http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-18-04-2017/
18.04.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 18.04.2017.

Водитељ: Биљана Кнежевић

Уредник: Маријана Ђурђевић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

За РТРС најважнија вијест дана иницијатива за смјену Савјета министара коју је Клуб СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ упутио Клубу СДС-а. Како је у СДС-у ова иницијатива одбијена, то је РТРС-у дало за право да се да у трку како би поново критиковала СДС и кроз своје, као и тврдње Сташе Кошарца, шефа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ указивала на то да СДС обмањује јавност. Тако је Кошарац истакао да ће, уколико СДС одбије да потпише захтјев за смјену Савјета министара то значити да тврдње њихових министара да је сједница била илегална нису биле тачне.

На овај начин РТРС и СНСД доказују да је процедура доношења закона у Дому народа ПС БиХ била исправна, а што иде у правцу политике СНСД-а и отвара врата за могућност новог, пријеко потребног кредитног задужења код ММФ-а. Тако РТРС оцјењује да је понуда СНСД-а у СДС-у „глатко одбијена“, као и захтјев РТРС-а да у овој странци објасне због чега не подржавају инцијативу СНСД-а.

Иако је исчитана изјава шефице Клуба посланика СДС-а у Представничком дому ПС Александре Пандуревић, њено објашење РТРС-у очигледно није довољно. Аутор прилога Гвозден Шарац се осврнуо и на „пробране медије“, на којима је како је навео, СДС оптужио посланике СНСД-а да су подржали законе о акцизама и осигурања депозита, те на крају прилога доноси закључак да је подношење ове иницијативе показало недостатак српског јединства, а истовремено најавило драматичну сједницу Представничког дома Парламентарне скупштине БИХ.

Пренесена је кратка информација да је предсједник ХДЗ-а Драган Човић потврдио да ће Клуб ХДЗ-а у наредним данима у парламентарну процедуру упутити измјене Изборног закона БиХ.

Наступио је предсједник РС Милорад Додик који се овај пут намјерио на бискупа Фрању Комарицу због његових недавних изјава. Додик је Комарици упутио отворено писмо, а поред кратког сажетка писма у уводном дијелу, прилог је садржавао и исчитавање скоро цијелог писма у којем је Додик оцијенио да се Комарица дубоко и авантуристички мијеша у политику, притом, показујући њено тотално непознавање, чиме не доприноси повјерењу, миру и повјерењу у Републици Српској.

Када се Додик у све мијеша то је сасвим уреду, али очигледно подивља када било ко други повуче неко питање које има додирне тачке са његовом политиком, па је тако Комарици поручио и сљедеће: “Ви сте, у најмању руку, опхрвани менталитетом искључивости док сте смогли снаге да изнесете тешке неистине како у Републици Српској за Хрвате ‘нема круха, нема ваздуха’…!? Морам бити искрен и рећи да још нико до сада није смогао снаге да такав памфлет подметне овдашњој јавности, али Ви, нажалост, јесте и то за Васкрс.“

Министарство одбране БиХ затражило је од Предсједништва БИХ став у вези програма прославе Дана Трећег пјешадијског пука Оружаних снага БиХ и Дана Војске Републике Српске и обраћањем предсједника Републике Српске на централној свечаности. Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић потврдио је у вези са тим да је непримјерено да се институцији предсједника Српске, који је био врховни командант Војске РС, покушава забранити обраћање на прослави Дана Трећег пјешадијског пука Оружаних снага БиХ која наставља да баштини традицију Војске Српске и да се овим наставља пркса негирања постојања РС.

Поново кратко у Алумини, па се вечерас све свело на саопштење Управног одбора ове компаније и информације из Синдиката чији представници очекују да ће ситуација ускоро бити превазиђена. Како у РС Додик рјешава све проблеме, тако су и дрвопрерађивачи Сарајево-романијске регије који су током дана протествовали на Сокоцу, упутили своје захтјеве предсједнику, премијерки и ресорним министарствима и директору Шума РС. Главни захтјев дрвопрерађивача јесте да приликом расподјеле дрвних шумских сортимената прво требају бити задовољене потребе дрвопрерађивача са Сарајевско-романијске и Горно-дринске регије.

Са скупа је поручено да више од двадесет година постоји проблем сиромашења овог краја и да се треба повести рачуна о валоризацији шумских ресурса. Директор Шума РС Ристо Марић који прије неколико дана није знао ни шта ни када је потписао, данас је оптужбе дрвопрерађивача са лакоћом одбацио, па за све окривио поремећаје на свјетском тржишту. Током прилога споменуто је да је протест имао и политичку позадину и да га је подржао дио незаводољних чланова СНСД-а незадовољних политиком предсједника Општинског одбора СНСД-а Мирка Чоловића.

Надају се да ће разуман човјек попут Додика изаћи у сусрет њиховим захтјевима па су најавили скори сусрет са њим. Не би чудило да кроз пар дана Додик бане и на Соколац па уз чашицу уздравље да обећања и дрвопрерађивачима, а и незадовољним СНСД-овцима, као што је прије непуних мјесец дана урадио и са радницима Жељезница.

У наредном прилогу РТРС се бави све чешћим отпуштањима у бх. Конзуму у јеку кризе у Агрокору. Из Привредне коморе РС истакнуто је да ће у сарадњи са Владом РС радити на рјешењу кризе која је настала након проблема у Агрокору, а питање је да ли ће њихове активности добити подршку и предсједника РС који је недавно и сам казао да га баш брига за Агрокор и да је најважније заштити домаће добављаче.

Додик је био актуелан и у 17-ој минути дневника, овај пут са уручењем одликовања. Орденом части са златним зрацима, за признати јавни рад и резултате, допринос у области хуманитарног рада и помоћи српском народу и Српској православној цркви у обнови, као и допринос развоју билатералних односа између народа Републике Српске и Канаде одликована је Ребека Мекдоналд из Канаде.

Буру у јавности током дана изазвала је информација да је Себија Изетбеговић, жена бошњачког члана Предсједништва Бакира Изетбеговића користила службено возило Предсједништва у приватне сврхе. За РТРС ово је скандал, за обичне грађане ништа ново јер су веома често свједоци кориштења како аутомобила, тако и других превозних средстава, попут хеликоптера за различите потребе,од званичних манифестација, до зборова, међу којима је и онај на Мањачи.

Поново су резултати референдума у Турској били предмет анализе РТРС-а. Овај пут у фокусу је била подршка Ердогану од бошњачких лидера из Сарајева и подршке из Санџака, па је истакнуто да ће Турска да се врати својим неоосманским амбицијама,али и да Ердоган има велику подршку међу муслиманима на Балкану. 

Посљедних шест минута дневника била су посвећена хвалисању РТРС-а, а све поводом обиљежавања 25 година рада. Медиј чији радници заштиту траже од посланика у Народној скупштини РС добио је паре од Владе РС, па је његов Студио 1 најмодернији у региону. Вјероватно се ради управо о оном студију који су радници РТРС-а спомињали у свом писму у којем су навели да је скоро пет милиона КМ дато за опрему новог студија из којег није емитована ни минута програма, а због чега је РТРС у невјероватној финансијској кризи каква се не памти од њеног оснивања.

Током прилога навођене су све техничке предности новог студија, а најављене су и нове промјене у концепцији дневних емисија. Током прилога потврђено је да је Влада РС уложила у студио пет милиона КМ, па је сигурно да ће онај ко је уложио паре и добити највише простора у њему. Како је за сриједу најављен невјероватан спектакл поводом обиљежавања 25 година рада РТРС-а са концертима на три бине и на стотине учесника питање је одакле РТРС-у толика средства, с обзиром на то да јавни емитери у БиХ грцају у дуговима, а током протекле године само потраживања Јавног РТВ сервиса БиХ, БХРТ-а од јавних емитера РТРС-а и ФТВ-а износила су скоро 25 милиона КМ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС