечерашњег дневника је најавио да ће клуб посланика СДС-а у Народној скупштини напустити још два посланика, то би требао бити добар сигнал правосудним институцијама РС да се коначно отвори истрага о “куповни посланика”.

Најтужније у свему јесте што јавни сервис грађана РС, који и плаћају грађани да би добили објективне и истините информације, на цјелокупну причу Додику аплаудира и отворено га подржава. Штавише, Додик је истакао да је Жељка Цвијановић одличан премијер, “поштена жена- ништа јој не можете приписати, бори се”. То поштење ће се и одржати све док правосудне институције буду у служби владајућег режима и све док се у РС на политичку корупцију буде жмирило.

Додик је негирао и да Влада има проблем са већином, истовремено пребацујући фокус на проблем већине на нивоу БиХ. Закључак се сам намеће да је једини циљ емитовања интервјуа био да се у јавности оцрни опозиција, при чему је називао опозиционе политичаре губитницима, сликовито објашњавајући да опозиција не може добити подршку за смјену Владе јер је “то за њих свемир” и да се на 42 гласа не могу попети ни да имају ракетни мотор, на шта је новинарка Нада Велетић климала главом.

По Додику све што долази против њега или Владе РС резултат је личних фрустрација и резултат заграђења јавних простора. Правдао је Додик аранжман са Евгенијем Зотовим, истичући да је то био начин за улагање у привреду, повећање пензија, па успутно рекао да се он борио за такве циљеве, а не да би нешто вукао кући. Колико се грађани РС свакодневно трују гледајући РТРС постало је немјерљивом, јер је вечерашња контаминација са Додиковим интервјуом трајала пуних пет минута.

Зотов је увјерен да ће преузети дио Љубије, чак и након што је Народна скупштина гласала против одлуке Владе која је ишла у његову корист. Тиме отвара питање на основу чега може да тврди тако нешто, сем уколико му неко ко је изнад Народне скуштине није обећао удио у Љубији.

У томе помаже и РТРС, који је емитовао и дио разговора са Зотовим, из његове канцеларије, са симболичним ознакама, лопатом и медаљом, да се његова фирма бави рударством. Влада и они који су Зотову обећали удио сигурно ће пронаћи начин да остваре своје циљеве, а све под плаштом залагања за интересе РС. Емитован је и разговор са Младеном Јелачом, директором Арселор Митала, компаније из које је изражена захвалност свим онима који су спријечили продају сумњивој израелској компанији.

Улога РТРС-а је немјерљива у цијелој причи јер је Зотову дала простор да јавности указује да у Миталу “нису чита посла”. Тако је експерт Зотов, слао своје рударске експерте у рудник Омарска, али су их од тамо враћали, као и да је разговаро са радницима МИтала и да нису чиста посла шта је раднике мотивисало на протесте. Све вечерас везано за продају Љубије ишло је у корист одлуке Владе и Зотова, па су тако емитовали и прилог из Љубије током којег су анкетирани становници овог мјеста истакли да није важно ко ће купити Љубију, као и да Влада треба да одлучи коме ће продати Љубију.

О реорганизацији Жељезница и посљедицама које ће запослени у овом предузећу осјетити РТРС се бавио тек толико да прочита информацију из Владе РС. У наставку било је ријечи о политичким и безбједносним аспектима.

Прво се кренуло са одговором који је Милорад Додик упутио високом званичнику америчког Стејт департмента. Хојт Брајан Ји је упозорио да расту тензије на Балкану, а да Русија интензивно ради на подривању напретка. Он је истакао да Русија појачава утицај у РС путем Владе РС, финансијским и политичким средствима, као и да охрабрује сецесионистичке планове, на шта је Додик одговорио да сецесија није на дневном реду, али да је не искључује, као и да је сједио са Путином који то није тражио.

Настављено је са извјештајем који је Високи представник Валентин Инцко поднио Савјету безбједности УН-а о политичкој ситуацији у БиХ. Додик је и сам писао Савјету безбјесности, а пропратно писмо ишло је и из Владе РС. Како је високи представник непожељан на РТРС-у, тако се и његово писмо на РТРС-у претворио у обрачун са властима у РС.

За РТРС трн у оку Инцку је прослава Дана РС, али и додјела признања Народне скупштине првим предсједницима Парламента и Републике Српске, Момчилу Крајишнику, Биљани Плавшић и Радовану Караџићу. У свом писму Додик и Влада РС су упозорили на дјеловање Бакира Изетбеговића и његових помагача из међународне заједнице да подрију правни статус ентитета и конститутивних народа, а због начина на који је Инцко писао у свом извјештају о ревизији пресуде против Србије, са РТРС-а се чуо низ критика на рачун Инцковог извјештаја.

Обрушио се Додик тако и на америчке званичнике, који су “подржавајући планове СДА противправно уплитали у унутрашња питања БиХ”, а да је на крају цијену платио он сам јер су му уведене санкције. На овај начин поставља се питање да ли је писмо својеврсна жалопојка Додика и начин да се оптужујући званичнике САД-а изврши притисак да му се скину санкције.

Наредни прилог бавио се дјеловањем организације Регионална комисија за утврђивање истине о ратним злочинима – РЕКОМ која је организовала акцију прикупљања потписа подршке како кажу, да би се коначно стало у крај манипулацијама са бројем жртава у протеклом рату. Током прилог изнесен је низ критика на дјеловање ове организације, која се финансира страним донацијама, а има за циљ да се сакрије нерад и манипулација страдалим Србима у протеклом рату.

РТРС ријетко када преноси саопштења Предсједништва БиХ, па чак и када је у питању српски члан. Због тога, чуди вечерашња вијест на РТРС-у о састанку на којем су бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и генерални директор „Арселор Митала“ Зеница Бију Наира усагласили да је „изградња меморијалног центра у руднику Омарска неопходан корак“, који ће ова компанија предузети чим општина Приједор изда потребну грађевинску дозволу. Вијест сасвим сигурно не би била емитована, да се иза ње не крију други интереси, а то је да се након прилога у којем се говори о манипулацијама српским жртвама подрије тензија спрам Митала који гради споменик бошњачким жртвама у Приједору.

Иако су медији брујали током дана о могућем атентату на министра Мектића, на РТРС-у у 18-ој минути саопштена је кратка вијест. Да је у питању кадар СНСД-а сасвим сигурно да би половина дневника била посвећена оваквој вијести, овако, могућност атентана на Мектића на јавном сервису грађана РС-а добила је тек 30-ак секунди. Наставило се и даље са нападима на СДС.

Тако су посланици ове странке у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, заједно са посланицима СДА, критиковани јер су били уздржани приликом гласања о измјенама Закона о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, којима се ватрогасним возилима и возилима Хитне помоћи даје предност у саобраћају у односу на возила под пратњом. На овај начин створила се слика да се они залажу за функционере и да су им значајнији они у односу на болесне грађане.

Није РТРС ту стао, већ је правдао СНСД јер они не присуствују сједницама због Шефика Џаферовића. С обзром на то да је СНСД био присутан сједници када се гласало за акцизе и није им сметао Шефик Џафеоривћ, код овог закона је било намјерно одсуство. Уколико су већ за интересе грађана, због чега поново нису прегазили свој понос и дошли на сједницу. Овако уздржаност од гласања и намјерно непојављивање се изједначава, па владајућа структура нема потребе да преко РТРС-а држи придике СДС-у о моралном понашању.

Бранка Кусмук доноси прилог о обиљежавању годишњице смрти сарајевског Ромеа и Јулије, Бошка Бркића и Адмире Исмић. За овај злочин још увијек није нико одговарао, па је Кусмук поново свијим детаљисањем сликовито дочаравала улогу правосуђа у заташкивању овог злочина.

Истина свакако треба да изађе на видјело и одговорни треба да буду процесуирани, али Бранка Кусмук не треба да се бави оваквим трагичним догађајима, јер свака јавна злоупотреба случаја смрти двоје младих је за осуду.

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС